Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Pyszny sernik optymalny

Zaczęty przez RamboRat, 2010-10-08, 23:03:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2014-04-17, 17:26:58
Myślisz, że te Twoje lepsze? Czy chodzi ci o to, że już je wypróbowałaś i wiesz, że dobre?


Wypróbowałam ja i inni :)  Jak chcesz żeby sernik nie opadł możesz na dolnej półce w piekarniku umieścić miseczkę z wodą. Nie sprawdzałam, ale mówią że działa. I sernik potem studzić w piekarniku.

A! Można na kwadrans przed końcem pieczenia posmarować wierzch kwaśną śmietaną 30 % z łyżką cukru (płaska wystarczy) i ją zapiec w piekarniku. Taki lukier.

renia

Z tą wodą spróbuję, bo mi taki pulchny sernik nie wychodzi. Zawsze trochę opada. Mój piekarnik wolno się studzi. Po wyłączeniu go, jeszcze praktycznie piecze. Na ogół muszę trochę krócej piec ciasta, niż to pisze w przepisie (jeśli chcę je pozostawić w piekarniku do ostudzenia). Nie otwieram piekarnika w trakcie pieczenia...
Jutro piekę biszkopt (będzie ze śmietanką bitą, brzoskwiniami z puszki i galaretką). A w sobotę sernik (z 0,5 kg półtłustego twarogu). Jednak robię dwa małe ciasta, a nie jedno duże... 8) :lol:

Teresa Stachurska

Ja chyba zrobię sernik w czekoladowe paski :)  Eksperymentalny  :lol:  Albo gotowaną masę makową z czekoladą - bez pieczenia.

Gavroche

Cytat: Teresa Stachurska w 2014-04-17, 23:14:29
Ja chyba zrobię sernik w czekoladowe paski :)  Eksperymentalny  :lol:  Albo gotowaną masę makową z czekoladą - bez pieczenia.
To ostatnie brzmi intrygująco...

jukor

Wczoraj upiekłem sernik, bo dawno nie robiłem a smak przyszedł.
Wyszedł równiutki jak stół. :D. Proporcje B T W  1 - 2,95 - 0,45
Obejdzie się bez dodatkowego masła jak popije kawą ze śmietanką. 8)

Gavroche

Nawet możesz ją ociupinę posłodzić. ;)

Zyon

Zaraz, ten sernik to robi sie jak budyn tylko sera sie dodaje?  :lol:
Rzucta prezpisa
Work Buy Consume Die

administ

Poszukajta se to znajdzieta. ;)  :lol: :lol: :lol:

Diogenes z Synopy


wystygł  , to roztop czekoladę  90 volt   ( można dodać masła )   i polej go .     Jak lubisz słodszy  to  wierzch posmaruj  powidłami śliwkowymi, i wtedy polej  :)

Gavroche

Chce wam się tak paprać z żarciem? :lol:

Diogenes z Synopy

nie samymi kaloriami człowiek żyje  ;-)

Zyon

Cytat: Gavroche w 2015-06-25, 15:06:34
Chce wam się tak paprać z żarciem? :lol:
No wlacha, ja ostatnio albo kogel mogel ze smietanka albo budyn, smietanke rotuje Zott na zmiane z Luksusowa  :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

I w zasadzie tylko patelni używam, nawet jem z niej często. ;)
Ale czasem, jak mnie naleci to się powygłupiam w kuchni...

jukor

Cytat: Zyon w 2015-06-25, 14:54:43
Zaraz, ten sernik to robi sie jak budyn tylko sera sie dodaje?  :lol:
Rzucta prezpisa

Ja robię mniej więcej taki, jak u Pani Teresy.
http://www.stachurska.eu/?p=3595#comment-13874
Z tym, że daję 12 żółtek  i dwa całe jajka.
Czasem trochę mniej cukru a dodam rodzynki.

Zyon

Wszystko wymieszac i do formy? Na ile i jaka temp?
40 dag cukru to 4 lyzki stolowe?
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

ale czad , ja go też upiekłem kiedyś , moja małżonka  powiedziała, że małpa by lepszy upiekła i to był ostatni mój sernik  :)

ona   piecze biszkopt i w tym czasie 40 min robi 3 rodzaje kremów , takich czaderskich i   posypki, polewy, przekładańce . Sprawnie jej to idzie , więc nie wchodzę jej w drogę i w dodatku ma radochę z tego , ja też  - gdy konsumuje tort.    :D

vvv

Cytat: Zyon w 2015-06-25, 15:49:0640 dag cukru
Tak to się kręci, jedno zero w te czy we wte, a potem drugi i trzeci zacytuje, że w serniku jest prawie pół kilo cukru.
:?

Gavroche

Ze szpinakiem się udało, z wysokocukrowym masłem też, nie troskaj się, będzie dobrze. ;)

Zyon

No okej, zrobilem, wyszedl placek o konsystencji pasztetu a smaku sernika :D Nastepnym razem dam wiecej sera (dalem 0,5 kg) zeby byl bardziej serowy, teraz jest bardzo maslany. Tylko 2 plaskie lyzki  cukru dalem, w tym jedna z cukrem wanilinowym i troche rodzynek. Dalem sprobowac dziewuchom z pracy, mlaskaly i mowily, ze pyszny i ze dziwne, ze taki leciutko slodkawy. Ale syty wyszerdl, wzionem se pol blachy na snadanie do tyry, i kubek smietanki 30volt :D Brawo ja! 8) :lol:
Work Buy Consume Die

jukor

No to brawo! :lol:
Konsystencja mniej ważna, jeśli zjeść idzie. :wink:
Ale pół blachy na śniadanie? :shock:  W mojej połówce białka mam na cały dzień, więc jest tylko wsparciem do kawy. :wink: