Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Ilość białka w Żywieniu Optymalnym

Zaczęty przez renia, 2010-03-29, 13:24:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

friga

2 dni pod rząd jadlam kolo 75 -80 i nic, jezdze na rowerze codziennie po 20 min.moze spróbuję dluzej.

maf

Kiedys na topie byly lamble, takie optymalne owsiki. Ile bys nie zjadl W to one Ci zezarly i ketony gotowe. Na lamblie najlepsza jest papaina(chyba dobrze zapamietalem), albo zaper, co bylo niedawno na tym forum. Papaina jest w lisciach jakichs drzew w australii co pisal o tym "kangur". Te drzewa rosna tez w palmiarniach Polsce.
Papaina jest takze skladnikiem soli peklowej, wiec golonka peklowana (dobra na ZO) co jakis czas, skutecznie zniszczy lamblie.

friga

Tluszczu sie nie boje, ale jak zjem 120 to czuje sie ciezko pod koniec dnia.jem tylko maslo-oselke gorska lub smalec utopiony ze skwarkami.

friga

Ale jakies 3 dni pod rzad mialam ciala ketonowe na zero!To chyba lambrie nie!(Ja juz sobie nic nie szukam, juz pol roku temu Dr.zrobilam mi wszytskie badania tak na wszelki wypadek i wyszla mi amylaza w moczu wysoka a inne badania ksiazkowe i stracilam przez to jedno badanie pol roku zycia, wiec teraz wmawiam sobie ze jestem zdrowa!i zadne choroby mnie nie interesuja!amylaza wkoncu znikla ale ile sie przy tym napracowalam i namyslalam i nabadadalam zanim wszylo skad to ze juz dziekuje za wszytskie diagnozy na oku:))
Tylko nie wychwycilam co zrobilam innego:)Ktos mi tu doradzil wlasnie ruch!I po tym ruchu chyba ale teraz dalej sie ruszam i nic:)juz chyba nie dziala:)

friga

Adampio popróbuje jeszcze raz te wegle zwiekszyc i zdam relacje z pelnym jadospisem i przeliczniami.Dziekuje w kazdym badz razie za pomoc:)

adampio

Prosze bardzo.

Jest na Kristana stronie internetowejprzepis ziolowy na "robactwo". Wyprobowany i dziala. Polecam.

renia

Cytat: friga w 2011-03-10, 19:11:57
Adamipno to ty nie zwracasz uwagi na indeks glikemiczny?Nie ma to znaczenia w DO/ZO?

Na DO/ŻO IG nie ma znaczenia. Może osoby z cukrzyca odczuwają go...Ja na to w ogóle nie zwracam uwagi a nawet się tym nie interesuję.
Friga węglowodany możesz przejściowo podnieść nawet do 100g (jeśli jesz złożone) i wówczas sprawdzić węglowodany. Dr Kwaśniewski pisał, że nawet 150g węglowodanów złożonych nie wyrządzi szkody organizmowi.
Pytałaś się jeszcze o chleb. Ja piekę chleb optymalny tylko jak muszę jeść poza domem (szkoła) to wygodnie wtedy wziąć ze sobą kanapki. W domu chleba nie potrzebuję. Na śniadanie najczęściej jem omlet z małą ilością dżemu (ostatnio - wcześniej częściej jadłam żółtkownice na maśle), obiad to jest 100g ziemniaków, 100g mięsa i 100g warzyw. Na kolację albo jakiś deser optymalny (rzadko) albo warzywa gotowane z małą ilością masła, albo kawałek gorzkiej czekolady (rzadko) albo nic (często). :D

Teresa Stachurska

Ja zaś rano (najczęściej godz. 10-12) cóś z 4 żółtkami, wieczorem (u mnie obiad) najczęściej z wyboru :)  : wątróbka, pieczony boczek, skwarki z podgardla, bigos, zupa (np ogórkowa, pomidorowa, grzybowa, itd., a'la flaczki z mięsem z nóżki wieprzowej i masłem ), zdarza się że również coś z żółtek. Węglowodany to ziemniaki, warzywa z patelni (na maśle, smalcu, słoninie), 50 g owoców jagodowych (mrożonych) zdarza się (może raz w tygodniu) pól kromki pumpernikla (10 g węglowodanów) gdy mi brakuje W. Najczęściej.

friga

Mnie najbardziej brakuje wlasnie chleba.Zrobilam wlasnie to cistao optymalne i moglabym zjec bardzo duzo, wlasnie dla tego fajnego uczucia chlebowej konsystencji w buzi.

