Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy

Zaczęty przez Zonia, 2010-09-10, 03:06:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

WojciechS

Nie znam się na tym na tyle dobrze, aby pisać niezrozumiałą epistołę na ten temat...

WojciechS

Ale tak sobie myślę, że jak organizm musi produkować energię z białka, to to jest już patologia skracająca życie.

Zonia

Cytat: WojciechS w 2010-09-25, 20:37:40
Ale tak sobie myślę, że jak organizm musi produkować energię z białka, to to jest już patologia skracająca życie.

A jak nazwałbyś taką diagnozę: "Pani wątroba zjada samą siebie" - to dopiero patologia ustrojowa???
Nie jest to diagnoza postawiona mnie lecz mojej sąsiadce. Od lat choruje na cukrzycę, nadciśnienie,
tak jak ja - niedoczynność tarczycy. Od lat jada tylko chude, wszystko co chude, smaży tylko na olejach,
żadnego innego tłuszczu. Az tu taka diagnoza. Zapracowała sobie na nią, a wszystko zawdzięcza lekarzom.
Macie pojęcie, jak to możliwe?

Zonia

Wytłumaczcie mi proszę, jak to jest, że z jednego palca, u jednej ręki, w kropelce krwi jest 149 cukru,
a z drugiego palca, drugiej ręki, w tym samym niemal czasie, bo dwie-trzy sekundy później, cukier ma wartość 154? :?

RTS

Cytat: Zonia w 2010-09-26, 14:49:14
Wytłumaczcie mi proszę, jak to jest, że z jednego palca, u jednej ręki, w kropelce krwi jest 149 cukru,
a z drugiego palca, drugiej ręki, w tym samym niemal czasie, bo dwie-trzy sekundy później, cukier ma wartość 154? :?
Nic w tym dziwnego. Urządzenia pomiarowe mają swój procent niedokładności.

adampio

Czy rece nalezaly do tej samej osoby? :lol:

Zonia

Cytat: adampio w 2010-09-26, 15:16:34

Czy rece nalezaly do tej samej osoby? :lol:

No jasne, do jednej i tej samej  :lol:

Zonia

Cytat: RTS w 2010-09-26, 15:06:44
Nic w tym dziwnego. Urządzenia pomiarowe mają swój procent niedokładności.

No to który pomiar przyjąć za pewnik?  :shock:

renia

Ja bym wzięłam średnią 151,5  :wink:

PS. Nie szkoda Ci palców na tak dużo kłucia?

Zonia

Cytat: renia w 2010-09-26, 15:42:27
Ja bym wzięłam średnią 151,5  :wink:

PS. Nie szkoda Ci palców na tak dużo kłucia?

Szkoda Reniu, tym bardziej, że krew w palcach też już się buntuje, często po prostu jej nie ma :( ,ale jak poznam wszelkie zależności pomiędzy tym, co spożywam a skokami cukru w mojej krwi, to na pewno wystarczy zmierzyć cukier raz na kilka tygodni. Jeszcze troszkę wytrzymam. BACA dobrze mówił - to hurra było za wcześnie :(

renia

Ja chcę sobie sprawdzić cukier na czczo, ale codziennie przypominam sobie o tym, jak już jestem po kawie ze śmietanką... :?

Zonia

Cytat: renia w 2010-09-26, 16:05:26
Ja chcę sobie sprawdzić cukier na czczo, ale codziennie przypominam sobie o tym, jak już jestem po kawie ze śmietanką... :?

Taka sytuacja przez długi czas powtarzała się i u mnie. Długo trwało aż nabrałam nawyku żeby najpierw cukier sprawdzić  :lol:

BACA

Tak naprawdę to z tym pomiarem cakru rano chodzi przecież o coś innego. Przecież chodzi o hormon wzrostu i ok  3 do 8 nad ranem jest wysoki i wszyscy wiedzą o co chodzi. Czy to jest korzystne zjawieko i czy ma to wpływ na odżywianie nowotworów właśnie wtedy - temat zostawiam do dyskusji

Mari

Cytat: BACA w 2010-09-26, 20:23:39
Tak naprawdę to z tym pomiarem cakru rano chodzi przecież o coś innego. Przecież chodzi o hormon wzrostu i ok  3 do 8 nad ranem jest wysoki i wszyscy wiedzą o co chodzi. Czy to jest korzystne zjawieko i czy ma to wpływ na odżywianie nowotworów właśnie wtedy - temat zostawiam do dyskusji
Witaj BACA  :) ..a ja nie wiem i proszę o króciutkie wyjaśnienie tego "wzrosta" ...no i dlaczego w godzinach 3-8 . Do tej pory zrozumiałam , że cukrzyk ma wzrosty poranne bo nie wszamał nic nocką i wątroba ratuje nas zapasami  :( .

BACA

Wszyscy mają wyższy hormon wzrostu w tych godzinach niezależnie od jedzenia. Zmierz sobie HbA1c przy najbliższej morfologii. To będzie sprawdzenie cukrzycy a nie okazyjne mierzenie cukru, bo to będzie średnia z 2 mies. To będzie odpowiedż na Twoją cukrzycę.

Mari

Iiii tam ....straszę się jak małolata  :D ten wynik poprawiłam po pół roku przyjazni z cukrzycą z 15.2 zjechałam na 6.2 .

pozdrawiam ciepło M.

BACA

Jak Ziedziesz  na 5,6 - a można - Daj znać - bo jesteś blisko

Mari

Niesforna dziewczynka ze mnie i nie potrafię (mąż jest chory na cukrzycę ) zabronić od czasu do czasu jakiegoś kęsa pyszności  :D .

kodar

A wiesz,co to stres i jak powstaje.???Swiadome obserwowanie organizmu,to podstawa :P

""""Stres, mały Stresik? Cukier skacze!
Czy wiecie, że już sam moment badania sobie poziomu cukru we krwi może podnosić wynik cukru? Czy pamiętacie, że każda niepokojąca sytuacja – klasówka, egzamin, wystąpienie publiczne – podwyższa poziom cukru we krwi? Wszystko przez skaczącą adrenalinę, która informuje nas, że potrzebuje energii. W stresie energia w postaci glukozy uwalnia się do krwi i…"""