Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Coraz trudniej kupić tłusty boczek

Zaczęty przez vigo, 2009-04-18, 11:40:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

vigo

I tak, poszedlem dzisiaj na moj miejscowy "targ" w Ursusie. Jako ze kupuje co 1-2 tyg 60 jajeczek z podwojnymi zoltkami. Ale przy okazji - mowie sobie - kupie boczku.
Co sie okazalo ? Ze na dwoch stoiskach boczek byl chudy jak wior. Delikatnie - prawie wogole - poprzerastany tluszczykiem. I babeczka ze stoiska, jeszcze z duma mi pokazuje jaki chudy. Mowie ze wole tlusty, i patrze jaki robi oczy w slup. Juz mi sie nie chcialo komentowac jej oslupienia.
Czym oni karmia te swinie ? A moze jakies modyfikowane genetycznie te swinki ? :?
Pojechalem wiec kawalek dalej do Tesco i kupilem 2kg naprawde tlustego boczku. I kto to mowil ze zywnosc z marketow jest do niczego ? :lol:

kristan

Ja mówię-kiedyś,pierwszy i ostatni raz tam byłem, kupiłem właśnie boczek na mielone.Myjąc go pod ciepłą wodą/nie gorącą/ nie doznałem żadnego tłuszczyku na rękach- wyglądało to tak jakbym np mył ziemniaka.Tych kotletów nikt nie chciał jeść , nawet pies sąsiadki podwijał ogon.
Nigdy więcej tesco,innych!!! Tylko hala...

grizzly

Cytat: kristan w 2009-04-18, 13:42:33
...Nigdy więcej tesco,innych!!! Tylko hala...

Kristan, nie zartuj!  A jak niby jestes w stanie sprawdzic co jadla "nieboszczka"
i jak umierala?  8) :P

vigo

eee, Kristan zle trafiles. Ja moj z Tesco ugotowalem z wloszczyzna i przyprawami. I wlasnie spalaszowalem kawal z cwikla. Mowie Ci: niebo w gebie

Halina Ch.

Cytat: vigo w 2009-04-18, 11:40:02
...  jajeczek z podwojnymi zoltkami. :
To już mamy kury 'mutanty'???
Prawdziwego boczku już od dość dawna nie widzę w handlu.
Ja zamawiam świnkę u rolnika, który odpowiednio ją karmi. Jest tam prawdziwy boczek, podgardle... niestety więcej płacę niż w handlu i wszyscy są zadowoleni bo ja biorę same tłustości, a rolnik to co chude i wierzcie mi, że smakowo odróżnię czym ta świnka jest karmiona.

kristan

Kiedyś,kiedyś, dość długo terminowałem u ojca rzeżnika-potrafię rozróznić mieso z prawej i lewej łopatki.
I tak to jakoś zostało - trwa sobie i trwa. Kiwnąć mnie przy zakupie mięcha , jaj , sera ,śmietany nie da się - taki juz jestem.  Tylko hala. W sklepach  przyprawy-nic wiecej.

viola44

Cytat: kristan w 2009-04-18, 16:12:51
Kiedyś,kiedyś, dość długo terminowałem u ojca rzeżnika-potrafię rozróznić mieso z prawej i lewej łopatki.
I tak to jakoś zostało - trwa sobie i trwa. Kiwnąć mnie przy zakupie mięcha , jaj , sera ,śmietany nie da się - taki juz jestem.  Tylko hala. W sklepach  przyprawy-nic wiecej.

krystian to powiedz jak odróżnić lewą łopatkę od prawej, gdzieś o tym czytałam ale nie pamiętam .....

grizzly

Cytat: Halina Ch. w 2009-04-18, 15:46:06
...Ja zamawiam świnkę u rolnika, który odpowiednio ją karmi. Jest tam prawdziwy boczek, podgardle... niestety więcej płacę niż w handlu i wszyscy są zadowoleni bo ja biorę same tłustości, a rolnik to co chude i wierzcie mi, że smakowo odróżnię czym ta świnka jest karmiona...

To jest jedynie sluszna droga,
"odpowiednio ją karmi"
inne opcje sa "planktoniczne".  8)

Oczywiscie rolnik musi byc "pewny" albo "kontrolowany".

