Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Książka Ewy

Zaczęty przez Tymon, 2007-03-13, 09:23:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

toan

Cytat: kodar w 2007-11-05, 19:54:23
...skurcze...

Nie mam wykształcenia medycznego, ale dodatkowe skurcze to "przebicie" na pęczku Hisa ("zwoju" nerwowym) znajdującym się między komorami, a przedsionkami serca, który reguluje jego pracę. Pod wpływem Diety Optymalnej choroba ustępuje samoistnie u około 90% przypadków, jeśli nie - kolejne 9% jest "leczone" prądani selektywnymi. Pozostaje tylko 1% "pechowców" - dla nich medycyna proponuje rozrusznik serca. Ostatnio zaczęli w Polsce przypalać laserem? przebicie na pęczku Hisa - daje bardzo dobre rezultaty i operacja jest mało inawzyjna. Nie rozumiem więc czemu się męczysz z tym "trzepotaniem serca". Wszelkie "rotowanie" w tym pokarmu to jedynie zaburzenie homeostazy, które czasem mobilizuje (np: ciepły,zimny prysznic), a czasem osłabia organizm (np: głodówka, czyli wymuszona, metaboliczna Dieta Optymalna). Dlatego najrozsądniej jest nie zaburzć sobie niczym, tego co winno być stałe. A Ty wiesz już co zrobić z tym "kołataniem"?. Przez Internet się tego nie wyleczy  :(.

grizzly

Cytat: toan w 2007-11-07, 07:55:14
...Nie mam wykształcenia medycznego, ale ......

Formalnie moze nie, ale wiedza np z biochemii jest imponujaca
(zazdroszcze :-) ), wielu lekarzy z toba nie ma szans(lacznie z Brufordem)  :D 8)

grizzly

Cytat: toan w 2007-11-07, 07:55:14
... a czasem osłabia organizm (np: głodówka, czyli wymuszona, metaboliczna Dieta Optymalna). Dlatego najrozsądniej jest nie zaburzć sobie niczym, tego co winno być stałe. ..........

Goraco!!!, goraco!!! (głodówka, czyli wymuszona, metaboliczna Dieta Optymalna).  :D 8)

Tak na marginesie to metabolizm w swej istocie
jest dynamiczny a nie staly (nie zaburzć sobie niczym, tego co winno być stałe)  :D 8)

kodar

A Ty wiesz już co zrobić z tym "kołataniem"?. Przez Internet się tego nie wyleczy  .

Tomas,ale co leczyc i u kogo,jezeli  specjalista nie stwierdzil zadnych zmian w pracy serca,???
dlatego lecze sie korespondencyjnie :lol: i dieta twego taty,
ze nie wychodzi, :?to nie mam do nikogo pretensji,mily Tomku :)

toan

No jak - lekarz "kołatania" nie może wysłuchać, gdy występuje. Niech dadzą Ci aparaturę do dobowej (czy dłuższej w miarę potrzeby) rejestracji pracy serca. Będzie "nagrane" kołatanie - kardiolog będzie wiedział co robić dalej, a Ty nie musisz przecież żyć z tym dyskomfortem! Prądy selektywne mogą pomóc - jeśli nie brałaś. Czasem umiarkowany ruch dobrze wpływa na miarowość, a u niektórych wysiłek fizyczny podczas "kołatania" umiarawia bicie serca, u innych gwałtowna zmiana pionu (przysiad) lub poziomu (położyć się), ale od tego są fachowcy...

kodar

wtedy skurcze przewaznie nocne wystepuja prawie codziennie
Tomas, nie o  skurcze  serca mi chodzilo, :?
tylko miesni nog,albo lewej albo prawej nogi,po produktach mlecznych,
moze sie temu dziwisz,ale u mnie tak jest,mimo proporcji BTW,cos robie jednak niedokladnie, :(
ale jak wspominalam nie mam pretenscji,  do ciebie albo  do twego taty,  :)

toan

Cytat: grizzly w 2007-11-07, 14:47:41
Tak na marginesie to ...

Gdyby mieć laboratorium z możliwością znaczenia węgla w B, T i W i badania izotopu C!, ach ile można dobrego dla ludzi zrobić!, przy odpowiednim planie badawczym!  :shock:

grizzly

Cytat: kodar w 2007-11-07, 14:52:47
............specjalista nie stwierdzil zadnych zmian w pracy serca,???.....

Kodar idz do konowala i porozmawiaj o hasle "holter"

http://www.medea.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=32

Musisz sam sie ratowac !!!!! inaczej sie "zrotujesz" na tamten swiat 8)

kodar

CytatNo jak - lekarz "kołatania" nie może wysłuchać, gdy występuje. Niech dadzą Ci aparaturę do dobowej (czy dłuższej w miarę potrzeby) rejestracji pracy serca. Będzie "nagrane" kołatanie - kardiolog będzie wiedział co robić dalej, a Ty nie musisz przecież żyć z tym dyskomfortem! Prądy selektywne mogą pomóc - jeśli nie brałaś. Czasem umiarkowany ruch dobrze wpływa na miarowość, a u niektórych wysiłek fizyczny podczas "kołatania" umiarawia bicie serca, u innych gwałtowna zmiana pionu (przysiad) lub poziomu (położyć się), ale od tego są fachowcy...
no oczywiscie,tylko do specjalisty musze ponownie sie wybrac,a z tym  u mnie,to jak u tej sojki J.Brzechwy, co sie wybiera i wybrac nie moze 8)

kodar

CytatMusisz sam sie ratowac !!!!! inaczej sie "zrotujesz" na tamten swiat

:lol: :lol:,no dobra,myslama,ze kazda metoda jest dobra,zeby zyc,
a ty mi piszesz wrecz cos odwrotnego,
grizlyy,patrz przez rozowe okulary :P :P

toan

Cytat: kodar w 2007-11-07, 15:13:27

Aj, no nałożyły mi się informacje - Twoje codzienne (conocne) skurcze łydek, ze "skurczami dodatkowymi i kołataniem serca" innej osoby - przepraszam!. :oops:

Skurcze łydek najczęściej brak cukru?, ale mechanizmu nie podejmuję się wyjaśnić!.
Z tego co wiem: do rozkurczu, a nie skurczu potrzebne jest ATP..., a jeszcze dobra proporcja i mleczne dochodzą!. No ja bym radził (ale nie radzę), aby zrezygnować kompletnie z tego, co te kurcze powoduje - jeśli są to mleczne, to słonina i żółtka też są ok! :D

kodar

grizzly,no moze wiesz ile ten holter kosztuje,???
chyba,ze  sama sobie poszukam :)

elmo

Kodar.Pewnie przyczyn skurczów łydek jest mnóstwo,ale może Ty masz niedobór potasu?
Moja ciocia tak miała (co nie znaczy oczywiscie ,że Ty tak masz),dostała od lekarza potas w saszetkach (do kupienia w aptekach na receptę) ,brała przez jakiś czas i jej przeszło.

grizzly

Cytat: kodar w 2007-11-07, 15:38:56

sorki, widze ze chodzi o "nogi"
holter jest do serca!!!!  8)

Kodar co do "holtera" to konieczne jest jeszcze "oprogramowanie"
aby np na laptopie odczytac rejestracje z "obserwacjii".

Ty "kupujesz" tylko rejestrator

W USA(cywilizacja "wladzy" ludzi posiadajacych aktywa)  jest normalne, ze "holtery" uzywaja juz weterynarze aby
ukochane pieski nie chodzily po domu z nierozpoznana choroba serca. :D(arytmia) 8)

grizzly

Cytat: kodar w 2007-11-07, 15:38:56

Droga Kodar, swego czasu rozgladalem sie za "tanim i dobrym" rozwiazaniem
i juz od 3 lat obserwuje ceny holterow na "ebay"

oto kilka linkow na nowe i uzywane. Polecam uzywany!!!! tylko US $1,295.00

http://cgi.ebay.com/BEST-PRICE-USED-PROSCAN-HOLTER-ECG-MONITOR-ANALYZER_W0QQitemZ300166066955QQihZ020QQcategoryZ31465QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

"ProScan SEL all solid-state recorder detects arrhythmias and directly prints out a holter report, including: physician summary, hourly tabular review, trend graphs, ECG strips and 24 hour full disclosure ECG pages. No PC required. Excellent working and cosmetic condition and supplied with 5 year warranty starting when item is delivered to you. Originally purchased in 2001 for $2750.00 and recently exchanged for our PC based multi-recorder system. Consistently high reimbursement on CPT Code 93230, typically $175.00 per procedure.

