Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

ŻO bez kazeiny

Zaczęty przez zofijeczka, 2012-10-04, 11:04:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radzio

Cytat: Gavroche w 2012-12-15, 18:26:56
...
Pies dodaje sensu spacerowi, bez psa i kijków, to tylko zboczeńcy chodzą, twierdzi moja pani gospodarzowa :lol:
A zmęczony pies, to szczęśliwy pies.

:lol: :lol:
Zboczeniec, powiada...  :shock: piszę list do Mikołaja- o kijki. :)

Gavroche

Mam pytanie do Admina.
Jak tłuste mleko, śmietanę z niego i twaróg, mogła produkować czerno-biała krówka, mojej ŚP.Babci powiedzmy 20 lat temu?
Latem padła się na nadwiślańskich łąkach, zimę na sianku w obórce spędzała w województwie lubelskim?
Z tego co pamiętam dawała dwa razy dziennie po wiaderku mleka.

administ

Nie wiem, bo jednoznacznie można określić % tłuszczu metodą Gerbera, ale...
Jeśli mleko miało 4% tłuszczu, a z 10l odwirowano 1l śmietanki, to około 38% tłuszczu śmietanka będzie miała, jeśli z tego odwirowanego mleka zrobi się twaróg, to wyjdzie twaróg chudy a może z 1% będzie miał?
Jeśli z tego litra śmietanki zrobi się masło, to będzie miało około 70-85% tłuszczu w zależności ile się wody wtłoczy, czy wygniecie.
% wody (tłuszczu) w maśle ustala się zaś przez prażenie w temp 105oC, do czasu gdy próbka przestaje perlić i nie traci już masy.
Na dziko wychodzi dziko, a standaryzowane ma tyle, co na etykiecie podają.

renia

...a dobrze, że piszecie o twarogu... :D zapomniałam go dzisiaj kupić... :shock: 8)

Gavroche

Super.
Dzięki, a możliwe żeby taka krowina dawała mleko 7 %?
Jaki jest max % tłuszczu w krowim mleku?
11?
U mieszańców zebu karmionych wytłokami arachidowymi?
Zwartość tłuszczu w mleku to cecha osobnicza, czy zależna wyłącznie od diety?

administ

Teraz czarno-białe w mieszance z HF daje średnio 5%, a polskie czerwone około 6% i dobre jerseyki ponoć do 8%, ale średnio chyba mniej.
O krowach uczyłem się w stanie wojennym, więc jestem już kiepskim expertem!  :wink:
Ale szybko mogę się nauczyć w razie potrzeby, bo szybko się uczę!  :D

Gavroche

Mi to wystarczy :D
Czyli taka babinka jak siedzi z mlekiem, masłem, śmietaną i twarogiem, to twaróg najpewniej chudy ma...

administ

Niekoniecznie, bo jak do zrobionego twarogu doda sobie śmietanki...  :wink:
Ale jak siedzi, to raczej taka naiwna nie jest, aby śmietankę dla obcych marnować!   :?
U babinek pod halą mirowską można przyjąć, że twarogi są raczej beztłuszczowe, ale wszystkich jedną miarką brać nie można też.
W smaku i konsystencji, czyli oceną organoleptyczną można rozróżnić twarogi szczególnie chude od tłustych, ale trzeba mieć trochę wprawy, nie tyle jednak, co kiper!  8)

MariuszM

ja spotkalem sie z tym,ze twarogi 'wiejskie' z bazaru maja 'ekstra' wode gratis :D w porownaniu do sklepowych :p

administ

To się robi tak: 100g twarogu blenduje się z 2-3 łyżkami śmietanki na gładką masę, dolewa 200ml śmietanki 30%, waniliny wg uznania i nie więcej niż 3 płaskie łyżeczki cukru, wyblendować na jednolitą masę. Można jak kto lubi dodać 2-4 surowe żółtka i nie liczyć tylko jeść łychą do woli.  Bo to twaróg pełnoporcjowy, bezresztkowy i nie obciąża żołądka... :D

Gavroche

Cytat: admin w 2012-12-22, 18:05:12
To się robi tak: 100g twarogu blenduje się z 2-3 łyżkami śmietanki na gładką masę, dolewa 200ml śmietanki 30%, waniliny wg uznania i nie więcej niż 3 płaskie łyżeczki cukru, wyblendować na jednolitą masę. Można jak kto lubi dodać 2-4 surowe żółtka i nie liczyć tylko jeść łychą do woli.  Bo to twaróg pełnoporcjowy, bezresztkowy i nie obciąża żołądka... :D
Jak do woli to ja bym skończył w okolicach kilograma :D
A wanilinę to nie z ligniny się robi?

administ

Nie ważne z czego, ważne że ma pierścień, grupę metylową i starczy...  :wink:

RafałS

Cytat: Gavroche w 2012-12-22, 18:24:42
...A wanilinę to nie z ligniny się robi?
Prędzej z kupy chyba.  :|

Blackend

Cytat: Gavroche w 2012-12-22, 18:24:42
Jak do woli to ja bym skończył w okolicach kilograma :D

To ty kawał byka jesteś  :D

Gavroche

Cytat: Blackend w 2012-12-22, 18:30:10
Cytat: Gavroche w 2012-12-22, 18:24:42
Jak do woli to ja bym skończył w okolicach kilograma :D

To ty kawał byka jesteś  :D
Tylko mój żołądek :D

administ

Jeden taki u Haszka się tłumaczył żołądkiem, a nie u Hugo...  :wink:  :D

Gavroche

Cytat: admin w 2012-12-22, 18:56:44
Jeden taki u Haszka się tłumaczył żołądkiem, a nie u Hugo...  :wink:  :D
He,he, tak naprawdę żołądek nie ma tu nic do rzeczy.
Ja tak lubię twarożek, że nie znam umiaru, z każdą jego łyżeczką robię się zdrowszy :lol:

Blackend

Cytat: admin w 2012-12-22, 18:56:44
Jeden taki u Haszka się tłumaczył żołądkiem, a nie u Hugo...  :wink:  :D

Baloun to ikona dzisiejszych US'tuczników ;)

Blackend

Cytat: Gavroche w 2012-12-22, 19:00:43
Ja tak lubię twarożek, że nie znam umiaru, z każdą jego łyżeczką robię się zdrowszy :lol:

No ale to jest twarożek ze śmietanką i jeszcze z żółtkami  :shock:
Ja po jednej porcji wymiękam ;)

administ

Cytat: Blackend w 2012-12-22, 19:02:35
Baloun to ikona dzisiejszych US'tuczników ;)

Załatwili społeczeństwo na cacy tą zachłannością na zielony papier, ale tak się nie da długo "przewodzić" Wolnemu Świtu...  :?
I ani McD, ani Coca-Cola, tylko statyny i kukurydza ...