Wiara w werbalne zapewnienia rolnika, to tak jak by miec zaufanie,
do "reni biegier"!  :P

viola44

Cytat: grizzly w 2009-04-18, 16:25:46

Wiara w werbalne zapewnienia rolnika, to tak jak by miec zaufanie,
do "reni biegier"!  :P

:D :D :D :D :D i znów sie ześmiałam, misiu Ty jesteś tutaj jedyny, niepowtarzalny, ze specyficznym poczuciem humoru który ja osobiście uwielbiam, tak sobie myślę, ze wbrew pozorom dajesz tutaj wiele cennych wskazówek................staram się je wydobywa niczym syberyjski kopacz diamentów.... :D :D

Hana

Ja mówię-kiedyś,pierwszy i ostatni raz tam byłem, kupiłem właśnie boczek na mielone.Myjąc go pod ciepłą wodą/nie gorącą/ nie doznałem żadnego tłuszczyku na rękach- wyglądało to tak jakbym np mył ziemniaka.Tych kotletów nikt nie chciał jeść , nawet pies sąsiadki podwijał ogon.
Nigdy więcej tesco,innych!!! Tylko hala...

Zadne Tesco, zadna hala -- mieso i wyroby miesne/wedliny powinno sie kupowac w sklepach miesnych, ktore tylko mieso i jego przetwory sprzedaja.

Osobiscie nie jestem zwolenniczka kupowania targowo-halowego.

ali

Cytat: kristan w 2009-04-18, 16:12:51

he he koniowi to powiedz
jaja z podwójnym żółtkiem  są z dużej fermy po sortowaniu,( kalibrowaniu)
w naturze występują wyjątkowo 

vigo

Cytatjaja z podwójnym żółtkiem  są z dużej fermy po sortowaniu,( kalibrowaniu)

ale moje sa pewne  :P

ali

Cytat: vigo w 2009-04-18, 23:25:17
Cytatjaja z podwójnym żółtkiem  są z dużej fermy po sortowaniu,( kalibrowaniu)

ale moje sa pewne  :P

pewne to ja nie biorę  z bazaru a bezpośrednio z gospodarstwa

Halina Ch.

Cytat: grizzly w 2009-04-18, 16:25:46

Oczywiscie rolnik musi byc "pewny" albo "kontrolowany".
'Kontrolowani' byliśmy w ub. wieku przez komunę.
Mam zaufanie do mojego rolnika i wiem, że on też  się cieszy, bo trafił na kogoś kto potrafi docenić jego trud i prawdziewe mięso, a nie naszpikowane hormonami, ulepszaczmi itp.

kodar

Cytat: grizzly w 2009-04-18, 14:27:22
...Nigdy więcej tesco,innych!!! Tylko hala...

Kristan, nie zartuj!  A jak niby jestes w stanie sprawdzic co jadla "nieboszczka"
i jak umierala?  8) :P

wlasnie,dlatego mieso smakowac przestalo  :?

grizzly

Cytat: kodar w 2009-04-21, 15:40:12
...wlasnie,dlatego mieso smakowac przestalo  :?...

Mam znajomych weterynarzy co to "za mieso odpowiadaja"
i dokladnie wiem co sie "wyprawia", szkoda slow - tragedia!

daniol

grizzly a co sie wyprawia? dal bys jakies info z pierwszej reki bo w tvn tego pewnie nie obejze

Rudka

Słonina też diabelnie podrożała . zeszłego roku kupowałam po 2,50  złł za kg a teraz 6,90 :( :(
    żeberka ,albo mięso gulażowe  nie da sie pogryżć -smakuje jak trociny .
    najlepiej zmielić  na mielone- to jeszcze jest zjadliwe.

evosonic

takie cos trudno sprzedac  boczek mozaikowy bedzie chyba teraz na topie

renia

Cytat: Rudka w 2009-05-17, 02:24:52
Słonina też diabelnie podrożała . zeszłego roku kupowałam po 2,50 złł za kg a teraz 6,90 :( :(
żeberka ,albo mięso gulażowe nie da sie pogryżć -smakuje jak trociny .
najlepiej zmielić na mielone- to jeszcze jest zjadliwe.
"Rudka", u nas w sklepie sieci "BOMI", smalec ze skwarkami i cebulką, kosztuje 32 zł. za kg. I kupują :shock:, a ze słoniny się śmieją. :(  :lol: