Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Koniec z rotacją mlecznych!!

Zaczęty przez kriss, 2009-01-29, 11:42:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Gavroche

Cytat: admin w 2016-02-13, 12:37:31
Cytat: Bobby w 2016-02-13, 11:20:16
Proporcje jajek do żółtek są jak 2:3. Szkoda mi wywalać wszystkie białka, ale te 6 - 8 białek na dzień raczej nie obciąża bardzo organizmu

Nie ma problemu, tylko 30% zjedzonego białego z jajka należy traktować jak węglowodan.
Albowiem albumina jest wysoce cukrogenna, a w syndromach metabolicznych szczególnie cukrzycy typ II często nadmiar cukru jest wydalany w postaci albuminy gdyż cukier łatwo zamienia się w albuminę.
U zdrowych niskowęglowodanowców albumina może powodować tycie, jeśli się nie potrafi odżywiać zgodnie z zasadami Doktora, ale oczywiście na szczęście zawsze można to wytłumaczyć nadmiarem spożytych kcal, a nawet da się to genetycznie wykazać, bez żadnego problemu.  8)
Jakbyś był Dasną, to bym powiedział: "No kocham Cię przeokrutnie!"

Zyon

Po co ja to piszę!  :shock:
No jak to po co, bo obiecales, ze koniec z wiedza za darmoche  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Malgosia

Po co ja to piszę!  :shock:
A! Już wiem, dla niektórych się to może przydać.  :D

Dzięki, właśnie mi się przydało, a właściwie dla cukrzykaII  :D

administ

Cytat: Gavroche w 2016-02-13, 12:39:30
Cytat: admin w 2016-02-13, 08:04:57
ser,
Kakoj?

Ser dla mnie to zawsze żółty, a to białe z mleka to twaróg, bo "ser twarogowy" za długo się pisze. ;)
Lepiej ser niż twaróg, bo kazeina to fosfoglikoproteina, a szczepy bakteryjne "wyłuskują" część "gliko" zamieniając ją na dziury w serze... ;)
Im dłużej dojrzewa, tym mniej tego "gliko".  8)
Jednakże twaróg z żółtkami ścięty na maśle, czy upieczony w foremce ma wyższą wartość biologiczną od sera.

renia

Jak pięknie dzisiaj piszesz... :D  Nawet ja bym tak nie potrafiła... 8) :lol:

administ

A bo sobie szlaki synapsowe przecieram... ;)
I to nie w celach poznawczych, a utrwalających...  :lol:
Jak mi się w nocy przyśni, to już nie zapomnę!  8)

Diogenes z Synopy

zawsze myślałem, że długo dojrzewający jest lepszym serem z uwagi na cenę   :roll:

renia

...a ja, że ze względu na odpowiednie szczepy bakterii... :roll:

administ

ser,
Kakoj?

Ale przyznaję, że w tym przypadku (młodzi/starzy) myślałem o twarogu, a błędnie napisałem "ser"...  :?

Jarek

Cytat: renia w 2016-02-13, 14:26:22
Ja pięknie dzisiaj piszesz... :D  Nawet ja bym tak nie potrafiła... 8) :lol:
A bo to zależy kto pisze ,jak napisałem o smażeniu twarogu  z żółtkami ,to tylko śmiech na forum był . :lol:
Ale dobrze że Admin ma taki wpływ ,bo to na zdrowie  :lol:

renia

Jarek

Cytat: renia w 2016-02-13, 15:26:07
Śmiech to też zdrowie... :D
Tak oczywiście .
A jak się ktoś wysila z tym śmiechem ,bo chce być zdrowym ,to wychodzi rechotanie . :lol: :wink:

Gavroche

Cytat: admin w 2016-02-13, 15:09:05
ser,
Kakoj?

Ale przyznaję, że w tym przypadku (młodzi/starzy) myślałem o twarogu, a błędnie napisałem "ser"...  :?
Tak myślałem. :D

Gavroche

Cytat: Jarek w 2016-02-13, 15:21:37
Cytat: renia w 2016-02-13, 14:26:22
Ja pięknie dzisiaj piszesz... :D  Nawet ja bym tak nie potrafiła... 8) :lol:
A bo to zależy kto pisze ,jak napisałem o smażeniu twarogu  z żółtkami ,to tylko śmiech na forum był . :lol:
A to akurat nie o smażenie chodziło, tylko na czym. :D

vvv

Dzień śródziemnomorski (była promocja w Idlu)
:wink:

http://s7.postimg.org/lvombu71n/image.png
(http://s7.postimg.org/lvombu71n/image.png)

Słoik opróżniony choć niewylizany,
kiwi na deser,
pożartym.
8)

Diogenes z Synopy

Nie zmyślaj! ;-)  Dziwowali się, że smażyłeś na klarowanym maśle. Że je zdegradowałeś do wartości oliwy.
Zosia też nieraz zaczyna smażenie na klarowanym w małej ilości (gdy wymaga wysokiej temperatury), a pod koniec dodaje zwykłego stosowną ilość.  8)  .

Gavroche

Ciekawe czy można gdzieś kupić tę pianę po klarowaniu masła, to musi być wypas. :P

Gavroche

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-13, 17:05:59
Nie zmyślaj! ;-)  Dziwowali się, że smażyłeś na klarowanym maśle. Że je zdegradowałeś do wartości oliwy.
Zosia też nieraz zaczyna smażenie na klarowanym w małej ilości (gdy wymaga wysokiej temperatury), a pod koniec dodaje zwykłego stosowną ilość.  8)  .
Ciekawe czy można gdzieś kupić tę pianę po klarowaniu masła, to musi być wypas. :P

Jarek

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-13, 17:05:59
Bo na klarownym w ten sposób obróbka białka wychodzi najkorzystniej