Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego

Zaczęty przez MariuszM, 2011-12-03, 11:58:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Cytat: admin w 2014-01-29, 12:38:37
Problem w tym ile spożytego białka będzie użyte na budulec i regenerację, a ile zostanie przepalone na cyklu kwasów trikarboksylowych. Białka bogate w aminokwasy gluko i ketogenne sprzyjają spalaniu, a białka o wyższym E/T do budowy i zamiany głównie w neuroprzekaźniki. E/T zaś to iloraz aminokwasów niezbędnych do ogólnej zawartości azotu w białku - czym wyższy - tym lepiej.
I tak przykładowo E/T kolagenu, twarogu i jaj wynosi około 3,25, wątroby 2,95, kukurydzy 2,78, ziemniaka 2,7, ryb średnio 2,66, grochu 2,59, słonecznika 2,15, mąki pszennej 2,08, glutenu 1,99, a żelatyny 1,05.
Nie mylić żelatyny z kolagenem i twarogu z kazeiną.
Na tej podstawie uznano, że na przyrost masy mięśniowej u człowieka wpływa (prócz ćwiczeń naturalnie) najlepiej twaróg.
Ale to jeszcze nie wszystko...  :?  :wink:

Więc nie da się tak prosto "przeciętnemu ignorantowi dietetycznemu" poradzić ile ma tego białka jeść, dlatego Dr to uprościł i przyjął, że białko zwierzęce w ilości 0,8g/kg n.m.c. w pełni pokrywa zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy egzogenne, a młody Kwaśniewski dodaje, że pod warunkiem, że E/T białka jest zbliżone lub wyższe niż 2,90.  8)
Co z kolei Dr uprościł tworząc szereg produktów zalecanych na Diecie Optymalnej, który powinien być dokładnie znany "opty"-malnym, choć przeważnie nie jest.  :wink: :mrgreen:
I do tego: do syta, bez przejadania się wg proporcji dostosowanej do wydatku energetycznego - prościej się nie da...  :?
A krótkołańcuchowe wyciągowe z bulionów jak wyglądają jeśli chodzi o E/T?

administ

Wyciągowe są akurat super, ale jest ich mało, bo mocno rozcieńczone...  :?

Zyon

Cytat: admin w 2014-01-29, 12:38:37
Problem w tym ile spożytego białka będzie użyte na budulec i regenerację, a ile zostanie przepalone na cyklu kwasów trikarboksylowych. Białka bogate w aminokwasy gluko i ketogenne sprzyjają spalaniu, a białka o wyższym E/T do budowy i zamiany głównie w neuroprzekaźniki. E/T zaś to iloraz aminokwasów niezbędnych do ogólnej zawartości azotu w białku - czym wyższy - tym lepiej.
I tak przykładowo E/T kolagenu, twarogu i jaj wynosi około 3,25, wątroby 2,95, kukurydzy 2,78, ziemniaka 2,7, ryb średnio 2,66, grochu 2,59, słonecznika 2,15, mąki pszennej 2,08, glutenu 1,99, a żelatyny 1,05.
Nie mylić żelatyny z kolagenem i twarogu z kazeiną.
Na tej podstawie uznano, że na przyrost masy mięśniowej u człowieka wpływa (prócz ćwiczeń naturalnie) najlepiej twaróg.
Ale to jeszcze nie wszystko...  :?  :wink:

Więc nie da się tak prosto "przeciętnemu ignorantowi dietetycznemu" poradzić ile ma tego białka jeść, dlatego Dr to uprościł i przyjął, że białko zwierzęce w ilości 0,8g/kg n.m.c. w pełni pokrywa zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy egzogenne, a młody Kwaśniewski dodaje, że pod warunkiem, że E/T białka jest zbliżone lub wyższe niż 2,90.  8)
Co z kolei Dr uprościł tworząc szereg produktów zalecanych na Diecie Optymalnej, który powinien być dokładnie znany "opty"-malnym, choć przeważnie nie jest.  :wink: :mrgreen:
I do tego: do syta, bez przejadania się wg proporcji dostosowanej do wydatku energetycznego - prościej się nie da...  :?
Ja z tego wszystkiego zrozumialem, ze smalec i podgardlum trzeba jesc do oporu ..  :?
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: admin w 2014-01-29, 13:21:53
Wyciągowe są akurat super, ale jest ich mało, bo mocno rozcieńczone...  :?
Tak, ale działając wbrew zaleceniom pewnej lekarki można nimi "podrasować" inne białka, poprawiając stosunki :wink:
Czy nie?
Czy ma to sens tylko u wegan?

administ

Sam skład aminokwasowy (można ćpać aminokwasy syntetyczne bez efektu) też nie decyduje do końca o WBB, bo każde spożyte białko prócz aminokwasów wnosi ze sobą "ciała czynne", a im więcej ma tych "ciał czynnych - tym lepiej. Dlatego żółtka i mleczne o zawartości tłuszczu już powyżej 10% są bezkonkurencyjne, jako całość budulcowo-energetyczna.  :D

administ

Cytat: Gavroche w 2014-01-29, 13:25:23
można nimi "podrasować" inne białka, poprawiając stosunki :wink:
Czy nie?
Czy ma to sens tylko u wegan?

