Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I

Zaczęty przez MariuszM, 2012-09-26, 10:58:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

nu

Otototototo. Dzięki, że załapaliście i nie musiałem tłumaczyć się o co mi chodzi :)

Gavroche

Cytat: nu w 2014-02-28, 09:00:28
Otototototo. Dzięki, że załapaliście i nie musiałem tłumaczyć się o co mi chodzi :)
Z jednej strony doskonale Cię rozumiem, z drugiej współczuję :D
To naturalne (i nie ma co z tym wojować), że chcemy wiedzieć "wszystko" o tym co robimy.
Zabawne jest to, że rozległa wiedza niewiele wnosi do meritum :D
Ci, co zjedli zęby na siłówce, nie robią niczego hi-tech i z kosmosu.
Robią proste, działające rzeczy, bo przecież wszyscy jesteśmy podobni.
5x5 2-4 razy w tygodniu plus codzienny szybki spacer to wszystko co trzeba.
Tak jak wystarczy 1:3,5:0,8 i produkty zwierzęce :D

Gdybym wiedział dwie dekady temu, to co wiem teraz, nie traciłbym czasu na fajerwerki i wodotryski i byłbym znacznie dalej niż jestem.
Podstawy i prostota były u mnie na początku i są teraz, a po drodze spenetrowałem mnóstwo zakamarków, nie znajdując nic godnego uwagi.
Bo klucz do sukcesu to znalezienie czegoś faktycznie działającego i systematyczna, codzienna praca 8)

"Uczmy się na cudzych błędach" niestety nie działa (albo stety), bo...natura ludzka :D

Radzio

Zyon

taaa

CytatWytrzymałość tlenowa ma miejsce wtedy, gdy podczas pracy do mięśni nie jest uwalniany kwas mlekowy. Energia dla mięśni (której źródłem jest adenozynotrójfosforan – ATP) dostarczana jest w całości i na bieżąco w wyniku przemian tlenowych. Spalane są w pierwszej kolejności węglowodany a po upływie 20-30 min. wolne kwasy tłuszczowe.
http://magdapiestrzynska.natemat.pl/94481,praca-u-podstaw-sprawnosci-motorycznych-wytrzymalosc
Work Buy Consume Die

Gavroche

http://articles.elitefts.com/training-articles/a-case-for-1x20-training/
dr Michael Yessis, trener Ryan Bracius i właściciel firmy Ultimate Athlete Concepts, Yosef Johnson to czołowe postaci wdrażania zasad sportowych pochodzących z literatury i praktyki rosyjskiej.
Trening 1x20 jest podobno fenomenalny dla początkujących siłaczy i lekkoatletów na każdym poziomie :D

MariuszM

Cytat: Zyon w 2014-03-11, 09:17:28
taaa

CytatWytrzymałość tlenowa ma miejsce wtedy, gdy podczas pracy do mięśni nie jest uwalniany kwas mlekowy. Energia dla mięśni (której źródłem jest adenozynotrójfosforan – ATP) dostarczana jest w całości i na bieżąco w wyniku przemian tlenowych. Spalane są w pierwszej kolejności węglowodany a po upływie 20-30 min. wolne kwasy tłuszczowe.
http://magdapiestrzynska.natemat.pl/94481,praca-u-podstaw-sprawnosci-motorycznych-wytrzymalosc
Dobrze prawią, bo więcej węglowodanów (w organizmie) niż na 20-30 min pracy mięśni, nie ma ;)

Gavroche

http://oldschooltrainer.com/stuart-mcroberts-hardgainer-routines/
Bardzo dobre podejście dla "Kowalskiego", choć niektórzy się krzywią na określenie "hardgainer".

Radzio

Czy Karol Olgierd Borchardt był "kulturystą optymalnym"?
Przybliżę Państwu fragment dokumentu, który prezentuje kształtującą się "indywidualistycznie", co dla mnie oznacza samodzielnie, postać mojego ulubionego Autora.
Cytat... Zaczął uprawiać wszelkie możliwe rodzaje gimnastyki, akrobatykę, a nawet kąpiel zimową w przerębli w rzece Wilii. Zrodziła się wówczas bezsensowna chęć występowania w cyrku. Zrezygnował z realizacji tego pomysłu na prośbę matki, która zaproponowała, by odłożył swoje zamiary do czasu zdania matury. Doskonale wysportowany, zahartowany, wzbudzał podziw swą charakterystyczną sylwetką, kiedy wędrował ulicami Wilna bez czapki i rękawiczek, często bez szalika, z wyłożonym a la Słowacki kołnierzykiem. ...
Aż wreszcie ojczym, sprawujący w tym czasie  urząd wiceprezydenta Wilna, oświadczył któregoś dnia kategorycznie: "Dosyć tego, nie możesz mnie narażać na posądzenia, że oszczędzam na ubraniu swego pasierba. Idziemy do sklepu!"
"Dobrze- odpowiedział Karol- tylko gdy już się ubiorę, przejdziesz ze mną ulicą i posłuchasz, co wtedy będą mówili."
Poszli zrobić zakupy, a gdy już ubrany ciepło Karol wracał z ojczymem, usłyszeli: "Popatrz, wariat nareszcie zmarzł i ubrał się jak człowiek". ...

Zyon

Work Buy Consume Die

renia

Uważam, że lepiej w ogólnodostępnych wątkach nie dawać linków do DD. Po co im liczbę gości powiększać?
Mało kto ich czyta, a przez nasze Forum na pewno więcej osób tam zajrzy. Niech lepiej sami siebie czytają i płaczą ze śmiechu albo z żalu nad sobą...  :lol: :cry:

Zyon

No wiem, ale to co on pisze jest tak idiotyczne, ze nie moglem sie powstrzymac  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die