Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Chleb, czy zaszkodzi?

Zaczęty przez Kuba, 2007-11-09, 21:54:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

administ

Podpłomyk (mieszanina zmielonych ziaren i wody) pieczony na rozgrzanych kamieniach nie jest chlebem. ;)

Gavroche

Jasne, ale jest pieczywem, może jakieś urodziny były czy święta? ;)

administ

:lol:
Pieczywo jak najbardziej i to zdatne pod smalec! ;)

Gavroche

Podobno pierwsi amatorzy rolnictwa mieszali zboże i smalec w proporcji 1:1, taki pemmikan dla ubogich, potem jakoś przestali tłuszcz lubić.

vvv

Cytat: Gavroche w 2018-07-19, 09:17:33
Ale to bajki sprzed zaledwie 2000 lat. ;)
A chlebek z linka ma 14000.

A człowiek obecny na powierzchni Ziemi jest od 993492 lat.
8) :wink:

RafałS

Phi! Bajka 2000 (a może jednak 5000?) czy bajka współczesna. Jedna i ta sama bajka.  :wink:

renia

Cytat: vvv w 2018-07-19, 12:24:39

A człowiek obecny na powierzchni Ziemi jest od 993492 lat.

A pod powierzchnią... :roll: 8)

administ

vvv

Krócej, ale można doczekać w sile wieku do emerytury.

Zyon

Ja ostatnio na chlody lubie kwas chlebowy  8) Nie wiem czy bezglutenowy, bo nie pisza :D
Work Buy Consume Die

vvv

Bogato ... związek logiczny między kwasem chlebowym i emeryturą górniczą.
:shock: :wink:

madre

Cytat: vvv w 2018-07-18, 23:11:09
Cytat: Radomiak w 2018-07-18, 21:05:53
Z tego też się wyrasta.
Z tym, że to nie jest tyle funkcja czasu co kierunku,
po polsku ... nie każdy zdąży,
a zaparci bardziej wrastają niż wyrastają.

:mrgreen: :wink:
Zaparci z powodu zaparcia.
Kto smalcuje (smaruje) ten jedzie.
A kto nie smalcuje ten uszczelnia jelita a potem przeczyszcza je nasionami jajowatej babki.
:wink:

admin

https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/dietetycy-policzyli-ile-kromek-chleba-mo%C5%BCna-zje%C5%9B%C4%87-dziennie-%C5%BCeby-nie-przyty%C4%87/ar-BB1cd8nI?ocid=msedgntp - normalnie brak słów.  I tyle.  8)
Ciekawe, czy ci naukowcy cokolwiek wiedzą o roli cytrynianu w cytozolu dla przykładu i jak to się ma do "spalania, czy zamiany kromek chleba w tuscyk" - przypuszczam, że nie mają zielonego pojęcia, dlatego szkoda mojego czasu, bo tylko drepcą w miejscu i coraz większe brednie wypisują...  8)
Zainteresowanych odsyłam do materiałów na temat metabolitów regulujących aktywność fosfofruktokinazy.  :D
Przypominam, że przyłączenie drugiej reszty kwasu fosforowego do glukozy jest nieodwracalne, dawcą elektronu i protonu jest atp lub (i) cytrynian, a biorcą protonu glukoza i (lub) fosfor organiczny. Powstały AMP może ulegać dezaminacji z wydzieleniem amoniaku, jakby co - to dla podagryków zaś info.  8)

Zyon

Panie admin, uspokoj sie pan, bo zapomniales pan, ze zapomniales  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

admin

Cytat: Zyon w 2020-12-25, 11:48:54
Panie admin, uspokoj sie pan, bo zapomniales pan, ze zapomniales  :lol: :lol:

Ups! No sorry, sam nie wiem co mnie naszło z tym chlebem ze smalcem, żeby tak zacząć bredzić!  :shock: ;)

admin

Ale dodam jeszcze, że w warunkach beztlenowych najsilniejszym inhibitorem PFK-1 (z tej drugiej strony, bo z pierwszej jest ATP) jest stężenie wolnych protonów, co zapobiega nadmiernej produkcji mleczanu - tak aby bardziej kompletnie było - w takim przypadku nawet duże stężenie cytozolowe ADP (AMP) nie jest w stanie aktywować PKF-1 ... ;)  :lol:
Wynika stąd wniosek, że jak w życiu - są równi i równiejsi...  8)
Ale jak zwykle w życiu bywa - dzięki furtce (PKF-2) występuje tzw. "efekt Warurga" (nie ten od fotosyntezy, tylko ten drugi) - efekt metaboliczny wymuszany przez karcerogen ograniczający fosforylację oksydacyjną i aktywację produkcji mleczanau w warunkach tlenowych.  :?

Gavroche

:shock:
To czym najlepiej smarować te kromki? :?

admin

:shock:
No jak czym? Marmeladą przecież... ;)  :lol: