Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

pytanie

Zaczęty przez Mike, 2006-03-21, 23:46:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

slawek

Cytat: dianka34 w 2008-01-05, 19:05:07
Witam Wszystkich !

Mam małe pytanko,proszę mi powiedzieć w jak mogę schudnąć 8kg na tej diecie ? :lol:


To bardzo proste ;) trzeba tylko mieć nadwage ;)

dianka34

he he tak myślałam  :lol: dziękuję za odpowiedz :D

dianka34

A jeszcze czy ktoś zna fajną stronkę z przepisami dla optymalnych ?

...interesuje mnie przepis na placki serowe...

kodar

   tu znajdziesz przepisy kulinarne i wiadomosci na temat odchudzania, :lol:  http://www.dr-kwasniewski.pl/   

dianka34

Ok, dziękuję zaraz zabieram sie za czytanie...jestem tu nowa i będę się Was  radzić... :lol:

Ewa

Cytat: slawek w 2008-01-06, 03:26:39
Cytat: dianka34 w 2008-01-05, 19:05:07
Witam Wszystkich !

Mam małe pytanko,proszę mi powiedzieć w jak mogę schudnąć 8kg na tej diecie ? :lol:
To bardzo proste ;) trzeba tylko mieć nadwage ;)
Ech :) Sławek zawsze czujny.
Ale, Diana, nie zdziw się, jeśli na poczatku DO troszkę schudniesz, nawet gdybyś nadwagi nie miała. Potem i tak sie wyrówna.

lekarka

Teresa w codziennym bólu mogą mieć udział codziennie jadane zboża, nawet w małej "optymalnej" ilości.
Rotacja mlecznych powinna pomoż stosunkowo szybko.
Warto też nie stosować więcej niż 2 rodzaje produktów bogatobiałkowych na dobę.

Teresa Stachurska

Dziękuję za odpowiedź.
Zbożowych produktów nie jadam. Z bogatobiałkowych lubię jaja i mięso wieprzowe. Z ryb - dość rzadko kupuję śledzie, jeszcze rzadziej makrelę wędzoną. Twarogi się do mnie nie uśmiechają, choć kawałek sernika czasem zjem. Jadałam od czasu do czasu (raz w tygodniu ?,) ż.ser "przez rozum" dla wapnia. Lubię śmietanę, słodką i kwaśną. Jadłam sporo masła, spróbuję zmniejszyć na korzyść smalcu. I poszukam kości szpikowych, choć nadal nie bardzo wiem które to są (w sklepie piszą: wieprzowe, wołowe, ekspedientka nie potrafiła pomóc).

Węglowodany to głównie ziemniaki, kapusta, inne warzywa. Piję kawę i wodę z cytryną. Czasem lody no i sernik (też rzadko).

Spróbuję porotować te mleczne.

lekarka

Czekaj, przyczyną może być cytryna.
Odstawienie cytrusów powinno najdalej PO 3 dobach zlikwidować codzienny problem.

Teresa Stachurska

Lekarko,

dziękuję. Przyjrzę się. Choć mam wrażenie, że problem jest w kręgosłupie, gdyż dolegliwości maja związek z wysiłkiem. Nie odczuwam dolegliwości gdy siedzę na krześle podparta łokciami na stole (np przy czytaniu, czy komputerze) lub gdy śpię.

Zaintrygowała mnie informacja o powiązaniach dolegliwości kręgosłupa z wadami wzroku.

lekarka

Kręgosłup trzymają w pionie zakwaszone (lub nie) mięśnie.

Teresa Stachurska

Rety ! Trzymają zakwaszone czy odwrotnie?

lekarka

Zakwaszone są mniej wydolne.

lekarka

"Zakwaszony" to najdelikatniejsze określenie chorego mięśnia. Tak można go określić gdy chwilowo (czynnościowo) nie spełnia swoich funkcji. Niemniej jednak już w takim stanie punkty akupresurowe umiejscowione zwykle w PRZYCZEPACH tych mięśni już zdradzają problem.
Gdy problem trwa dłużej taki mięsień jest w stanie zapalnym. W mikroskopie elektronowym takiego mięśnia widać ZNISZCZONE MITOCHONDRIA (zatarta błona mitochondrium). Błona komórkowa czy jądro komórkowe takiego włókna mięśniowego długo jest ok.


Teresa Stachurska

Dziękuję, Lekarko.
Czyli trzeba jeść więcej węglowodanów odkwaszających ?

Ewa

Lekarko, gdy były na ten temat wcześniejsze rozmowy, a także w artykułach o DO było powiedziane, że DO nie zakwasza - tłuszcz jest neutralny, żółtka jaj regulują pH, warzywa (oprócz brukselki) odkwaszają, a my raczej nie jadamy mącznych, jemy znikoma ilość mięsa.

