Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Orzechy

Zaczęty przez kasara1991, 2012-09-12, 19:27:25

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jarek

Tez odrzuciłem. :lol:

admin

Dziwne, ale nie potrafią dobrze kwasić... ;)  :lol:
Za to sekt mają lepszy od szampana - bynajmniej dla mnie.  8)

Jarek

Kwasza pewnie jakimi  wynalazkami. :lol:

admin

:lol:
Rotkäppchen Sekt Halbtrocken - nie powinienem, ale to mój faworyt.  8)
Z oczywistych względów - flaszeczka 0,2l - z wieczora, przed snem wchodzi w rachubę.  :D

Jarek

Czerwonego kapturka mielismy obowiazkowo w kazdy weekend przez parę ładnych lat. Wtedy byłem młody, i mogłem, teraz wszystko szkodzi. :lol:

admin

:lol: :lol: :lol:
Otóż to...  :? ;)
Trocken też jest niezły, ale jakoś halb mi lepiej smakuje... 8)

Jarek

Halb tak nie wykreca, łagodny barzej :lol:

admin

:lol:
Rzekłbym - bardziej zrównoważony... ;)

Jarek

Gavroche

Cytat: admin w 2021-01-21, 18:26:15
Z "past" najlepiej mi wchodzi francuska śmietana - jak oni ją robią, tego nie wiem, ale przepyszna.  :D
Ale ja już stary jestem, nasyconych się boję. ;-)

admin

A jakie one tam nasycone, jak nienasycone są... ;)

RafałS

Cytat: admin w 2021-01-21, 18:26:15
Z "past" najlepiej mi wchodzi francuska śmietana - jak oni ją robią, tego nie wiem, ale przepyszna.  :D
Creme freich, niam niam.  8)

admin

Zyon

Zadnych grzechow nie pamietam  :lol:
Work Buy Consume Die

admin

Gavroche

Dziś szybkie pralinki orzechowe na deser. :D
Można użyć dowolnych orzechów, ja wybrałem najtłuściejsze z posiadanych, dałem po 50g włoskich, pekan, laskowych i słonecznika.
Utłukłem z grubsza w moździeżu, w garnuszku ogrzałem 100g naturalnego masła orzechowego i 100g czekolady gorzkiej, normalnej takiej z cukrem i 50% kakao i połączyłem z orzechami.
Do silikonowych wytłaczanek kładłem łyżką masę i na 30 minut do zamrażalnika, żeby stężały.
Nie mam pojęcia jakie toto ma BTW i guzik mnie to obchodzi. ;-)

Zamiast masła orzechowego można dać masło krowie, też super smakuje, ale już nie jest wegańskie wtedy...  :(
Masło może być solone, albo część orzeszków może być solona, np. pistacje, wtedy smak jest wyrazistszy.
Orzeszki i nasiona można podprażyc na suchej patelni, są wtedy lżej strawne i mają ciekawszy smak.
Kiedyś zrobiłem wersję na białej czekoladzie, maśle z nerkowców, maku i płatkach migdałów, wyglądały super.

admin