Tereso a czy znasz jakas sztuczke (bo widze ze prowadzisz kuchnie optymalna na necie)wlasnie dla tego cista biszkoptowego zeby wyszlo?Ja robie we przepisu z kasiazki -najpierw ubijam same 8-zoltka , potem ubijam 8bielake, lacze dwie mase , w trakcie laczenia dodaje 160g maki.Masa wychodzi fajna ale jak rozlewam i pieke to wychodzi cistako zakalcowe, w srodku jest mokre nie wyrasta, tylka siada, a wierch fajnie chrupiacy.

Reniu a ktory chleb pieczesz?Bo ja tez pieklam i nie wyszedl:(Kiedys wlasnie kolo 10 lat temu mielismy u nas s miescie chleb optymalny do kupienia, to bylo duzo latwiej, a teraz sama musze wszytsko zaczac robic.

renia

Najczęściej piekę chleb biszkoptowy, bo z nim jest najmniej roboty. Mi wyrasta raz bardziej, raz trochę mniej, ale zakalca to jeszcze nie miałam. Miałam upieczony również chleb orzechowy, migdałowy i białkowy. Sama nie wiem, który najlepszy...

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4417.0 - tutaj jest przepis na chleb migdałowy (szkoda, że Admin usunął zdjęcie... :( )

adampio

Cytatnajpierw ubijam same 8-zoltka , potem ubijam 8bielake, lacze dwie mase

Tutaj jest wielki blad. Z tego co ja pamietam nalezy dodac ubita piane z bialek na samym koncu, delikatnie, powolutku.

Ja robilem wszystkie przepisy z ksiazki, zachowujac dokladna kolejnosc i proporcje i nigdy nie mialem ani zakalca ani innego nieudacznika.

friga

To spr zaraz jak pisze w ksiazce,wydawalo mnie sie ze lacze 2 masy zoltkowa z bialkami i dodaje make w miedzy czasie.Ale pewnie to jest ten blad.
golnie fajne ciasto wyszlo bo dalam do srodka mase z ksiazki i takie ciasteczka pokroilam po 70g zeby miec konkretne proporcje.mniam:)
tylko zakalec:(
Reniu wlasnie zrobie biszkoptowy, lubie najbardzej
Dziekuje

friga

A jak lepiej zjesc?samo zoltko czy cale jajko?bo jem same najwyzszej jakosci bialko. wiec jajka, ale jak zrobie jajecznice z samych zoltek bo tak robilam srednio smakuje a jak zrobie zamiast -2jajka 2 zoltka jajecznice z 3 jajakmi to gorzej?

adampio

Lubisz omlety?
Bo mam dobry przepis wlasnie dla Ciebie.

renia

Z pewnością jakiś super frigaśny... :roll: :wink:

renia

Cytat: friga w 2011-03-11, 10:52:55
A jak lepiej zjesc?samo zoltko czy cale jajko?bo jem same najwyzszej jakosci bialko. wiec jajka, ale jak zrobie jajecznice z samych zoltek bo tak robilam srednio smakuje a jak zrobie zamiast -2jajka 2 zoltka jajecznice z 3 jajakmi to gorzej?

