Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Syn marnotrawny

Zaczęty przez ArT_B_, 2010-09-29, 16:18:21

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Świetne są te bułeczki. A dałeś papier do ciasta pod nie?

ArT_B_

na jedną blaszkę tak :) druga jest szklana :) robię dwa rozmiary :)

renia

No to nie powinny się przykleić.

Zonia

U mnie też już tych białek trochę się zebrało, chyba czas na bułeczki :)

ArT_B_

no niestety... pergamin to podstawa... ale smak.... mmmmmmmmmmmmmm PYCHA :)

Zonia

Ile białek użyłeś i ile bułeczek wyszło?

ArT_B_

430g białka, 80g mąki, 100g wiórków, wyszło 9 większych i 6 mniejszych "bezów" ;)

Zonia

Cytat: ArT_B_ w 2010-10-18, 19:44:13
430g białka, 80g mąki, 100g wiórków, wyszło 9 większych i 6 mniejszych "bezów" ;)

Bezów? A smakują przynajmniej jak bułeczki? Całkiem sporo ich wyszło.
A mówiłeś, że wiórków nie lubisz  :P

ArT_B_

lubię :) nie lubie tylko jak mi wchodzą między "ruiny" ;) podczas jedzenia :) następnym razem powinno wyjść 10-12 trochę większych i obowiązkowo na pergaminie :)

Zonia

Ciekawe czy mąkę w tych bułeczkach można zastąpić czymś innym  :roll:

renia

Ja robiłam z mąką ryżową.

Zonia

Cytat: renia w 2010-10-18, 20:51:11
Ja robiłam z mąką ryżową.

Ciekawe czy jest mąka z ryżu brązowego  :?:

Gwidon

...maki kukurydzianej nie polecam,ciasto zrobi sie zbyt wodnite...

katy

 z ryżu?
dzisiaj zrobiłam 6 bułeczek z maką z migdałów
250 g białek i 40 g mąki z migdałów
40 min. 150 stopni piekarnik
na blasze orginalnej z pieca i wyłożonej pergaminem zmieściło się 6 bułeczek
zresztą nie miałam więcej "ciiasta"

Zonia

Cytat: Gwidon w 2010-10-18, 20:58:38
...maki kukurydzianej nie polecam,ciasto zrobi sie zbyt wodnite...

Kukurydza i tak nie dla mnie :)

renia

Cytat: Zonia w 2010-10-18, 20:52:44
Cytat: renia w 2010-10-18, 20:51:11
Ja robiłam z mąką ryżową.

Ciekawe czy jest mąka z ryżu brązowego  :?:

Zawsze by można zmielić w młynku do kawy..A czy ryż brązowy ma niższy indeks glikemiczny? O to chodzi?

Gwidon

najlepsza jest maka ryzowa,jesli ktos nie chce glutenu i bez kokosu , wtedy i  ilosc bialka jest mniejsza...

renia

Możesz Gwidon podać jeszcze raz ten Twój przepis?

Gwidon

...na 500g bialka uczepanego na sztywno dodajesz 100g maki ryzowej, z tego formuje 12 buleczek i pieke 1h i 15 min. w tem. 180st.C bez wentylatora. stosunek B-W jednej bulki to okolo B-4 ; W-6,5 , swietne do bigosu lub z cienka wedlina albo z pomidorem z cebulka i oczywiscie maselkiem...

renia

Dzięki. :D Gdzieś już zapodziałam ten przepis, a i innym się może przydać.. :D