Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Książki, które wywarły największy wpływ na Twoje życie

Zaczęty przez mateoosh12, 2008-09-26, 21:21:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

Maniek

Wiem, ja Ciebie też :)
A z tymi pieniążkami, to polemizowałbym. Schorowany vs zdrowy? Odpowiedź oczywista. Wiadomo, że Billa Gatesa nie zrobi jedzenie smalcu, ale to chyba nie tak ma działać.

Maniek

Cytat: Gavroche w 2021-02-19, 11:37:33
Cytat: Maniek w 2021-02-19, 11:34:59
Cytat: Gavroche w 2021-02-19, 11:26:53
Faktycznie część spostrzeżeń Doktora jest bardzo celna i otwiera oczy. 8)
Ale część jest naciągana, a niektórych pomysłów nie ma jak sprawdzić zwyczajnie. :D

Z mojego doświadczenia; ani ŻO/DO nie powoduje u użytkowników poprawy charakteru, ani nie pogrubia portfela, ani nie zapewnia 100% braku chorób.
Fantastyczna dieta, prosta, użyteczna w codziennym życiu i pomocna w utrzymaniu zdrowia, ale bez cudów. ;-)
No wiemy, wiemy. Ty to jak nawet nie przeczytasz, to wiesz cco jest napisane ;)
Czytałem większość, ale daleki jestem od sekciarskiego klakierowania. :D
Źle to odbierasz, zdecydowanie. To raczej do mnie były tu pretensje od nawiedzonych, że próbuję coś "innego" (choćby dr Ewa), i zadaje niewygodne pytania, na które odpowiedzi w tym czasie nie znałem. Nawet podobnież byłem przeciwnikiem Doktora  :shock:

Maniek

PS. Ja po prostu wyrażam swoje zdanie, może ułomne, ale mam przez tyle lat interesowania się tematem porównanie.

Maniek

Gavroche

Ale w "sekciarskim klakierowaniu" (może zbyt dosadnie to ująłem) nie ma niczego złego. :D
Napisałem tylko, że ja mam inaczej. ;-)

Maniek

Cytat: Gavroche w 2021-02-19, 11:55:15
Ale w "sekciarskim klakierowaniu" (może zbyt dosadnie to ująłem) nie ma niczego złego. :D
Napisałem tylko, że ja mam inaczej. ;-)
Inaczej. Im więcej wiem, im więcej książek, artykułów, badań na forum przeczytałem, tym bardziej doceniam pracę Doktora.

A dieta faktycznie, jak dieta, dla mnie liczy się fenomenalny opis i obserwacje, uzasadniające pewne wybory. Bo nawet niedźwiedź wie, że najpierw zjada się wątróbkę, potem tłuszcz.
Tyle, że uzasadnić tego nie potrafi.

Maniek

PS. Pokaz mi książkę o LCHF, czy tam o keto, opisującą wartość biologiczną białek, opisującą zależności między proporcjami, równowagą układów, wartością biologiczną tłuszczy, wpływu na dojrzewanie itd.itp.

Wiekszosc to proste tłuczenie żeby jeść tłuszcz aż będzie śmierdzieć z gęby to wtedy będziesz chudy i zdrowy.

Zero porównania.

Gavroche

No właśnie, choćby to dojrzewanie. :D
To tylko twierdzenie Doktora, nijak tego nie da się udowodnić. ;-)

Albo podany przez Ciebie przykład niedźwiedzia, otóż jest dokładnie odwrotnie, jeśli tylko niedźwiedziowate mają możliwość, wyjadają w pierwszej kolejności tłuszcz, a nie podroby.
Niedźwiedź polarny, przykładowo, obgryza foczki z tłuszczu nie otwierając przy tym jamy brzusznej, potrafi on w ciągu dwóch tygodni na takim wikcie osadzić 80kg sadła pod skórą i na narządach wewnętrznych. ;-)
Tylko jakie to ma znaczenie dla ludzi, skoro ponoć my od tłuszczu nie tyjemy?

Zofia

Ale część jest naciągana, a niektórych pomysłów nie ma jak sprawdzić zwyczajnie. :D

Z mojego doświadczenia; ani ŻO/DO nie powoduje u użytkowników poprawy charakteru, ani nie pogrubia portfela, ani nie zapewnia 100% braku chorób.
Fantastyczna dieta, prosta, użyteczna w codziennym życiu i pomocna w utrzymaniu zdrowia, ale bez cudów. ;-)
Jeśli chodzi o CUDA to nie ten adres. Do kościółka proszę. :?

Jarek

Cytat: Zofia w 2021-02-19, 10:49:58
Ciężkim grzechem jest nie mieć wszystkich książek Doktora. Nie wystarczy je mieć, stale trzeba czytać. :)

:lol:
Popieram... :lol:

Jarek

Dla niektórych ZO nigdy nie bedzie osobistym spełnionym sposobem na zycie,
dlatego dalsze teoretyzowanie jest konieczne.

Gavroche

Cytat: Zofia w 2021-02-19, 12:58:44

Jeśli chodzi o CUDA to nie ten adres. Do kościółka proszę. :?
A to nie Ty wyżej pisałaś o grzechu? :lol:

Zofia

Nie wolno popełniać grzechów i czekać na cuda! :P

Blackend

No niestety, ale duża część podeszła do tego sekciarsko z wiarą, że chleb ze smalcem wystarczy bez zbędnego procesu obciążania mózgu nauką do zdobycia tzw. wiedzy. ;)  :lol:
Ale już za samo powiązanie korelacji pomiędzy głównymi składnikami odżywczymi, trwałe wyleczenie z wielu chorób cywilizacyjnych (np. cukrzyca) to Nobel się należał - koniec kropka.  8)

Gavroche

Dietetycznie - mistrzostwo, wątki poboczne - tu różnie, ale Tomasz mówił, że to właśnie one pozwalają odsiać ziarno od plew. ;-)

admin

Cytat: Gavroche w 2021-02-20, 15:41:35
wątki poboczne - tu różnie,
To tylko po to, aby niektórzy myślieli - "jaki ten Doktor głuptasek" i jak starsznie się "mydli" - w ramach zadbania o ich zdrowie, aby im własna głupota "nie zaszkodziła"...  8)
A są nawet i takie oryginały, co twierdzą, że "Doktor zaleca 20g białka" - no sorry, czy można aż tak mieć zaburzony tok myślowy czytając teksty Doktora?  :shock:
Wychodzi jednak, że można...  :lol:

admin

I żeby nie być gołosłownym, otwieram pocztę - toan@q4.pl i co widzę?  :shock:
cyt:
1.Dzień dobry. Otrzymałem od dietetyka dietę optymalna. Ważę obecnie 76 kg schudłem 6. Wiek 37 lat wzrost 178cm.
Zacząłem odczuwać od kilku dni ból z lewej strony pod piersią, na wysokości końca żeber. Jakieś 10 cm w dół od sutka. Ból pojawia się i znika. Mam ustalone wartości na B22 T45 W25. Co to może być ?
(...)
Odpowiadam, choć na tym się nie znam, ale 22g białka, to jakieś 25kg wagi należnej - jak liliput - no może być, choć mało prawdopodobne...  8)
I wszystko jasne -jarmołowiczowskie wyobrażenie Diety Optymalnej.  :lol:

Gavroche

admin

A to prawdopodobna koncepja... ;)
Ale pewności nie ma.  8)

Zofia