Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Wszystko o jajach

Zaczęty przez Hana, 2007-09-08, 18:05:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radzio

 :D
Kiedy się tylko z ziemi wygrzebie. ;)


administ


Radzio


Zyon

Sancho Pansa Hannibala odpowiada na pytanie co jesc jak sie jest uczulonym na bialka. Nie wiem czy to nie jest miejsce prob jakiegos nowego paleo-kabaretu.  :?
CytatCałe zwierzaki grass-fed wypasane na Słońcu, w pełni surowy niefiltrowany miód lub plaster miodu naturalnie odbudowany, surowy nabiał jeśli tolerujesz. Nie ma obowiązku jedzenia jaj. Jeśli się je dostateczne ilości zwierzaków to jaja nie są do niczego potrzebne.
Hannibal dodaje:
CytatMożna spróbować jajka kacze, gęsie czy przepiórcze, najlepiej zapłodnione.
Work Buy Consume Die

administ

I nie zapominać o baranich jajach też.  8) ;)
I słoiku miodku.  :lol:

Gavroche

Baranie najlepiej długo trzymać w buzi, hormony zwierzęce wchłaniają się w jamie ustnej. :D

administ

A jeszcze lepiej przeżuwać jak krowa, od ust do żołądka i z żołądka do ust - tak nie tylko jądra najlepiej smakują... ;)  8)
Ruminantio to się fachowo nazywa!   :D

Diogenes z Synopy

a co zrobić, gdy się nie toleruje smaku tłuszczu ?  to z kolei wyjaśnia wielki pszenny umysł prof. Mattes.


CytatAle sam smak kwasów tłuszczowych nie jest miły dla podniebienia. Gdy koncentracja tego składnika jest zbyt duża, człowiek odczuwa potrawę jako zjełczałą, podobnie jak nieprzyjemnie odczuwa się potrawy przesolone, przesłodzone, zbyt kwaśne czy gorzkie, mimo że goryczka w czekoladzie czy piwie jest bardzo dobrze odbierana – wyjaśnia prof. Mattes.


mowa o tłuściejszych potrawach  :)

CytatUczestnicy eksperymentu bez trudu wyłowili unikalny smak niektórych dań, określając go jako „irytujący", „nieprzyjemny", „fuj!", „tfu!". Uczeni poddali te dania analizie biochemicznej i odkryli, że zawierały więcej trójglicerydów niż inne.

jak smakuje tłuszcz?  dowiecie się tu:

http://www4.rp.pl/Nauka/307309818-Szczypta-oleogustusa.html



Gavroche


administ

Co za odkrycie!  :shock: ;)  :lol:

Gavroche


administ

Dalsze badania są konieczne... ;)  :lol:

renia

Świeże jajka (jedno, dwudniowe) trudniej się obierają niż takie kilkunastodniowe...

Gavroche

I rozdzielają się kiepsko, bo białko gęste.
Takie to na jajecznicę, a na żółtkownicę lubię takie dwutygodniowe. :D

renia

Cytat: renia w 2015-08-22, 13:32:04
Świeże jajka (jedno, dwudniowe) trudniej się obierają niż takie kilkunastodniowe...

...ale dlaczego tak jest... :roll: nieważne... 8)

administ

No jak nieważne?
Mnie tam się każde jajo obiera super i szybko, ale filmu poglądowego na ten temat robić nie będę.  8)

renia

Ja gotowane jajko ciacham nożem i łyżeczką wyciągam żółteczko. Takie pyszne, żółte lub pomarańczowe, konsystencja półpłynna (4 minuty gotowane - po królewsku)...palce lizać... 8) jak pocieknie... :lol:

administ

Każdemu wedle potrzeb... ;)