Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Ilość białka w Żywieniu Optymalnym

Zaczęty przez renia, 2010-03-29, 13:24:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

WojciechS

Cytat: adampio w 2011-03-25, 18:50:36
Niebieska krew i czerwone oczy

W jego przypadku wystarczy tylko abstynencja lub nie więcej niż 50-70g alkohol/day...  :lol:

adampio

Pewnie tak, tylko, ze gosc nie pije. Bardzo sporadycznie. :lol:

WojciechS

Jak nie pije, to mu wątroba gnije...  :wink:

renia

Cytat: adampio w 2011-03-25, 18:50:36
Niebieska krew i czerwone oczy :lol:

:lol:
Biedny, chyba czkawkę ma... :lol:

renia

W końcu znalazłam odpowiedź na pytanie - czy ilość zjadanego białka ma wpływ na powstawanie ciał ketonowych w moczu.
"Jedną z przyczyn wymuszających wytwarzanie ciał ketonowych, jest obciążenie wątroby dodatkową pracą. Większe niż trzeba spożycie białka w diecie, to dodatkowa praca dla wątroby. Niedobór węglowodanów też zmusza wątrobę do ich wytwarzania, a tego wątroba robić nie lubi. Węglowodany są wytwarzane głównie z białek i glicerolu. "

http://www.republika.pl/optymaln/dz124.html ...czyli nadmiar białka też ( jak i niedobór węglowodanów) przyczynia się do powstawania ciał ketonowych w moczu...

Gwidon

...jak to sie mowi dziure w sniegu wy*******s  8)...


adampio

No tak, ale  jedzac zgodnie z DO /ZO jest to raczej niemozliwe. U nas moze wystapic nadmiar bialka i za mala ilosc weglowodanow.Tak mnie sie sie wydaje.W obu przypadkach, skrajnych bedzie arytmia. Choc nie zawsze ale czesto. :lol:

renia

Też tak myślę, że niedobór białka Optymalnym raczej nie grozi. No chyba, że ktoś drastycznie ograniczy jego ilość ale na DO białko jest prawie we wszystkich zjadanych produktach. Przy kilku żółtkach dziennie i wartościowym mięsie "dzień w dzień" jest to praktycznie niemożliwe. Uważam, że zbyt mała ilość zjadanego białka zdarza się tylko w rodzinach bardzo ubogich, u wegetarian i na dietach wysokowęglowodanowych ("śmieciowych"). Chyba u Optymalnych częściej obserwuję się jego nadmiary (jeśli ktoś nie interesuje się zbytnio ilością, a lubi "dobrze" zjeść)...

renia

Odnośnie białka - to jestem pewna tego, że jeśli się będzie jadło zgodnie z zaleceniami dr. Kwaśniewskiego, to żadne przebiałczenie, ani niedobór białka, nam nie grozi. Koniec. Kropka.

friga

Czy Ktos w Was ma moze skład pod wzgledem witamin i minerałow jajka kurzego?Jakos nie moge znalezc dokladnego skladu z podana iloscia wszytskich skladników.

jerzy555

Wartość energetyczna oraz składniki odżywcze jaj

Wartość energetyczna w 100g jaj to 139kcal. Ponadto zawierają one 12.5g białka, 9.7g tłuszczy oraz 0.6g węglowodanów. Jaja są również bogate m.in. w cynk i wiele innych mikroelementów tj. wapń, fosfor i potas. Niestety jajka zawierają również znaczne ilości cholesterolu - 360mg. /rozwinięcie problemu w późniejszej części artykułu/
Najważniejszą, bo najbogatszą w składniki odżywcze częścią jaja jest żółtko. Wartość odżywcza, a tym samym skład chemiczny białka i żółtka jaja jest zróżnicowany. W żółtku jaja występują wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Są tam białka, tłuszcze, witaminy - A, D, E, K i witaminy grupy B, węglowodany oraz składniki mineralne, z przewagą zakwaszających. Wartość kaloryczna żółtka jest wysoka, wynosi 355 kcal, dla 100 gramów (5-6 żółtek). Tłuszcz zawarty w żółtku występuje w postaci zemulgowanej, dlatego jest lekko strawny i łatwo przyswajalny. Tłuszcz żółtka zawiera cholesterol który sprawia, iż w żywieniu osób starszych i niektórych grup osób chorych ogranicza się, a czasem nawet wyklucza spożywanie żółtek. Dotyczy to chorych na miażdżycę, z dolegliwościami układu krążenia i wątroby. Spożywanie nadmiaru jaj przez ludzi zdrowych też nie jest wskazane.
Białko jaja kurzego jest uboższe w składniki odżywcze niż żółtko, występują w nim obok białek witaminy grupy B i składniki mineralne. Wartość kaloryczna białek jest niska, wynosi bowiem zaledwie 46 kcal. dla 100 g białka (ok. 3 białek)
Zawartość cholesterolu w 100g jajka przekracza zalecaną dzienną normę spożycia, która wynosi 300mg, aczkolwiek żółtko jaja zawiera lecytynę, fosfolipid, który bierze udział w rozmaitych procesach przemiany materii, m.in. steruje gospodarką cholesterolu.

