Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Bieganie a spacerowanie

Zaczęty przez Stefan, 2012-10-01, 21:43:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

No proszę jakie słuszne obserwacje poczynili, bo winoski ci duńscy naukowcy wysnuli jak zwykle - do bani. 8)
Długotrwały wysiłek, aby był prozdrowotny musi być areobowy na tłuszczowym acetylo-CoA , o czym już tu wspominałem. :)
Bo glikoliza wysiłkowa i uruchamianie rezerw alaniny w celu odebrania nadmiatu protonów (z degradacji trójkarboksylów) niekierowanych na łańcuch oddechowy z powodu niedotlenienia jest bardzo szkodliwa dla zdrowia... ;)

Gavroche

administ

Ale z krótkotrwałych beztlenowych - wysiłek izomeryczny jest zdrowy i dźwiganie ciężarów na fosfokreatynie też... :D
Bile się za mocno nie przykwasić. ;)

Zyon

to zakwaszac sie czy odkwaszac w koncu?  :? :?

:lol:
Work Buy Consume Die

MariuszM

Gavroche

Cytat: admin w 2015-02-08, 10:34:54
Ale z krótkotrwałych beztlenowych - wysiłek izomeryczny jest zdrowy i dźwiganie ciężarów na fosfokreatynie też... :D
Uff! :lol:

administ

Gavroche

Cytat: admin w 2015-02-08, 10:34:54
Jak określić czy wysiłek leci na ATP regenerowanym z fosfokreatyny? :?
I jak sprawdzić czy już się zaczęło zakwaszanie i zużywanie alaniny i innych amino?
Wiem, że to nie takie proste, ale jakoś w przybliżeniu...?
Czy można przyjąć, że olimpijskie podnoszenie ciężarów w pojedyńczych podejściach z przerwami 3-5 minut leci na ATP, a kulturystyczne robienie "masy" na 8-10 powtórzeń z przerwami 90 sekund to niezdrowe się robi?

administ

Fosfatogen ponoć przez pierwsze 10s wysiłku typu sprint, ale jak zacznie się tlenowo, to starcza na dłużej, zakwaszenie zaczyna się, gdy mięście zaczynają przyszczypywać, a corish alaninowy, jak zaczyna "powietrza brakować" i (albo) "czuje" się wątrobę - zależnie od wytrenowania.

Gavroche

Rwanie trwa 2-3 sekundy, podrzut ciut dłużej. :D
"Przyszczypywanie"?
Chodzi o niemożność rozłączania aktyny i miozyny?

administ

Cytat: Gavroche w 2015-02-10, 11:27:25
Chodzi o niemożność rozłączania aktyny i miozyny?

Nie, to już kompletny brak energii jest... Bo kurczy się ślizgowo, a rozkurcza chemicznie... ;)

Gavroche

:D
Tak, tak, regionalne różnice w doborze słów mnie zwiodły.

Zyon

Ty paker, ty sie nie wymadrzasz tutaj zbytnio?  :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2015-02-10, 12:31:12
Ty paker, ty sie nie wymadrzasz tutaj zbytnio?  :lol:
Sorry, próbuję sobie porządkować chaos w głowie, w końcu tutaj jest źródełko... :D

Zyon

Za duzo kombinujesz, jak Adam. Potem sie zagonisz w kozi rog i bedziesz liczyl w notesie co dzwigales 12 godzin temu i dlaczego ci nie ten miesien urosl  :D
Work Buy Consume Die

administ

Gavroche

Cytat: Zyon w 2015-02-10, 12:44:35
Za duzo kombinujesz, jak Adam. Potem sie zagonisz w kozi rog i bedziesz liczyl w notesie co dzwigales 12 godzin temu i dlaczego ci nie ten miesien urosl  :D
Ale 120 w klacie ma! :P

Zyon

Cholerka ja nawet nie wiem ile mam, bo nie mierze  :? Ale jakby co to podpompuje na laweczce w miesiac  :lol:
Work Buy Consume Die

RafałS

400 metrów sobie maksymalnie pobiec i wtedy się wie co i w której sekundzie/metrze się zaczyna/kończy i czego na ile styka, a na ile nie styka.  8)