Lepiej jest jeść same żółtka, bo są one bardziej wartościowe niż białka. Mi z czasem białka przestały w ogóle smakować. Do jajecznicy daję oprócz żółtek jedno białko, żeby żółtka się lepiej połączyły. Do omletu daję teraz oprócz żółtek trochę śmietany. Białka nie daję.
Jeśli robię jajecznicę dla całej rodzinki, to na 8 żółtek daję 2 białka. Wcześniej dawałam 4, ale dzieciakom też już białko przestało smakować. Nawet pies go nie chce jeść... :?  :lol:

adampio

Cytat: renia w 2011-03-11, 19:59:32
Cytat: friga w 2011-03-11, 10:52:55
A jak lepiej zjesc?samo zoltko czy cale jajko?bo jem same najwyzszej jakosci bialko. wiec jajka, ale jak zrobie jajecznice z samych zoltek bo tak robilam srednio smakuje a jak zrobie zamiast -2jajka 2 zoltka jajecznice z 3 jajakmi to gorzej?

Lepiej jest jeść same żółtka, bo są one bardziej wartościowe niż białka. Mi z czasem białka przestały w ogóle smakować. Do jajecznicy daję oprócz żółtek jedno białko, żeby żółtka się lepiej połączyły. Do omletu daję teraz oprócz żółtek trochę śmietany. Białka nie daję.
Jeśli robię jajecznicę dla całej rodzinki, to na 8 żółtek daję 2 białka. Wcześniej dawałam 4, ale dzieciakom też już białko przestało smakować. Nawet pies go nie chce jeść... :?  :lol:


Ha,ha,ha, nawet pies go nie chce jesc. Dobre.

Oczywiscie zoltko jest bardziej wartosciowe ale bialko jest niczego sobie. Caly klub kulturystyczny zywi sie na moim bialku nie wiedzac skad ja mam kilogram bialka tygodniowo. Dla  jednych odpad dla innych zrodlo bialka. Takie zycie.

Ale widze postepy, Reniu, smietanka zamiast czegos tam innego. Superowo. :lol:

Teresa Stachurska

Friga,

biszkoptowego chleba nie piekłam. Piekłam orzechowe, migdałowe i makowe. Przepisy w kulinariach na mojej z fotografią) stronie, ale na forum w Kulinariach też są. Piekłam jeszcze jakiś ze słonecznika i innych ziarenek. Lubię eksperymentować w kuchni. Chleba potrzebuję tak rzadko, że nawet jak go upiekę to u mnie zostaje go niewielka część a reszta idzie do ludzi.

friga

Adampo, lubie omelty! A jaki masz pomysl?Chetnie skorzystam.Patrzylam tez do ksiazki na ten przepis na ciasto biszkoptowe i tak pisze ze sie miesza najpierw zoltka potem ubija sie bialka a na koniec miesza sie zoltka z bialkami i w miedzy czasie make.Wiec zrobie jeszcze raz tak jak mowisz, bo ja mowielam do mojej mamy ze tak zrobilam to Ona od razu mowila ze robi sie ze zoltka maka i na koncu delikatnie bialka.

renia

Cytat: adampio w 2011-03-11, 20:12:06

Lepiej jest jeść same żółtka, bo są one bardziej wartościowe niż białka. Mi z czasem białka przestały w ogóle smakować. Do jajecznicy daję oprócz żółtek jedno białko, żeby żółtka się lepiej połączyły. Do omletu daję teraz oprócz żółtek trochę śmietany. Białka nie daję.
Jeśli robię jajecznicę dla całej rodzinki, to na 8 żółtek daję 2 białka. Wcześniej dawałam 4, ale dzieciakom też już białko przestało smakować. Nawet pies go nie chce jeść... :?  :lol:


Ha,ha,ha, nawet pies go nie chce jesc. Dobre.

Oczywiscie zoltko jest bardziej wartosciowe ale bialko jest niczego sobie. Caly klub kulturystyczny zywi sie na moim bialku nie wiedzac skad ja mam kilogram bialka tygodniowo. Dla  jednych odpad dla innych zrodlo bialka. Takie zycie.

Ale widze postepy, Reniu, smietanka zamiast czegos tam innego. Superowo. :lol:
Cytat

Ja nie mam komu białek oddawać. Robiłam z nich chleb białkowy, ale mi się znudził. Bialka teraz wyrzucam do sedesu  8), bo mi się zlew zapychał... 8) Znajoma w szkole mówiła mi, że jej chlopak je białka jajek, a żółtka wyrzuca... :? To jest dopiero marnotrawstwo... :?