Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Ilość białka w Żywieniu Optymalnym

Zaczęty przez renia, 2010-03-29, 13:24:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Ja kupuję boczek surowy i przyrządzam z niego różne rarytasy, ale najczęściej piekę w niezbyt wysokiej temperaturze, za to dłużej niż "u ludzi". Na tłuszczu który się z boczku wytopi duszę kapustę np z suszonymi grzybami, którą mam na jarzynę do pieczonego boczku. Polecam :) 

WojciechS

Mnie się zdawało, że mięso gotuje się dla wywaru z wyciągowych ... 
Aby gotowane mięso stało się pełnowartościowe, to trzeba przemielić przez maszynkę, dodać żółtek, przypraw i zapiec, ale to takie "nieważne niuanse" dla licznych!  :D

friga

Teraz doczytalam , ze DR. KWASNIEWSKI pisze w swojej ksiazce ze najlepiej smazyc:).
Mam jeszcze pytanie?Czy jecie codziennie owoce?

zeto555

Ja prawie nigdy ni ejem owocow, sporadycznie

WojciechS

Cytat: friga w 2011-03-02, 22:04:02
Czy jecie codziennie owoce?

Codziennie zgodnie z zaleceniami, a gdy nie jemy ze dwa tygodnie, to nie czekamy aż zaczną dziąsła krwawić, tylko łykamy pigułki z chemii spożywczej, dlatego wolimy pilnować jedzenia codziennie stosownej dawki vit. C z naturalnych produktów z bitą śmietanką, szczególnie zimą. I nie mamy żadnych z tym kłototów.
Tylko My jesteśmy kompletnie i permanentnie zdrowi i możemy sobie stosować Żywienie Optymalne i nie musimy się katować Dietą Optymalną!  :lol:
O dziś zjemy sobie połowę pączusia z okazji ...  :wink: :mrgreen:
Na Diecie Optymalnej to zakazane!!!  :(

renia

Teraz doczytalam , ze DR. KWASNIEWSKI pisze w swojej ksiazce ze najlepiej smazyc:).

Ja nie jem codziennie owoców bo mnie mam na nie ochoty. Latem to częściej jakieś truskawki, jagody czy maliny w małych ilościach jadłam. Teraz to od czasu do czasu zjem małe kiwi, albo jabłko w omlecie albo w sałatce, często piję wodę lub herbatę z cytryną.

Radzio

...

Friga
A co to są owoce? Bo na przykład orzechy laskowe ......

friga

Radzio, mialam na mysli piszac owoce to co odpisywali forumowicze powyzej:)Mysle , ze nikomu definicji owocow nie trzeba podawac :lol:
No wlasnie ta sprawa z tymi owocami mnie interesuje, bo kazdy robi co innego ale to pewnie wedlug uznania.

adampio

"Friga", z punktu widzenia biochemicznego sa wszystkie owoce weglowodanami. Z punktu widzenia chemicznego jest to fruktoza a fruktoza robi wieksze zamieszanie w organizmie niz bialy cukier.

Sa owoce, krore zawieraja mniej cukru. Sa to wszystkie jagodowe, ktore maja okolo 10 gr cukru w 100 gr. Jablko w zaleznosci od gatunku ma najmniej 17 gr w 100 gr.
Owoce maja sladowe ilosci witamin i mineralow. Sama woda z cukrem.

Tak to wyglada z tymi owocami :lol:

Radzio

Cytat: friga w 2011-03-03, 21:41:31
....Mysle , ze nikomu definicji owocow nie trzeba podawac :lol:

No to wszystko gra, fajnie.  :lol:

Halina Ch.

Cytat: WojciechS w 2011-03-03, 07:20:33
... i nie musimy się katować Dietą Optymalną!  :lol:
O dziś zjemy sobie połowę pączusia z okazji ...  :wink: :mrgreen:
Na Diecie Optymalnej to zakazane!!!  :(
A my katujemy się DO i.... :D pączusia też zjedlismy. :lol:

kriss

Cytat: adampio w 2011-03-04, 06:54:25
"Friga", z punktu widzenia biochemicznego sa wszystkie owoce weglowodanami. Z punktu widzenia chemicznego jest to fruktoza a fruktoza robi wieksze zamieszanie w organizmie niz bialy cukier.

Sa owoce, krore zawieraja mniej cukru. Sa to wszystkie jagodowe, ktore maja okolo 10 gr cukru w 100 gr. Jablko w zaleznosci od gatunku ma najmniej 17 gr w 100 gr.
Owoce maja sladowe ilosci witamin i mineralow. Sama woda z cukrem.

Tak to wyglada z tymi owocami :lol:

Co do owoców, to poszukam w Biblii, czy wolno nam je spożywać?  natomiast już odnalazłam wskazania co do spożywania krwi, czyli inaczej mówiąc chodzi o spożywanie rzeczy krwistych,
i tu UWAGA!!! :!:     KSIĘGA POWTÓRZNEGO PRAWA 12:25 inaczej PIATA MOJRZESZOWA...(Nie będziesz jej spożywał, aby Tobie i Twojemu potomstwu się dobrze działo.......), A więc jednoznacznie zakaz salcesonów krwistych prawda!   Nowy Testament też podkreślił zakaz spożywania kaszanek -  Dzieje apostolskie- 15 : 29
Wnioski proszę wyciagąć każdy według swojego sumienia, choć podkreślam,że JK z całym szacunkiem powołuje się w swoich wywodach o DO na Biblii, Być może zapomniał w tym wszysztkim o szacunku do samego Stwórcy  :(

Dasna

Uwielbiam kaszankę z cebulką i chrupiącą skórką. :D Mniam. Salceson tak sobie. I prawdę mówiąc ,tak sobie jedząc nie myślę w tym czasie o Biblii. :roll: I nie wyliczam wedle , której Księgi Mojżeszowej jem  :shock: :?

friga

Tak , tez czytalam w ksiazce Dr.Kwasniewskiego ze owoce jagodowe w malych ilosciach mozna.
A czy ktos moze mi tu wytlumaczyc na czym polega roznica miedzy DO a ZYWIENIEM OPTYMALNYM?Bo czesto Wojciech sie na to powoluje?

renia

"friga" Różnica miedzy DO a ŻO jest podana na głównej stronie tego Forum:

Żywienie Optymalne
- jak być zdrowym i zachować zdrowie? - czyli "dieta" dla zdrowych.   

Dieta Optymalna
- choroby i ich wyleczenie, czyli "żywienie" w chorobie - jak odzyskać zdrowie

kriss

Cytat: Dasna w 2011-03-05, 06:42:43
Uwielbiam kaszankę z cebulką i chrupiącą skórką. :D Mniam. Salceson tak sobie. I prawdę mówiąc ,tak sobie jedząc nie myślę w tym czasie o Biblii. :roll: I nie wyliczam wedle , której Księgi Mojżeszowej jem  :shock: :?

Dasna - nie samym chlebem człowiek żyje....szkoda, że nie zważasz na przykazania Boże  :!: : ( .Mamy szeroki wybór jedzenia)  bedąc na DO wcale nie musimy łamać praw Bożych aby się dobrze odżywiać :!:.Krew mozna zastąpić jedzeniem watróbki - z powodzeniem, posiada mnóstwo zelaza.

barja

A Hindusi, żeby nie łamać praw bożych, nie jedzą wogóle mięsa. Czy z nich też mamy brać przykład?

kriss

braja - dr JK nie powołuje się na Hindusów.w przeważajacej części swej książki powołuje się na Biblię . Pytanie brzmi, co Hindusi maja wspólnego z Biblią? -  odpowiedz brzmi- NIC  :!:

Dasna

W wątróbce jest pełno krwi. U mnie powoduje odruch wymiotny.
Jak to łamać przykazania Boże? :shock: Nigdy w Kościele nie usłyszałam , że mam nie jeść :?  kaszanki i , że to grzech. to ja bym  miała się z tego spowiadać? Coś nie rozumiem  :?