Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Nasze pupile.

Zaczęty przez renia, 2009-06-07, 20:22:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

zofijeczka

Myślę, że skoro my obojgiem oczu widzimy jeden obraz, to oczy fasetkowe też całość przetwarzają na jeden obraz. Pojedynczy obraz szybciej się analizuje. Po co natura miałaby sobie utrudniać. Przetworzenie informacji z wielu oddzielnych widokòw wymagałoby chyba lepszego "procesora" niż te u owadów.

zofijeczka

Lub tak jak piszesz: jeszcze inaczej.
;)

Gavroche

Super!
Każde takie info cieszy. :D
I fajnie, że umieściłeś w pupilach, bo znamionuje to wrażliwość na formy żywe, wyższą niż, przykładowo, u wegetarian. ;)

zofijeczka

to ostatnie czasy są bogate właśnie w takie znaleziska [ uznanych za wymarłe] ostatnio [no w każdym razie w tym roku] czytałam o storczykach. zdaje się w "Przyrodzie Polskiej"

:)

zofijeczka

Cytat: Gavroche w 2015-08-31, 12:49:03
Super!
I fajnie, że umieściłeś w pupilach, bo znamionuje to wrażliwość na formy żywe, wyższą niż, przykładowo, u wegetarian. ;)
:D

Gavroche

Cytat: zofijeczka w 2015-08-31, 12:51:42
to ostatnie czasy są bogate właśnie w takie znaleziska [ uznanych za wymarłe] ostatnio [no w każdym razie w tym roku] czytałam o storczykach. zdaje się w "Przyrodzie Polskiej"

:)
A bo przyroda ma duże możliwości przechowywania genów. :D
Niestety, często te możliwości się kończą szybko, po wzięciu gatunku "pod ochronę" przez człowieka. ;)

zofijeczka

No właśnie - podobno nie wszędzie akcja prześwietlania dąbrowy przyniosła oczekiwane skutki.

Zyon

Super!
Empatia tak zwana? :D
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2015-08-31, 13:53:52
Super!
Empatia tak zwana? :D
Raczej szacunek jednej żyjącej istoty dla drugiej. :D
Trudno być empatycznym w stosunku do rośliny lub grzyba.

A różnorodność genetyczna jest cenna zarówno w skali makro, jak i mikroskali. :)

Gavroche

administ

Ale przez uzasadnienie "naukowe" zmiany nazwy zwyczajowej, można się doktoryzować, a nawet habilitować! ;)

renia

...nawet rehabilitować... 8)

zofijeczka

A myślałam,  że będzie o kawie ;)

renia

Zosiu za późna godzina była... :wink: Teraz o kawie możemy pogadać. Moja ekspresówka czeka na biurku. Ze śmietanką to mogłam pić od razu, a czarna parzy... :? :lol:

zofijeczka

Ja piję rozpuszczalną (na 250ml pół łyżeczki + śmietanka), więc zalewam kranówą o dobranej temperaturze. (piszę to tu bo jak w kawie napiszę to będę wyklęta :D - ale mogę pić równie dobrze kakao)

renia

Muszę się poprawić i coś o pupilach napisać.  8)
Nasz Donek leży w cieniu, ma miskę z wodą, którą ciągle wylewa i kładzie się na mokrej plamie na chodniku. Jeść nie chce...
Nie lubi upałów...

Gavroche

Wow, Renia! :lol:

To normalne, nasza suka też je tylko wczesnym rankiem i późnym wieczorem, i choć staram się, żeby te dwa posiłki zaspokajały potrzeby rosnącego szczeniaka, to chuda jest jak patyk! :lol:
Nie macie jakiejś wody, żeby opływać Donka porządnie?
Od razu nabierze wigoru! :D

Gavroche

Jeśli to pająk, to regeneracja zawartości gruczołów jadowych trwa około tygodnia, ale też uważam, że to wąż, bo niewiele jest pająków z takimi cechami jadu.
U węża w takich temperaturach ponowne skuteczne ukąszenie jest możliwe już po 1-2 dobach... :?