Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

CHOLESTEROL

Zaczęty przez piotrek71, 2009-05-23, 11:45:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Cytat: Anulka177 w 2016-02-17, 12:13:31
Chciałabym spytać jak często można jeść podroby? Czy faktycznie nie częściej niż raz na dwa tygodnie? Szczególnie o wątróbkę chodzi.
Raz na tydzień jest ok, tak ze 100-150g, ale jedząc podroby trzeba jeść mleczne.
Ja jem jak mnie naleci, czasem kilka dni pod rząd, a potem ze dwa miesiące przerwy. :D

Diogenes z Synopy

ja jem częściej. Ale  wątróbkę mam ''rozrzedzoną''  w pasztecie. Nie wiem czy można się tym przejeść.  :roll: Organizm mi mówi - stop. Czarnego salcesonu np nie zjem 3 dni pod rząd.
Mnie odpowiadają mniejsze ilości częściej, aniżeli nachapać się po korek wątroby raz na tydzień.  I tak jak Gavro przypomniał, na pewno nie można rotować przy tym mlecznych.

Anulka177

A dlaczego z mlecznymi?

Diogenes z Synopy

nie, że razem. Ogólnie nie unikać przy tym mlecznych. Bo puryny są neutralizowane. A jak nam wiadomo z telewizji -  puryny szkodzą  ;-)     

Anulka177

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-17, 12:31:49
nie, że razem. Ogólnie nie unikać przy tym mlecznych. Bo puryny są neutralizowane. A jak nam wiadomo z telewizji -  puryny szkodzą  ;-)     
Dobrze wiedzieć!  :!:

Diogenes z Synopy

mój ojciec zrobił sobie parę kilo pasztetu i jadał go codziennie, bo nie zmieścił mu się do zamrażarki. I dzwoni i mówi, że mu się wymiotować się chce od niego. Organizm mówi jedno, a on i tak drugie. No to mu powiedziałem domyślasz się co  ;-)

Gavroche

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-17, 12:31:49
Bo puryny są neutralizowane.
Tu nie jestem pewien. :?
Na pewno są rozcieńczane, bo śmietanka i żółtka są bezpurynowe. :D

Diogenes z Synopy

o to w istocie rzeczy chodzi.  :)

Zyon

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-17, 12:38:48
mój ojciec zrobił sobie parę kilo pasztetu i jadał go codziennie, bo nie zmieścił mu się do zamrażarki. I dzwoni i mówi, że mu się wymiotować się chce od niego. Organizm mówi jedno, a on i tak drugie. No to mu powiedziałem domyślasz się co  ;-)
Zeby jadl ten zwymiotowany, bo od razu strawiony i organizm oszczedzi energie i enzymy?
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

nie    :lol:

żeby zostawił sobie na później, bo jutro też jest dzień  ;-)  . A po marcu przychodzi kwiecień.

Najadł się już na cały rok.   8)   :shock:   ;-)

CytatZeby jadl ten zwymiotowany, bo od razu strawiony i organizm oszczedzi energie i enzymy?

gdzieś tam w dżunglach tubylcy tak robią. Żują i wypluwają do wspólnej miski, i za parę godzin wspólnie to jedzą.   :shock:   8)    :)

Anulka177

Cytat

gdzieś tam w dżunglach tubylcy tak robią. Żują i wypluwają do wspólnej miski, i za parę godzin wspólnie to jedzą.   :shock:   8)    :)
Cytat

Sfermentowane, samo zdrowie!  :lol:

Zyon

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-17, 13:35:35
Tak, taki, wszyscy czytalismy Przygody Tomka Wsrod Lowcow Glow  :lol:
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

ja tfn-ie oglądałem Wojciechowską -  jak żuła z nimi  ;-)

Zyon

I teraz chora na jakies dziwne choroby  :?
Work Buy Consume Die

Kryanna

Co tu taka cisza?
Dzisiaj byłam na kontrolnym, corocznym badaniu. Mój cholesterol wynosi 283, pozostałe wyniki tyż dobre i ja samopoczucie mam niezłe, jakoś tam dożyję do samej śmierci - tak myślę  :D

renia

Bez statynek, możesz do śmierci nie dożyć... :? 8)

Kryanna

O matulu i co począć teraz? Już się zacząć martwić, czy dopiero po kolacji?

administ

Normatywnie to bardzo fatalny wynik.  :?

renia

A normalnie to super... :D :lol:

Kryanna

Cytat: admin w 2016-04-04, 20:18:20
Normatywnie to bardzo fatalny wynik.  :?
Wiem ale co począć? Wszystkiego dobrego mieć nie można, życie nie jest usłane różami  :(
A może smalec jednak odstawić? Co radzisz adminie, ratuj, w Tobie cała moja nadzieja, plis!