Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Placki serowo-jajeczne

Zaczęty przez Blackend, 2012-02-07, 18:15:53

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-08-11, 12:24:04
Cytat: Zyon w 2015-08-11, 12:15:31
Cytat: admin w 2015-08-11, 11:55:00
Zadanko dla tych od "diety matematycznej"
Widze, ze to zadanie starannie sprofilowane pod maniaka cyferkowo-tabelkowego  :lol:

konkurs ustawiony pod daną osobę!   śmierdzi na odległość  ;-),
Nepotyzm w wersji peo  :lol:
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

w   potrawie  jest  2 g glutenu ,   30 placuszków  po 5 deka , to 1,5 kilo jadła.     -   dwa placki  10 deko  to  czyli 0,3 g   glutenu

wszystkich aminokwasów w potrawie  jest ( w 100g)  14,3 g  x  15  =  214,5  g

0,3  gr  glutenu stanowi    0.14 %      z 214,5 g 

odp.

gluten w całkowitej puli aminokwasów z tego przepisu wynosi 0.14  %  , zjadamy  go 0,3 gr  w 2 plackach.      ......... pan Davis ( ten od pszenicznego brzucha )  i tak pisze , że jest trujący  ;-)

nie słuchałem na matmie w szkole, ale chyba tak ?  :)

Zyon

Bez tabelki sie nie liczy
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

Poprzez hormony takie jak insulina, trawienie węglowodanów doprowadza do zwiększenia produkcji aminokwasu zwanego tryptofanem. Jest to prekursor serotoniny, która nazywana jest hormonem szczęścia.  Ludzie u których poziom serotoniny jest wysoki są spokojniejsi  lepiej śpią. Niski poziom serotoniny jest kojarzony z występowaniem przemocy, depresji, bezsenności.

druga część zadania  10 sek  - wujek google   ;-)

Cytat: Zyon w 2015-08-11, 13:40:28
Bez tabelki sie nie liczy
e tam, Adaś zaraz poprawi, jak trza     :)

administ

Tak, jak widać ta odrobina mąki jest tylko do lekkiego sklejenia ciapy serowo-jajecznej, aby się zbyt mocno nie rozpłynęła po patelni nim się zdenaturuje i może być przyjmowana bez żadnych konsekwencji u osób, które nawet nie mają poprawnego rozpoznania izoformy w haplotypie DQ2.5, albowiem chorzy na celiakię nie wykazują objawów choroby, jeśli nie przekracza się w dawce pokarmowej 10-15 mg glutenu na kg nmc.  ;)

administ

Glutenoza, to stan umysłu... ;) 

administ

Cytat: admin w 2015-08-11, 14:08:46
...nie mają poprawnego rozpoznania izoformy w haplotypie DQ2.5...

Wiem, pojechałem po bandzie i powinienem na polski przetłumaczyć, ale mi się nie chce... ;)

Jarek

Cytat: admin w 2015-08-11, 14:31:44
Tak, jak widać ta odrobina mąki jest tylko do lekkiego sklejenia ciapy serowo-jajecznej, aby się zbyt mocno nie rozpłynęła po patelni nim się zdenaturuje i może być przyjmowana bez żadnych konsekwencji u osób, które nawet nie mają poprawnego rozpoznania izoformy w haplotypie DQ2.5, albowiem chorzy na celiakię nie wykazują objawów choroby, jeśli nie przekracza się w dawce pokarmowej 10-15 mg glutenu na kg nmc.  ;)

Wiem, pojechałem po bandzie i powinienem na polski przetłumaczyć, ale mi się nie chce... ;)
Tomaszu bez obaw jesteś doskonale rozumiany  :lol:

Zyon

Cytat: admin w 2015-08-11, 14:31:44
...nie mają poprawnego rozpoznania izoformy w haplotypie DQ2.5...

Potem przetlumacze, tylko musze slownik miec pod reka, taki z kolorowa okladka  :lol:
A w Stalowej jedza bulki z kukurydzy bo gluten zabija ponoc  :?
Work Buy Consume Die

vvv

Cytat: admin w 2015-08-11, 10:44:54A placki serowo-jajeczne są pełnowartościowym posiłkiem, jeśli chodzi o skład aminokwasowy, do tego strawnym w 100% - czyli bezresztkowym.  8)
Jeśli się tego nie wie, to przyjąć na wiarę jako słowo Doktora i nie poprawiać. ;)

Ja nawet byłbym skłonny napisać, że same 6 żółtek,
nawet bez sera, jest pełnowartościowym posiłkiem,
jeśli chodzi o skład aminokwasowy.

