Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Chleb, czy zaszkodzi?

Zaczęty przez Kuba, 2007-11-09, 21:54:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kuba

Witam. Jestem na ŻO od około 3 miesięcy i czuję się świetnie. Jednak wiem, że należy z jedzenia wyeliminować pieczywo, np. chleb. Niestety gdy chodzę do szkoły biorę chleb i do niego daję coś tak aby były zachowane proporcje. Zawsze zachowuję proporcje 1:2,5-3,5:0.8 nawet w przypadku chleba.

Czy chleb może mi zaszkodzić w diecie? 

Hana

Jezeli trzymasz proporcje jest ok.
Z czasem nauczysz sie jesc bez chleba.

Kuba

Ok. Najważniejsze jest żeby nie szkodziło. A chleb przestanę jeść chyba za kilka lat jak skończę szkołę, chyba że znajdę czas i pomysł na przyrządzenie jakiegoś innego(bez chlebka).

Blackend

Nie ma szans namówić rodziców na własnoreczny wypiek chleba optymalnego?

Hana

Jak juz musisz z tym chlebem to proponuje "optymalny" z KK. J. Kwasniewskiego.

Lub tu znajdziesz cos w zamian:  http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&cat=9

elmo

A czy ktos jeszcze robi ,oprócz chleba optymalnego placki serowo-jajeczne?
Ja robie moim dzieciom-lubią je .

Blackend

U nas się nie sprawdziły, ale pieczemy biszkopt i chlebek "razowy" z orzechami

elmo

Cytat: Blackend w 2007-11-09, 22:15:18
U nas się nie sprawdziły, ale pieczemy biszkopt i chlebek "razowy" z orzechami

W sumie,to ja byłam zdziwiona,że moje dzieci je polubiły,a już zdziwienie moje sięgnęło zenitu ,kiedy wyrywały sobie takie... przypalone  :shock:

Hana

Blackend

Dzięki Hana jeżeli to do mnie?
Znamy (prawie ;)) wszystkie przepisy. Placuszki serowe smakują nam po prostu średnio ;) i tylko tyle.

lutonn

jesli chodzi o moje spostrzeżenia to chleb raczej szkodzi  :D

elmo

Cytat: lutonn w 2007-11-09, 23:43:03

A z jakiej piekarni kupujesz  ?  :D

Adiqq

Cytat: elmo w 2007-11-09, 22:12:18
A czy ktos jeszcze robi ,oprócz chleba optymalnego placki serowo-jajeczne?
Ja robie moim dzieciom-lubią je .

ja robie placki ziemniaczane bez maki :)
niezle nadaja sie na zamiennik chleba, przetestowane

Hana

Dobrym rozwiazaniem jest "optymalny sandwicz"  /miedzy dwa plastry tlustego sera plaster salcesonu / lub odwrotnie /, mozliwosci jest mnostwo .

isabelle

Ja też robię placki serowo-jajeczne i mój syn je bardzo lubi. Wczoraj mu zrobiłam ziemniaczane i też zjadł ze smakiem. :D

toan

Cytat: isabelle w 2007-11-10, 09:03:52
...placki serowo-jajeczne...

to podstawa zaleceń JK, ale wolę napisać - "wiem, że nic nie wiem", bo jeszcze się rozhula dyskusja, "jak to można zajadać chleb nie łamiąc proporcji". Stwierdzę tylko - nie da się pogodzić DO z jedzeniem chleba, ale jak już ktoś musi jeść ten chleb, to niech sobie zjada..., ale nie ma obowiązku... :wink:

PS
I dla ścisłości "chleb" - to każda postać, każdego ziarna zbożowego wybełtana tylko z wodą, drożdżami i uzdatniaczami, niezależnie od ilości węglowodanów i zawsze szkodliwy dla osoby stosującej zalecenia JK.

lutonn

Cytat: elmo w 2007-11-10, 00:31:25

Cytat: lutonn w 2007-11-09, 23:43:03

A z jakiej piekarni kupujesz  ?  :D

oczywiscie ze z GIEESU hehe  :D

elmo

Cytat: lutonn w 2007-11-10, 09:17:57
oczywiscie ze z GIEESU hehe  :D

Zechciej mi odpowiedzieć wielebny lutonnie,czy ten chleb z GIEESU jest dla Twojego szlachetnego ciała niezdrowy  :?: 

elmo

Cytat: toan w 2007-11-10, 09:16:49
... ale wolę napisać - "wiem, że nic nie wiem", bo jeszcze się rozhula dyskusja, ...

...i jeszcze mógłbys sie obrazić  :? ,a potem szukac pretekstu,aby "zesłać mnie na dożywotnią banicję"  :( ,bo to cecha charakterystyczna osób "śmiertelnie obrazonych" -czekają tylko,az się "łapa człowiekowi podwinie"   :( ,co jest bardzo prawdopodobne,bo człowiek,to tylko człowiek  :(

Brzeti

Ale jaka jest różnica czy się jada mąkę wymieszaną z serem i jajkami czy żółtka i nabiał zagryza chlebem? :?