Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Placki serowo-jajeczne

Zaczęty przez Blackend, 2012-02-07, 18:15:53

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Pogratulować źródła informacji!  :shock:
Oby tak dalej...  ;)

Zyon

Cytat: admin w 2015-08-10, 18:05:23
Cytat: Tomasz w 2015-08-10, 12:28:23
W przepisie na placki podanym przez Doktora Kwaśniewskiego jest mąka pszenna.

A co w tej mące pszennej jest takiego, że trzeba ją zastępować czystą skrobią? :roll:
No jako to co? Wielki i zabojczy nietolerant i alergen! Przez niego pol Stalowej Woli zajada sie bulkami kukurydzianymi, ktore nie tucza i nie uczulaja! :shock:
'
Work Buy Consume Die

administ

A! Rozumiem - mutanty - jak pech, to pech!  :? ;)

Zyon

Tego nie trawia, tamto uczula a jeszcze siamto powoduje kolorowe kola przed oczami po 15 minutach.....normalnie zdrowi ludzie, jak ryby :D
Work Buy Consume Die

administ

Dawniej tego nie było!  :shock:
Kosmisie w tym łapki moczyły?  :shock: ;)

Zyon

Dobor naturalny tak ponoc dziala
Work Buy Consume Die

administ

vvv

Ser domowy smażony, chyba bez kminku.
:wink:

https://www.youtube.com/watch?v=Ia0dvCSInDo

Istnienie takiego sera wcale mi nie przeszkadza,
tak jak zresztą i prawdziwego sera,
pewnie spróbowałbym kawałek z ciekawością
8)

administ

Ja to nawet bym wolał, aby kotlety sojowe wreszcie codziennie zagościły na stołach w Polsce. Dopiero byśmy mieli bogaty kraj w jedno pokolenie, a tak tylko chorzy, chorzy, coraz więcej chorych, dzięki medycynie i internetowi.  :lol: :lol: :lol:

Helena

Cytat: admin w 2015-08-10, 21:18:06
Pogratulować źródła informacji!  :shock:
Oby tak dalej...  ;)
https://books.google.com.au/books?id=gc5flD-JQ28C&pg=PA69&lpg=PA69&dq=%22The+Wheat+Flour+Proteins%22&source=bl&ots=tKG2-KN-6I&sig=vC8EGNy6NbdgW7QgnaZ4_adGcLA&hl=en&sa=X&ved=0CDoQ6AEwCmoVChMI56eEgdSfxwIVCpqUCh0rRQ7n#v=onepage&q=%22The%20Wheat%20Flour%20Proteins%22&f=false
Pełnowartościowe białko powinno zawierać 5,8% lizyny. Pszenica zawiera 2,1% tego aminokwasu, tj białko pszenicy wykorzystywane jest tylko w 36%, a reszta to balast. Człowiek nie jest tankowcem i nie potrzebuje balastu do życia.

http://hera.ugr.es/doi/15002068.pdf
Tostowanie pszennego chleba obniza poziom lizyny o 17% , a pszenny suchy chleb dla konia traci dodatkowo 21% lizyny.

Teraz lepiej?

administ

Rozumiem, że w plackach jest tylko białko z glutenu...  :shock: ;) 
I proszę nie starać się w imię ideologii wykazywać mojej niekompetencji w dziedzinie dietetyki, bo nie jeden się już na tym wygłupił, a szkoda mi czasu na wykładanie podstaw trawienia białka, bo piszą o tym w każdym podręczniku.  8)
A placki serowo-jajeczne są pełnowartościowym posiłkiem, jeśli chodzi o skład aminokwasowy, do tego strawnym w 100% - czyli bezresztkowym.  8)
Jeśli się tego nie wie, to przyjąć na wiarę jako słowo Doktora i nie poprawiać. ;)

Rada:
nie zajmować się rzeczami, których się nie rozumie, bo skutki mogą być opłakane.  8)

Diogenes z Synopy

Helena, źródłem białka  w naszej diecie nie są białka ze zbóż. Są jakimś tam dodatkiem węglowodanowym, gdybym potrafił zjeść dużo warzyw to pewnie bym tego nie jadł w ogóle. Jedz buraczki, markowkę i ziemnioczki i finito. I się tym nie zajmuj. To dla wegetarian ;-)

Jarek

Cytat: admin w 2015-08-11, 10:44:54
I proszę nie starać się w imię ideologii wykazywać mojej niekompetencji w dziedzinie dietetyki, bo nie jeden się już na tym wygłupił, a szkoda mi czasu na wykładanie podstaw trawienia białka, bo piszą o tym w każdym podręczniku.  8)
A placki serowo-jajeczne są pełnowartościowym posiłkiem, jeśli chodzi o skład aminokwasowy, do tego strawnym w 100% - czyli bezresztkowym.  8)
Jeśli się tego nie wie, to przyjąć na wiarę jako słowo Doktora i nie poprawiać. ;)

Rada:
nie zajmować się rzeczami, których się nie rozumie, bo skutki mogą być opłakane.  8)

Jarek

Rada:
Bo to ciągłe szukanie problemu i komplikowanie tego co proste . :lol:

administ

Zadanko dla tych od "diety matematycznej": na podstawie danych z KK700 oblicz ile gram aminokwasów z glutenu dostarczamy w dwóch płatkach i jaki jest to % w całkowitej puli aminokwasów z tego przepisu.Udowodnij, że placki spożyte z wieczora z łyżeczką konfitirąy z czarnej porzeczki na sztukę są dobrym środkiem nasennym

Za poprawną odpowiedź - nagroda.

Zyon

A to nie jest tak, ze jak sie jednego dnia zje duzo bialka, to przez kolejne dni nie trzeba go juz jesc, wystarczy, ze na koniec tygodnia proporcjum sie wyrobi?
No bo gdzies tutaj czytalem, ze w "kichach" zalega ono jeszcze pare dni, choc nie moge sie doczytac na temat magazynowania bialka przez organizm  :shock:
Work Buy Consume Die

Jarek

Cytat: admin w 2015-08-11, 11:55:00
Zadanko dla tych od "diety matematycznej": na podstawie danych z KK700 oblicz ile gram aminokwasów z glutenu dostarczamy w dwóch płatkach i jaki jest to % w całkowitej puli aminokwasów z tego przepisu.Udowodnij, że placki spożyte z wieczora z łyżeczką konfitirąy z czarnej porzeczki na sztukę są dobrym środkiem nasennym

Dobrze  że ja humanista ,nie lubię matematyki ,a taka skomplikowana to całkiem odrzuca  8)

Zyon

Widze, ze to zadanie starannie sprofilowane pod maniaka cyferkowo-tabelkowego  :lol:
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

Cytat: Zyon w 2015-08-11, 12:15:31
Zadanko dla tych od "diety matematycznej"
Widze, ze to zadanie starannie sprofilowane pod maniaka cyferkowo-tabelkowego  :lol:

konkurs ustawiony pod daną osobę!   śmierdzi na odległość  ;-),

wzorce z ZSL :

http://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/bialystok-praca-tylko-dla-rodziny-i-to-tej-najblizszej-podlasie-nepotyzm-i-psl,567207.html

Jarek

Męczą się sami w sobie ,to i głupota narasta .Ten grubas sekundy nie potrafił ustać ,co za męka .Dbać o zdrowie ,bo reszta to marność 8)