Za to zastanawiam się nad "zjadaniem węglowodanów w postaci warzyw",
tak by nie były to "kilogramy", a by uzupełnić nieco minerały i witaminy. Znane są z zamierzchłej historii przypadki, nawet mojej własnej, że
skoro żółtka tak wszystko zawierają, to 50g węglowodanów można wyrobić byle-jak,
czy to z ziemniaków, czy nawet z ryżu, mąki/chleba, czy o zgrozo z piwa.

Oto pomysł jak zagospodarować 34g węglowodanów z przysługujących dobowo 50g.

Normy wszystkiego są z pewnością mocno przesadzone dla organizmu,
który
"nie musi robić nic więcej niż robić powinien",
stąd kryterium czerwonej kropki to <20% zalecanego dziennego spożycia.
Wapń jest w wodzie, sód w soli do smaku więc nie brałem pod uwagę.

http://s21.postimg.org/ilsen2xo7/zo_konc.png
(http://s21.postimg.org/ilsen2xo7/zo_konc.png)
:idea: :wink:

Jarek

Obiętościowo do bani ,poszukaj może coś co mało  waży  ,a ma dużo węgla,zóltka ok  :lol:

renia

Cytat: vvv w 2015-08-11, 16:11:12

...stąd kryterium czerwonej kropki to <20% zalecanego dziennego spożycia.

Dla kogo to jest kryterium? Dla diety wysokowęglowodanowej?

administ

Nie ważne, bo jak już się spełni wszystkie kryteria, to się okazuje, że już po ptokach... ;)
Kryteria są po to, aby ich nie spełniać, bo nie byłoby kogo leczyć na spełnienie kryteriów.  8)

vvv

Cytat: renia w 2015-08-11, 16:43:22Dla kogo to jest kryterium?
Jest pytajnik, więc wypada odpowiedzieć.

Kryterium jest pewnie dla koryta (100%).
Na ŻO występuje 5 razy mniej węglowodanów (oczyszczonych) niż na korycie.
Stąd punkt odniesienia (20%) = 1/5 "normalnej" normy.

Punk odniesienia nie jest po to by się  na nim wieszać,
tylko po to by zobaczyć różnicę.

Czy różnica jest na plus czy na minus, tego nie przesądzam.

Z zamierzchłej historii (16 lat temu) pamiętam, że jadałem jako jedyny całodzienny posiłek,
10 żółtek z 30g cukru, ubić, dolać 100g letniego masła pod koniec ubijania,
i mniam łyżką z litrowego słoika.
To ma mniej więcej Jarek na myśli.

BTW: 29:136:32 <1:4.7:1.1> (1470kcal)

Istna bomba mineralno witaminowa.
:wink:

renia

Cytat: admin w 2015-08-11, 16:49:31
Nie ważne, bo jak już się spełni wszystkie kryteria, to się okazuje, że już po ptokach... ;)
Kryteria są po to, aby ich nie spełniać, bo nie byłoby kogo leczyć na spełnienie kryteriów.  8)

Czyli, jak sama nazwa mówi, kryteria są dla kretynów? :shock: 8) :wink:
Albo przez takich ustalane... :roll:

vvv

Cytat: admin w 2015-08-11, 14:16:41
Glutenoza, to stan umysłu... ;) 
Jeśli się założy, że to nie krasnale do paszczy ładują, to niewątpliwie tak.
:wink:

Jarek

No widzisz, jak chcesz to potrafisz  :lol:

Zyon

Cytat: admin w 2015-08-11, 16:49:31
O, i o to jest wlasnie to czego wielu nie chce a moze i nie potrafi zrozumiec. Tzw czynnosc umyslu.
Maja wbite w umysl "normy", ktore "musza" wyrabiac, zupelnie jak ten "stat" z kanady chory na cukrzyce co sie na noc kartofli nackal, bo doktor "kazal" norme kartofli "wyrobic"  :lol:
I nie pomoga magiczne koncentraty, oleje i bialka trawiace sie 72godziny, bo glutenoza to straszna choroba  :x :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

administ

Glutenoza to straszna kara dla wyznawców chrystusowych, bo ciała Boga przyjmować nie mogą!  :shock: ;)

Zyon

Moze z macy wtedy zrobia i popija krwia dzieciatek  :lol: :lol:
Dobrze, ze jest kukurydza, ona ratuje zycie, no bo jak to bez buleczek jesc?  :shock: :lol:
Buleczki musza byc!  :lol:
Work Buy Consume Die