Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Rozmaitości

Zaczęty przez renia, 2009-07-04, 07:00:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Już samo utrzymanie obiektów kosztuje (w tym i ogrzewanie, bo ciepłe kraje są w innym miejscu). Żeby nie było nieporozumień zasięgnęłam języka o udziale kosztów płacowych w kosztach ogółem w szpitalu wojewódzkim i... jest to liczba znacząca, bo około 40 %.

WojciechS

Dlatego, kierowany obowiązkiem obywatelskim, idę sobie zaraz do apteki kupić rutinoskorbin, a nie piwko konserwowane truciznom E-300, bo ze mnie świadomy konsument, a nie łąjdus jaki...  :wink:

Teresa Stachurska

Piwko ile ma vatu? Akcyzę też ma?

Rutinoskorbin czym jest konserwowany?

WojciechS

W gooooooooooooooglach proszę sobie poszperać...  :wink: :mrgreen:

renia

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-02-15, 13:58:59
Wiem, że VAT na żywność jest niższy. Jednak zdrowsze społeczeństwo mniej obciążałoby budźet resortu zdrowia.

Na pewno taka refundacja leków bardzo obciąża budżet państwa. Natomiast leki bez recepty i suplementy diety z pewnością kasę państwa zasilają..

renia

Chemoprewencja.  :roll:  Na pewno jest przydatna, ale nie w tej wersji, którą podają...

http://fitness.wp.pl/zdrowie/wirtualny-poradnik/art522,chemoprewencja-wojna-z-nowotworem.html

Co mnie zdziwiło, to to zdanie..."Warto wspomnieć, że gotowanie zwiększa skuteczność działania niektórych substancji chemoprewencyjnych,
szczególnie tych zawartych w kapuście, brukselce i brokułach."     

WojciechS

Z kapusty, brukselki i brokułów roboim zdrowe tabletki.  :wink:
Z żóltek też już zaczęli ...  :lol:

renia

Tylko po co zmieniać naturalne produkty w sztuczne tabletki... :roll: chyba domyślam się po co. Na pewno dla dobra klientów... :roll: :wink:

WojciechS

Bo naturalne są na 5% VAT, a sztuczne na 23%, czyli czysty interes dla proszępaństwa...  :?

renia

Ty to wszystko na pieniądze przeliczasz  :shock:  przecież tutaj najbardziej liczy się dobro społeczeństwa... :lol: :P

WojciechS

Nie na pieniądze, tylko na dziurę budżetową...  :roll: :mrgreen:

WojciechS

Im większa dziura budżetowa, tym większa sromota społeczna!  8)

renia

Cytat: WojciechS w 2011-02-16, 09:29:52
Nie na pieniądze, tylko na dziurę budżetową... :roll: :mrgreen:

Wtedy OK  :|

WojciechS

Ma się rozumieć.
Trzeba myśleć prospołecznie, a nie jojcyć, że: "bogaci mają oddać biednym", bo z tego wszyscy mogą być biedni.  :wink:

renia

No dobrze. Jak zawsze masz rację... :P

WojciechS

Może mam, a może nie, to nie istotne.
Ważniejsze, aby pisaniem, czytającego, zmusić do samodzielnego myślenia.
To trudne, bo...  :wink:

renia

http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,13080496,wiadomosc.html  ...powinna być na produkcie informacja o sztucznym wędzeniu...albo w ogóle zakaz takiego oszukiwania...

renia

...na pewno nie jest to obojętne dla zdrowia...

WojciechS

Cytat: Gwidon w 2011-02-18, 10:05:47
http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Uwaga-Falszuja-znana-kielbase-Jak-poznac-oryginal,wid,13145586,wiadomosc.html?ticaid=1bcda

Ale tym ludziskom ciężko dogodzić!
Przecież wiadomo, co wielokrotnie potwiwerdzili USnaukowcy, w badaniachnaukowych, że drób jest zdrowy, a wieprzowina jest chora!
Taki producent, dbając o zdrowie konsumenta, jeszcze się naraża na zarzut oszustwa...  :?