Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Koniec z rotacją mlecznych!!

Zaczęty przez kriss, 2009-01-29, 11:42:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Diogenes z Synopy

CytatCiekawe czy można gdzieś kupić tę pianę po klarowaniu masła, to musi być wypas
przeważnie dodaje Zosia do kremu, nieraz do żółtek na patelce, nieraz do sosu. Smaczna.

Gavroche

Cytat: Jarek w 2016-02-13, 17:10:25
Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-13, 17:05:59
Cytat: Jarek w 2016-02-13, 15:21:37
A bo to zależy kto pisze ,jak napisałem o smażeniu twarogu  z żółtkami ,to tylko śmiech na forum był . :lol:
Ale dobrze że Admin ma taki wpływ ,bo to na zdrowie  :lol:
Nie zmyślaj! ;-)  Dziwowali się, że smażyłeś na klarowanym maśle. Że je zdegradowałeś do wartości oliwy.
Zosia też nieraz zaczyna smażenie na klarowanym w małej ilości (gdy wymaga wysokiej temperatury), a pod koniec dodaje zwykłego stosowną ilość.  8)  .
Bo na klarownym w ten sposób obróbka białka wychodzi najkorzystniej
Rozwiniesz?

Jarek

Cytat: Gavroche w 2016-02-13, 17:09:15
Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-13, 17:05:59
Cytat: Jarek w 2016-02-13, 15:21:37
A bo to zależy kto pisze ,jak napisałem o smażeniu twarogu  z żółtkami ,to tylko śmiech na forum był . :lol:
Ale dobrze że Admin ma taki wpływ ,bo to na zdrowie  :lol:
Nie zmyślaj! ;-)  Dziwowali się, że smażyłeś na klarowanym maśle. Że je zdegradowałeś do wartości oliwy.
Zosia też nieraz zaczyna smażenie na klarowanym w małej ilości (gdy wymaga wysokiej temperatury), a pod koniec dodaje zwykłego stosowną ilość.  8)  .
Ciekawe czy można gdzieś kupić tę pianę po klarowaniu masła, to musi być wypas. :P
Sam wyklaruj i na zdrowie .

Jarek

Cytat: Gavroche w 2016-02-13, 17:12:12
Cytat: Jarek w 2016-02-13, 17:10:25
Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-13, 17:05:59
Cytat: Jarek w 2016-02-13, 15:21:37
A bo to zależy kto pisze ,jak napisałem o smażeniu twarogu  z żółtkami ,to tylko śmiech na forum był . :lol:
Ale dobrze że Admin ma taki wpływ ,bo to na zdrowie  :lol:
Nie zmyślaj! ;-)  Dziwowali się, że smażyłeś na klarowanym maśle. Że je zdegradowałeś do wartości oliwy.
Zosia też nieraz zaczyna smażenie na klarowanym w małej ilości (gdy wymaga wysokiej temperatury), a pod koniec dodaje zwykłego stosowną ilość.  8)  .
Bo na klarownym w ten sposób obróbka białka wychodzi najkorzystniej
Leciutko bez wachań ,tylko wychodze tera bo żem Walenty dziś ,ale biały ser po przez obróbkę zamienia się na najlepsze białko po żółtku .Dlatego Dr Kwaśniewski zawsze mówił o człowieku drapieżniku ,który ma zęby rozum i 10 palców by zdobycz była wartościowa
Rozwiniesz?

Gavroche

Cytat: Jarek w 2016-02-13, 17:21:25
Cytat: Gavroche w 2016-02-13, 17:12:12
Cytat: Jarek w 2016-02-13, 17:10:25
Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-13, 17:05:59
Cytat: Jarek w 2016-02-13, 15:21:37
A bo to zależy kto pisze ,jak napisałem o smażeniu twarogu  z żółtkami ,to tylko śmiech na forum był . :lol:
Ale dobrze że Admin ma taki wpływ ,bo to na zdrowie  :lol:
Nie zmyślaj! ;-)  Dziwowali się, że smażyłeś na klarowanym maśle. Że je zdegradowałeś do wartości oliwy.
Zosia też nieraz zaczyna smażenie na klarowanym w małej ilości (gdy wymaga wysokiej temperatury), a pod koniec dodaje zwykłego stosowną ilość.  8)  .
Bo na klarownym w ten sposób obróbka białka wychodzi najkorzystniej
Leciutko bez wachań ,tylko wychodze tera bo żem Walenty dziś ,ale biały ser po przez obróbkę zamienia się na najlepsze białko po żółtku .Dlatego Dr Kwaśniewski zawsze mówił o człowieku drapieżniku ,który ma zęby rozum i 10 palców by zdobycz była wartościowa
Rozwiniesz?
Taki rozum, że nawet napisać jak człowiek nie potrafisz, a smażenie żółtek i twarogu, to na zwykłym maśle, nie na klarowanym.
Klarowane to do mięs, a lepiej łój i smalec.
Nieźle Ty tego Doktora rozumiesz widzę. :lol:

Gavroche

Cytat: Jarek w 2016-02-13, 17:13:03
Cytat: Gavroche w 2016-02-13, 17:09:15
Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-13, 17:05:59
Cytat: Jarek w 2016-02-13, 15:21:37
A bo to zależy kto pisze ,jak napisałem o smażeniu twarogu  z żółtkami ,to tylko śmiech na forum był . :lol:
Ale dobrze że Admin ma taki wpływ ,bo to na zdrowie  :lol:
Nie zmyślaj! ;-)  Dziwowali się, że smażyłeś na klarowanym maśle. Że je zdegradowałeś do wartości oliwy.
Zosia też nieraz zaczyna smażenie na klarowanym w małej ilości (gdy wymaga wysokiej temperatury), a pod koniec dodaje zwykłego stosowną ilość.  8)  .
Ciekawe czy można gdzieś kupić tę pianę po klarowaniu masła, to musi być wypas. :P
Sam wyklaruj i na zdrowie .

Ja nie degraduję tak znakomitego tłuszczu, bo to ta piana "odpadowa" jest w nim najlepsza, ale niektórzy pewno ja wyrzucają, odkupię chętnie. :D

Blackend

Ta pianka polana na kalafiorze lub brukselce - pychota.  :D

Zyon

Cytat: Gavroche w 2016-02-13, 17:31:23
Cytat: Jarek w 2016-02-13, 17:21:25
Cytat: Gavroche w 2016-02-13, 17:12:12
Cytat: Jarek w 2016-02-13, 17:10:25
Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-13, 17:05:59
Cytat: Jarek w 2016-02-13, 15:21:37
A bo to zależy kto pisze ,jak napisałem o smażeniu twarogu  z żółtkami ,to tylko śmiech na forum był . :lol:
Ale dobrze że Admin ma taki wpływ ,bo to na zdrowie  :lol:
Nie zmyślaj! ;-)  Dziwowali się, że smażyłeś na klarowanym maśle. Że je zdegradowałeś do wartości oliwy.
Zosia też nieraz zaczyna smażenie na klarowanym w małej ilości (gdy wymaga wysokiej temperatury), a pod koniec dodaje zwykłego stosowną ilość.  8)  .
Bo na klarownym w ten sposób obróbka białka wychodzi najkorzystniej
Leciutko bez wachań ,tylko wychodze tera bo żem Walenty dziś ,ale biały ser po przez obróbkę zamienia się na najlepsze białko po żółtku .Dlatego Dr Kwaśniewski zawsze mówił o człowieku drapieżniku ,który ma zęby rozum i 10 palców by zdobycz była wartościowa
Rozwiniesz?
Taki rozum, że nawet napisać jak człowiek nie potrafisz, a smażenie żółtek i twarogu, to na zwykłym maśle, nie na klarowanym.
Klarowane to do mięs, a lepiej łój i smalec.
Nieźle Ty tego Doktora rozumiesz widzę. :lol:
To proste: no bo tak  :lol:
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

koniec.

Można pić codziennie  ;-)

http://www.pb.pl/4433961,34173,mleko-w-niemczech-tansze-od-wody

CytatNa początku maja sieć sklepów Aldi obniżyła cenę mleka z 59 centów za litr do 46 centów, a to oznacza, że tym samym mleko stało się tańsze niż niektóre marki wody mineralnej, informuje portal „Hamburger Morgenpost”.
Tropem Aldiego poszły też inne sieci spożywcze. Po ostatnich obniżkach, rolnicy zarabiają teraz mniej niż 30 centów na litrze mleka, a w niektórych przypadkach nawet 18 centów. To drastyczny spadek zysków w porównaniu jeszcze  z rokiem 2013, gdy średnia cena za litr wynosiła 42 centy.

Rolnicy twierdzą, że by wyjść na swoje muszą zarabiać przynajmniej 40 centów.

Niemieckie stowarzyszenie mleczarzy jest zdania, że sytuacja jest tak zła, ż części jej członków grozi bankructwo.

Niemieccy mleczarze otrzymują ze środków uniknych dotacje w wysokości 67 mln EUR, jednak ich zdaniem taka pomoc to zdecydowanie za mało.



Anulka177

To i masło potanieje może  :roll:

Diogenes z Synopy

Cytat: Anulka177 w 2016-05-19, 13:43:09
To i masło potanieje może  :roll:

bez przesady. Dziś kupiłem Masło Extra po 2 zł za 200 gr.  Jak potanieje to ludziska mogą się przerzucić   :?  . Na razie Kasia po 2,7 cieszy się wzięciem. Bo najlepsza do wypieku babeczek  ;-)

widziałem oferty już po 9,2 za kilogram.   Za tanio też nie może być bo przestaną produkować. I dopiero z powodu deficytu i rzadkości dobra - podrożeje  :shock:  ;-)

Anulka177

W mojej bliższej i trochę dalszej rodzinie już raczej wszystkich przekonałam,  że masło lepsze od Kasi  :oops:

administ

A to bardzo pochopne postępowanie!  :?
Bo margaryny mają naukowo zdrowe fitosterole, a masło to sam chorysterol!  :(
Do tego ma aż około 10% pozycji trans, co ponoć jest zabójcze, bo tak powtarzają!  :D

Diogenes z Synopy

dlatego Kardio margaryny  mają takie wzięcie, mimo wysokich cen.  11-18 zł    :shock:    :)

administ

Otóż to. To są najlepsze tłuszcze dla tłuszczy!  8)
Po to właśnie powstały.  :D

Maniek


Anulka177


renia


administ

Cytat: Anulka177 w 2016-05-26, 12:04:52
Wstyd mi teraz  :? :wink:

Spoco! Zawsze można przyznać się do błędu, wyznać winy, powziąć poprawę i prosić o przebaczenie... ;)  :lol:

renia

Jeszcze pominąłeś żal za grzechy... :roll: 8)