To oczywista oczywistość na dietach mieszanych ze spożyciem znacznych ilości białka roślinnego. W takim przypadku nawet niewielki dodatek białka zwierzęcego zdecydowanie podrasowywuje białko roślinne, dzięki czemu gwałtownie spada zapotrzebowanie na białko ogólne i jeśli się tego nie weźmie pod uwagę, to mogą być perturbacje...  :wink: 8)

administ

Cytat: admin w 2014-01-29, 13:35:11
To oczywista oczywistość na dietach mieszanych...

U monogastrycznych wszystkożernych naturalnie!

Zyon

Cytat: admin w 2014-01-29, 13:31:54
Sam skład aminokwasowy (można ćpać aminokwasy syntetyczne bez efektu) też nie decyduje do końca o WBB, bo każde spożyte białko prócz aminokwasów wnosi ze sobą "ciała czynne", a im więcej ma tych "ciał czynnych - tym lepiej. Dlatego żółtka i mleczne o zawartości tłuszczu już powyżej 10% są bezkonkurencyjne, jako całość budulcowo-energetyczna.  :D
To bardzo fajna wiadomosc. Najgorzej tylko jak ktos ma nietolerancje i uczulenie na mleczne  :?

:lol:
Work Buy Consume Die

administ

Wiadro smalcu, podgardlum, cebula i szpinak...  :wink:

Mirek

Serdeczne dzięki za wszystkie wpisy na str 19 i 20.
Dostałem pełną garść porządkujących moją wiedzę (skromniutką) informacji.
Już trochę wykorzystałem => obiadek smaczny, nieduży i sycący  :P.

administ

Cytat: Mirek w 2014-01-29, 21:12:09
Już trochę wykorzystałem => obiadek smaczny, nieduży i sycący  :P.

I bardzo dobrze, bo posiłek pełnowartościowy jest tym lepszy im ma mniejszą objętość.  :D

administ

Rada:
ponieważ im więcej się wie, tym bardziej się sprawy komplikują, to zaprawdę lepiej czasem nie wiedzieć za dużo.  8)

administ

Stwierdzenie:
im więcej się wie, tym jaśniej błyszczy geniusz Dr-a Kwaśniewskiego.  8)

Gavroche

Cytat: admin w 2014-01-30, 07:52:24
Rada:
ponieważ im więcej się wie, tym bardziej się sprawy komplikują, to zaprawdę lepiej czasem nie wiedzieć za dużo.  8)
To fakt.
Ale nie bierze pod uwagę ciekawości :D

Jeśli to było, to poproszę o linka, jeśli nie, to może ktoś wie czym są owe "ciała czynne", choć przykładowo, jedno-dwa.
Z grubsza rozumiem, że są to jakieś aktywne biologicznie substancje towarzyszące proteidom i są uwalniane podczas trawienia białka.
Nie występują w rafinatach i produktach czyszczonych typu żelatyna czy kazeina techniczna i nie berze ich pod uwagę współczesna "mechaniczna" dietetyka.

Radzio

Cytat: admin w 2014-01-30, 07:54:34
Stwierdzenie:

Geniusz- niech błyszczy, to dobry punkt odniesienia. :)
A ja sobie właśnie zdjęcia mojego Przyjaciela zaktualizowałem- jestem szczęśliwy. :D

zofijeczka

http://www.examiner.com/article/saturated-fat-does-not-cause-cardiovascular-disease-says-heart-doctor

Saturated fat does not cause cardiovascular disease, according to a new Cambridge University study published in the Annals of Internal Medicine March 18.

Radzio

Cytat: Radzio w 2014-02-10, 14:58:58
Cytat: admin w 2014-01-30, 07:54:34
Stwierdzenie:

Geniusz- niech błyszczy, to dobry punkt odniesienia. :)
A ja sobie właśnie zdjęcia mojego Przyjaciela zaktualizowałem- jestem szczęśliwy. :D

:lol: I to jak!

MariuszM

Idzie nowe :) ?
CytatW opublikowanym w 2008 roku badaniu, obejmującym 31 osób stosujących dietę Kwaśniewskiego długotrwale (22 osoby przez ponad 3 lata), stwierdzano stosunkowo niskie stężenie triglicerydów, wysokie stężenie cholesterolu HDL oraz prawidłowe stężenia cholesterolu całkowitego i LDL (12). Niedawno wspólny komitet American Diabetes Association, North American Society for the Study of Obesity oraz American Society for Clinical Nutrition stwierdził, że u osób z cukrzycą typu 2 diety niskowęglowodanowe mogą być preferowane w stosunku do niskotłuszczowych w początkowej redukcji masy ciała i uzyskaniu dobrej kontroli glikemii (13). Z tego względu sądzimy, że – podobnie, jak stało się to w odniesieniu do diety Atkinsa – krytyczny stosunek do diety Kwaśniewskiego może się w przyszłości zmienić[/color].
Już ustawiają się na nowych pozycjach, co by nie przyznać się do popełnionych/popełnianych błędów i nie powiedzieć sakramentalnego przepraszam(y)? :D
http://www.czytelniamedyczna.pl/4626,co-powinien-wiedziec-lekarz-rodzinny-o-popularnych-dietach-odchudzajacych-i-samy.html

administ

Mariusz!
Bardzo Ci dziękuję, że TO znalazłeś!  :D
Super prezent dla Taty!  :D :D :D

MariuszM