Napisz, gdzie widzisz zagrożenie.
Acha, w sąsiednich wątkach sugerujesz zjadanie cukrów prostych, które zakwaszają przecież.
Jak to pozbierać do kupy?


lekarka

Cytat: Teresa Stachurska w 2008-01-07, 11:18:37
Czyli trzeba jeść więcej węglowodanów odkwaszających ?

Sprawa jest bardziej złożona. Najpierw trzeba zrozumieć podstawy, które od jakiegoś czasu tłumaczę Ewie, potem będzie dalej.

Cytat: Ewa w 2008-01-07, 11:28:04
1,że DO nie zakwasza - tłuszcz jest neutralny, żółtka jaj regulują pH, warzywa (oprócz brukselki) odkwaszają, a my raczej nie jadamy mącznych, jemy znikoma ilość mięsa.
2.Napisz, gdzie widzisz zagrożenie.
3.Acha, w sąsiednich wątkach sugerujesz zjadanie cukrów prostych, które zakwaszają przecież.
Jak to pozbierać do kupy?

1. To dlaczego jest jeszcze tyle osób z bólami na DO, i z nieprawidłowo pracujacymi mieśniami, z  ... nieprawidłowo pracującym ... mózgiem  :shock: (w sensie "choroby powstajace od głowy" czytaj od np. stresu).
2. Na razie nie mogę przebrnąć z Tobą tematu ... podstawowego, po zrozumieniu którego będę mogła co nieco więcej o diecie powiedzieć.
3. Przewrotność Twoją naturą. Cukry proste są i nie są szkodliwe. O tym możnaby duuużo napisać.

Ewa

Oj, Lekarko, znowu zaczynasz?
Cytatpodstawy, które od jakiegoś czasu tłumaczę Ewie,
W tym sęk, że nic mi nie tłumaczysz. Dziś mi odpowiedziałaś na jeden post i to wszystko. W powyższym poscie, sama popatrz, co napisałaś. Tak mi właśnie tłumaczysz od dłuższego czasu. Masz satysfakcję?

"Podstawy" czytałam w ksiązkach JK, a ty zmieniasz zasady, więc o to pytam. Chcę zrozumieć, co ty masz do powiedzenia. Wolałabyś, żebym ja i inni nic nie rozumieli? Jeżeli uważasz, że na moje pytania moze mi odpowiedzieć kto inny, wskaz mi taka osobę. Może rzeczywiście tylko ja nic z tego nie rozumiem?

Mozesz napisać jasno? Czy z twojej pierwszej odpowiedzi trzeba wnioskować, że tłuszcz zakwasza?
O żółtkach niedawno wypowiadał się Toan. Napisz jasno - uważasz, ze nie ma racji? Naprawdę nie wiem, której części zdania dotyczy twoja odpowiedź.

W drugiej częsci mówisz, ze cwiczysz ze mną podstawy. Jaki to temat? Boisz sie jasno pisać? Nie zaczynaj jak Macek. W przeciwnym razie tracisz tylko czas i energię.

Trzecia twoja odpowiedź tez jest bardzo "wyrazista", albo ja jestem matołem. Moze tam jest klucz, a ja głupia go nie widzę?

lekarka

Cytat: Ewa w 2008-01-07, 19:05:32
1.Mozesz napisać jasno? Czy .... że tłuszcz zakwasza?
2.O żółtkach niedawno wypowiadał się Toan. Napisz jasno - uważasz, ze nie ma racji?
3.W drugiej częsci mówisz, ze cwiczysz ze mną podstawy. Jaki to temat? Boisz sie jasno pisać?

1.Nie uznaję terminów: pokarmy zasadotwórcze i kwasotwórcze, choć pokusiłabym się o taką systematykę pod kątem amin biogennych i białka.
Uznaję termin zakwaszony mięsień, a  w sensie o wiekszym znaczeniu dla mnie oznacza to zapalony miesień=miesień w stanie zapalnym.
2.Nie czytałam chyba tej wypowiedzi.
3. Podwyższony LDL, trójglicerydy powyżej 60mg%.

Ewa

1.Skoro nie ma znaczenia - kwasotworcze czy zasadotworcze, to kiedy org. sie zakwasza?

2.Teraz nie wiem, gdzie to jest, ale było o tym, że żółtka nie zakwaszają, bo dostosowują swoje działanie w zaleznosci od środowiska, regulują pH

3.Zrozumiałam, że piszesz, że LDL mozna zmniejszyć, jesli redukuje sie tłuszcze zwierzęce. Proponujesz w zamian oliwe. Ten temat nie jest mi bliski. Generalnie nie mialam problemów.