Udział tłuszczy zawartych w jajku rozkłada się następująco:

-Nasycone - 37%
-Jedno-nienasycone n-6 - 54%
-Wielo-nienasycone n-3 - 9%

Udział aminokwasów w 100g jaja kurzego /w mg/:

Tryptofan 83,5
Treonina 278
Izoleucyna 336
Leucyna 544
Lizyna 457
Metionina 190
Cysteina 136
Fenyloalanina 341
Tyrozyna 250
Walina 430
Arginina 411
Histydyna 155
Alanina 368
Kwas asparaginowy 665
Kwas glutamionowy 838
Glicyna 216
Prolina 257
Seryna 486

Zawartość witamin I minerałów

100g jaja kurzego zawiera:
Witamina A 487 I.U.
Witamina D 35 I.U.
Witamina E 1 mg
Witamina K 0,3 µg
Witamina C 0 mg
Witamina B1 0,1 mg
Witamina B2 0,5 mg
Witamina B3 (PP) 0,1 mg
Witamina B6 0,1 mg
Kwas foliowy 47 µg
Witamina B12 1,3 µg
Kwas pantotenowy 1,4 mg
Wapń 53 mg
Żelazo 1,8 mg
Magnez 12 mg
Fosfor 191 mg
Potas 134 mg
Sód 140 mg
Cynk 1,1 mg
Miedź 0,1 mg
Selen 31,7 µg


jerzy555

wkleiłem część pewnego opisu ale niektóre dane dotyczące działania cholesterolu zawartego w jajkach zapomniałem usunąć  (są nieprawdziiwe)

friga

Jerzy bardzo Ci dziekuje, bo zaczelam sie zastanawiac jaka jest slusznosc teorii wg Ponomarenko zeby jednak jakies witaminy suplementowac.
Bierzecie jakies dodatkowe witaminy?Zgodnie z jego teoria zywnosc nie jest juz taka jak za czasow Dr. Kwasniewskiego stad taka koniecznosc.????

jerzy555

Cytat: friga w 2011-04-15, 22:17:04
Jerzy bardzo Ci dziekuje, bo zaczelam sie zastanawiac jaka jest slusznosc teorii wg Ponomarenko zeby jednak jakies witaminy suplementowac.
Bierzecie jakies dodatkowe witaminy?Zgodnie z jego teoria zywnosc nie jest juz taka jak za czasow Dr. Kwasniewskiego stad taka koniecznosc.????

żadnych suplementów nie używam, czasem tylko zimą witaminę C w tabhletkach musujących, ale naprawdę rzadko. Jem dużo białej surowej kapusty, jak królik, z olejem z oliwek i paprykę surową. Buraczki z chrzanem także bardzo lubię. Ziemniaki(frytki) i w mundurkach też :)

renia

Jeżeli je się żółtka (minimum 4 dziennie) od wiejskich kur, to ma się dosyć witamin i minerałów z wyjątkiem witaminy "C". Ta można uzupełnić w "zieleninie" (natka pietruszki, szczypiorek, koperek) w papryce, w cytrynie, czy też małym owocu kiwi.
Ja nie suplementuję nic, ale ostatnio jak byłam trochę przeziębiona to brałam witaminę C (mam taką z suszonych owoców). Ja uważam, że suplementy są produktami sztucznymi, chemicznymi i na pewno mają jakieś skutki uboczne.

jerzy555

u mnie w pracy są cztery kobiety i jak rozmawiam z nimi o jedzeniu surowych warzyw to mówią że absolutnie nie mogą tego jeść. Ja akurat mam taką lekkość w brzuchu po takiej surowiźnie i nie rozumiem od czego im te bebechy tak wtedy bolą  :?

renia

Ja nie lubię teraz zbyt dużo surowizny...po prostu nie ciągnie mnie na owoce (jakieś tam zjem od czasu do czasu - latem to częściej bo lubię owoce jagodowe w małych ilościach). Przystawki do obiadu bardziej smakują mi z warzyw duszonych. Jedynie co teraz jem to ogórki, pomidory, szczypiorek i czasami inne...(cytrynę, paprykę, marchew utartą do surówki...) ale to nie są duże ilości tylko dodatki do posiłków.

jerzy555

owoce to u mnie odpadają wogóle za wyjątkiem tych jagodowych i kiwi czasem . Jedna koleżanka w pracy natomiast zajada się jabłkami. Pochłania je i mówi że są bardzo zdrowe ale to bardzo...

renia

Jerzy nie za bardzo Ty w pracy obserwujesz te swoje koleżanki :shock: :lol: :lol: