Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

JEDZENIE NA SPLYW KAJAKOWY

Zaczęty przez daniol, 2009-07-14, 21:28:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

Cytat: adampio w 2009-07-16, 08:18:33
To nie jest slonina peklowana...

i dlatego napisałem "lardo".
Pełnoporcjowe lardo ma warstwę około 1-2cm mięsa i się nie psuje w upale. Raczej pachnie jedzeniem, a nie śmidzi grzybem, czy zgnilizną... :roll:

Nota bene byla zakazana przez pewien czas (EU) we wloszech...

w tym czasie podobno Włosi jeździli w okolice Lugano po ten przysmak. I wcale się nie dziwię.

ali

Cytat: admin w 2009-07-16, 09:02:50
To nie jest slonina peklowana...

i dlatego napisałem "lardo".
Pełnoporcjowe lardo ma warstwę około 1-2cm mięsa i się nie psuje w upale. Raczej pachnie jedzeniem, a nie śmidzi grzybem, czy zgnilizną... :roll:

soli nie stosują??????????

slawek

Cytat: ali w 2009-07-16, 10:06:00
soli nie stosuj±??????????
Ale są inne proporcje pomiedzy S:M:T:P ;) i obróbka ;)

admin

Jak ładnie, cieniutko pokroją, to nawet na "Igusiowe okłady" się zda  :wink:

PS
mam kilka zdjęć, to może na moim "Space" zamieszczę... :D

renia

"Igusia" Edytuje podgardle.

viola44

Cytat: admin w 2009-07-16, 11:10:47
PS
mam kilka zdjęć, to może na moim "Space" zamieszczę... :D

:P :P "dowcipny" adminek  :P :P

adampio

Ciekawe, albo jak to powiedziec aby nikogo nie zrazic, dla mne to niby wloskie lardo bylo normalnym, dziennym posilkiem. Pewnie, ze niebylo we wloskich przyprawach. Bylo w polskich. Wedzona slonine z cebula jadlo sie w gorach latami. Oczywiscie tylko Ci biedni wiedza. Bogaci jedli slonine z miesem, wiadmo. Duzo bialka. Moj dziadek jadl tylko wedzona, swoja slonine z czyms tam i cebula. Wy takich tradycji nie macie, bo wasze regiony sa za mlode aby miec jakies tradycje.....a jezeli macie to niemieckie. W gorach bylo tak: slonina, ser i maslo. Na chleb nie bylo stac.Bo skad. Z pomorza? To byli niemcy! Ze Slaska? Do dzis chca byc niemcami! Z kaszeb: toz do dzis mowia, ze maja swoja kulture..tylko nie pamietaja, ze ona zza czsow Mieszka i polska........!?  Ale lepiej aby byla .moze niemiecka.
itd itp. Ludzie czy Wy w ogole wicie czego oczekujecie?
My polacy, narod nie glupi, choc historia przedstawia przeciwne dowody, powinnismy juz zmadzec i znalesc wsolna wypadkowa. Czy to bedzie biochemia w wydaniu i zrozumieniu Violi/ Flo czy tez w przekladzie z madrymi , ale nie jego cytatami, Michala.....Nie wazne. Po trupach do celu, tak?

Dokad ide? Reasumujac....
- Nie bardzo rozumie, nie zrozumie i nie staram sie zrozumiec pewnych osob, ktore chca wprowadzic na tym formu nieprzyjemne sytuacje
- nie widze celu degenerozowania pewnych warst spolecznych tylko dlatego, ze sa wyzsze od tych, z ktorych sami pochodzimy
- grupowanie, czyli tworzenie grup, jest dobre na forach prywatnych, natomiast na forach ogolniedostepnych jest przejawem niewychowania i hamstwa.
- nie moge byc odpwiedzialny za to, ze gadamy "obok" siebie z powodu roznic klasowych, tudziez wyksztalcenia. Jestem nie kumaty, ot co!

viola44

adampio, co Ty możesz wiedzieć o moim rozumieniu biochemii, tym bardziej że sam twierdzisz iż nic nie kumasz, weź przedstaw jakiś konkret, wtedy wszystko będzie jasne...bo ja mam poważne problemy ze zrozumieniem o co Tobie tak naprawdę chodzi...
tworzysz długie elaboraty z których nic a nic nie wynika.... :( czepacie sie z renią ludzi którzy po prostu są chłonni wiedzy...jednym słowem porażka, no adam weź przemyśl chłopie jeszcze raz to wszystko na spokojnie bo robisz sobie niezły obciach... :P

_flo

adampio, jako ze znowu wywolales mnie do odpowiedzi ...
odpowiem wybiorczo, bo 90% z powyzszych zarzutow to dla mnie totalna abstrakcja, nic nie rozumiem, nic mi sie nie zgadza, nie widze zwiazku z rzeczywistoscia.

re: "degenerozowanie" pewnych warstw spolecznych - Adampio, ma wrazenie, ze rzeczywiscie nie zrozumiales albo celowo przeinaczyles sens mojej wypowiedzi o USA. zupelnie nie ma dla mnie znaczenia, kto z jakich "klas" pochodzi. przeciez to oczywiste, to nie stanowi o wartosci osoby. w dobie "demokracji" (przynajmniej teoretycznie) mozesz sam stanowic o sobie i ustalic poziom na ktorym czujesz sie komfortowo. zwlaszcza jesli tak jak ja na stale przebywasz na obczyznie - kwestie pochodzenia zupelnie traca na znaczeniu.

natomiast jesli ktos wazy 200 kg, to jest to ewidentny dowod, ze ta 'osoba' celowo sie unicestwia, ze nie szanuje siebie, nie szanuje spoleczenstwa w ktorym przyszlo mu egzystowac i ze nie zasluguje na szacunek. tyle.

adampio

W ogole Ci  sie nie dziwie.
Pogadajmy jak rowny z rownym. Ty nie wiesz kim ja jestem i ja wiem kim Ty jestes.
Masz racje.

ok

adampio

Czyli "flo", z Twojej dlugiej i bez sensu odpowiedzi.........jedyne madre slowo to jest...(.masz druga szanse) nie chce sam pisac, napisz sama.......jest.......

adampio

viola44

Cytat: adampio w 2009-07-16, 22:00:32
Pogadajmy jak rowny z rownym. Ty nie wiesz kim ja jestem i ja wiem kim Ty jestes.
Masz racje.

ok

a to do kogo adresowane?
czemu nie cytujesz najlepiej wybiórczo, to nie jest trudne... :P

adampio

Cytat: viola44 w 2009-07-16, 22:14:47
Cytat: adampio w 2009-07-16, 22:00:32
Masz racje.

ok

a to do kogo adresowane?
czemu nie cytujesz najlepiej wybiórczo, to nie jest trudne... :P

Nie to nie jest wybiorczo. I to nie jest trudne.....Roznia nas klasy pochodzeniowe. Mam nadzieje, ze slysszysz to. Nie ? Zadzwon, daj maila ..a pokaze Ci kim jestes!!!
Gdybym mial, za chwile 60 lat, to schowalbym sie za kwiat....czego?.....amerykanko?masz 14 dni na odpowiedz!

_flo

Cytat: adampio w 2009-07-16, 22:06:34
Czyli "flo", z Twojej dlugiej i bez sensu odpowiedzi.........

chyba rzeczywiscie odpowiedzialam zupelnie bezsensu i nie na temat
ale szczerze Ci powiem, taki dajesz tutaj popis ostatnio, ze w zasadzie nic juz nie wiadomo... jestes strusiem czy klocem?
nie pisz do mnie juz, nie komentuj, nie wywoluj do tablicy, pisz obok, ladnie prosze

viola44

Cytat: adampio w 2009-07-16, 22:27:19

Nie to nie jest wybiorczo. I to nie jest trudne.....Roznia nas klasy pochodzeniowe. Mam nadzieje, ze slysszysz to. Nie ? Zadzwon, daj maila ..a pokaze Ci kim jestes!!!
Gdybym mial, za chwile 60 lat, to schowalbym sie za kwiat....czego?.....amerykanko?masz 14 dni na odpowiedz!

:D :D :D :D...czy ktoś może mi pomóc, ratunku pomocy !!!  :D :D :D

ali

Cytat: viola44 w 2009-07-16, 22:41:49

:D :D :D :D...czy ktoś może mi pomóc, ratunku pomocy !!!  :D :D :D

bez pół litra tego nie razbieriosz

daniol

chcialbym zauwazyc ze ostatnie posty nie zawieraly jedzonka na kajak

Adam319

Masz rację, ale weź sobie poczytaj historyczne posty ( te co się ostały ) – teraz to jest Wersal.
:-)
Ustrój się zmienił z pseudodemokracji na feudalizm i jest o wiele spokojniej i bardziej rzeczowo i może mniej ... zaskakująco.
:-)