Includes: ProScan SEL Holter monitor/analyzer, Printer, Printer Cable, Pouch with belt and shoulder strap, Patient Diary set, Short Form instructions, Operator Manual.

Equipment manufactured and upgraded by us, Medata Inc. Newbury Park, California. "

tutaj nowe - niestety troche wiecej
http://cgi.ebay.com/NEW-HOLTER-ECG-ANALYSIS-PROGRAM-1-DIGITAL-RECORDER_W0QQitemZ300169457826QQihZ020QQcategoryZ31465QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

tutaj tani "weterynaryjny" za jedyne  US $250.00,  ale dla "nieposiadajacego aktywow"  styknie  8)

http://cgi.ebay.com/CorDigital-Rhythm-Check-ECG-Recorder-Monitor-Holter_W0QQitemZ220166024300QQihZ012QQcategoryZ67589QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItem

kodar

dzieki,ci za wszystkie propozycje,
styknie,to wiecej jak dobrze powiedziane,jednak oddam sie w rece fachowca,
u nas tez niemalze kazdy fachowiec posiada jako wyposazenie holtery,jestem tego pewna,bo juz nie jedna przychodnie odwiedzilam i co nieco widzialam,
no wiesz tylko musze ich naprowadzic,ze jednak 24 godz.badanie jest konieczne,
a ja mam taki niski potencjal przekonywania  innych :(

Hana

Cytat: kodar w 2007-11-07, 15:13:27
tylko miesni nog,albo lewej albo prawej nogi,po produktach mlecznych,
moze sie temu dziwisz,ale u mnie tak jest,mimo proporcji BTW,cos robie jednak niedokladnie, :(ale jak wspominalam nie mam pretenscji,  do ciebie albo  do twego taty,  :)

Kodar-- proponuje zastosowac np.´przez tydzien "proste jedzenie"/ proste/latwe do podliczenia i przez tydzien prowadzic notatki--liczyc, wazyc/.

Np. sniadanie: Wloski/ czarny salceson 150-200g.
     obiado-kolacja: jajka + slonina/boczek + kartofle/frytki.

Takie odzywianie powinno zlikwidowac Twoje dolegliwosci.

toan

Cytat: toan w 2007-11-07, 15:27:25
Skurcze łydek najczęściej brak cukru?, ale mechanizmu nie podejmuję się wyjaśnić!.

Kodar
A jednak coś mi zaświtało!
Jeśli poprawnie stosujesz DO (proporcję) i masz takie problemy, to jedynym rozsądnym wytłumaczeniem dla mnie na dziś jest: zaburzenie utleniania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. U niektórych osób spotyka się zahamowanie aktywności acylotransferazy karnitynowej I, co skutkuje właśnie skurczami m.i. łydek, ale to tylko moje luźne wnioski z tego co poczytałem na ten temat. A więc radziłbym zjadać tłuszcze o krótszych łańcuchach lub no jeszcze nie wiem :(. Poczytasz sobie samodzielnie o roli tego enzymu, czy ja mam to opisać w miarę przystępnie?

PS
czy aktywnie się ruszasz (bieg, pływanie...)?

kodar

Toan,napisz prosze, :)
a jak bylam u kardiologa,to nic oprocz slabej kondycji fizycznej u mnie nie stwierdzil, :( :oops:
ale i tak mu nie wierze,
a bledy w diecie to tez robie, :( :oops:
ale nie mam do nikogo zalu

Hana

Cytat: kodar w 2007-11-08, 14:03:41
Toan,napisz prosze, :)
a jak bylam u kardiologa,to nic oprocz slabej kondycji fizycznej u mnie nie stwierdzil, :( :oops:
ale i tak mu nie wierze,
a bledy w diecie to tez robie, :( :oops:
ale nie mam do nikogo zalu

Kodar, nie dziwie sie Walesie, ale Ty i bledy !