Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

offtop tłuszczowy

Zaczęty przez administ, 2012-10-05, 15:30:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Cytat: jukor w 2014-01-18, 12:05:39
Dzień dobry!

"Ze względu na przewagę tłuszczów nasyconych smalec poniżej punktu dymienia ulega starzeniu tylko w minimalnym stopniu, a używanie go przez dłuższy czas bądź wielokrotnie nie powinno mieć zauważalnych skutków. Zmiana koloru bądź przykry zapach dość wcześnie ostrzegają o zużyciu tego tłuszczu; tak samo wyraźnie przykry smak potrawy przygotowanej na starym smalcu zapobiega jej spożyciu o wiele skuteczniej niż zmiana smaku oleju – ta następuje znacznie później niż wydzielanie substancji rakotwórczych"
Temperatura dymienia smalcu - ok. 220 stopni.

A z kogo ten cytat?
Bo całkiem rozsądny jest.  :D

jukor

Cytat: admin w 2014-01-18, 12:08:21
Cytat: jukor w 2014-01-18, 12:05:39
Dzień dobry!

"Ze względu na przewagę tłuszczów nasyconych smalec poniżej punktu dymienia ulega starzeniu tylko w minimalnym stopniu, a używanie go przez dłuższy czas bądź wielokrotnie nie powinno mieć zauważalnych skutków. Zmiana koloru bądź przykry zapach dość wcześnie ostrzegają o zużyciu tego tłuszczu; tak samo wyraźnie przykry smak potrawy przygotowanej na starym smalcu zapobiega jej spożyciu o wiele skuteczniej niż zmiana smaku oleju – ta następuje znacznie później niż wydzielanie substancji rakotwórczych"
Temperatura dymienia smalcu - ok. 220 stopni.

A z kogo ten cytat?
Bo całkiem rozsądny jest.  :D


Oczywiście, źródło być powinno. Zatem podaje.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sma%C5%BCenie

Gavroche

Ja smażę frytki na patelni.
Resztę smalcu pozostałego po smażeniu zużywam do jajek, mięsa czy warzyw.

administ

Można i tak. Ważne aby tylko nie przegrzac.

Gavroche

Cytat: admin w 2014-01-18, 13:09:01
Można i tak. Ważne aby tylko nie przegrzac.
A je są objawy przegrzania smalcu?

renia

Cytat: admin w 2014-01-18, 12:04:45
Cytat: renia w 2014-01-18, 11:53:37
Cytat: Deoxys w 2014-01-18, 11:49:28
Witam i odrazu pytam :D można smażyc na smalcu  kilkanaście razy ? Np w frtkownicy?

Po co aż kilkanaście razy? Smalec jest tani. Ja czasami 2 razy , max. 3 smażę na tym samym smalcu, jeśli to nie jest w długich odstępach czasowych. Ale czy z biochemicznego punktu widzenia to szkodzi, to nie mam pojecia... :roll: 8)
Admin, gdzie jesteś? 8)

Nie narzekam... 8) ani na nadmiar ani na brak... 8)
Za dużo forsy masz?  :shock: :wink:

renia

Pokręciłam coś z cytowaniem. Chciałam napisać, że jestem bardzo szmalcowna... :lol: :lol: :lol:

renia

Cytat: admin w 2014-01-18, 12:06:30
Cytat: renia w 2014-01-18, 11:53:37
Admin, gdzie jesteś? 8)

Właśnie ustalałem z Dr-em co sobie życzy na obiad i jeszcze o takich tam innych pierdołkach...  :D

Aha... 8)

administ

Cytat: Gavroche w 2014-01-18, 13:11:49
Cytat: admin w 2014-01-18, 13:09:01
Można i tak. Ważne aby tylko nie przegrzac.
A je są objawy przegrzania smalcu?


Zmiana barwy i smaku.

Dasna

Cytat: renia w 2014-01-18, 13:43:21
Pokręciłam coś z cytowaniem. Chciałam napisać, że jestem bardzo szmalcowna... :lol: :lol: :lol:
Czyli co jesteś? :roll: :wink:
1.Szmalcowniczka
2.Smalcowniczka
3.Szmalówa czyli dziana.
:lol:

renia

Chyba to drugie... 8) :lol: wiadro smalcu na deser codziennie... :lol:

Dasna

Cytat: renia w 2014-01-18, 14:19:05
Chyba to drugie... 8) :lol: wiadro smalcu na deser codziennie... :lol:
Prawidłowo. Wiadro smalcu to podstawa. :lol:

Deoxys

Dziękuje za odpowiedzi  :)

renia

Cytat: Dasna w 2014-01-18, 14:34:33
Cytat: renia w 2014-01-18, 14:19:05
Chyba to drugie... 8) :lol: wiadro smalcu na deser codziennie... :lol:
Prawidłowo. Wiadro smalcu to podstawa. :lol:

Myślałam nawet o łoju, ale obawiałam się, że ktoś mnie za to złoi... :lol: :wink:
A szczerze, to łoju jeszcze nie próbowałam, nawet nie wiem dokładnie jak on wygląda,. ani z jakich zwierząt jest... :roll:

Dasna

Cytat: renia w 2014-01-18, 15:00:51
Cytat: Dasna w 2014-01-18, 14:34:33
Cytat: renia w 2014-01-18, 14:19:05
Chyba to drugie... 8) :lol: wiadro smalcu na deser codziennie... :lol:
Prawidłowo. Wiadro smalcu to podstawa. :lol:

Myślałam nawet o łoju, ale obawiałam się, że ktoś mnie za to złoi... :lol: :wink:
A szczerze, to łoju jeszcze nie próbowałam, nawet nie wiem dokładnie jak on wygląda,. ani z jakich zwierząt jest... :roll:
Jadłam jeszcze dwa dni temu zupę pomidorową na (można , tak określić) łoju. Ma inny , taki specyficzny zapach, który nie wszystkim może odpowiadać.


Dasna

Cytat: Dasna w 2014-01-18, 15:31:35
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81%C3%B3j_%28kuchnia%29
Tu podają , że bez zapachu. Może i tak. Ale ja miałam już taki starawy i żółtawy i trochę jechał. Ale był świeży.Po prostu ze starego wieprza. Natomiast zupa była boska, choc zdaje sobie sprawę , że opis nie jest zachęcający. :lol:

administ

Łój to podstawa wszelkich kremów odmładzających kładzionych na facjatę i gdzie tylko się da na dietach niskotłuszczowych.
Bo to zamiast jeść tłuszcz, to wolą się nim smarować...  :? 8)

renia

Cytat: Dasna w 2014-01-18, 15:31:35
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81%C3%B3j_%28kuchnia%29

Jak byłam mała to moja Mama czasami kupowała "Omę", to był chyba właśnie łój, bo mówiła, że to jest tłuszcz wołowy. Używała go do smażenia placków ziemniaczanych...

renia

Cytat: Dasna w 2014-01-18, 15:34:12
Cytat: Dasna w 2014-01-18, 15:31:35
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81%C3%B3j_%28kuchnia%29
Tu podają , że bez zapachu. Może i tak. Ale ja miałam już taki starawy i żółtawy i trochę jechał. Ale był świeży.Po prostu ze starego wieprza. Natomiast zupa była boska, choc zdaje sobie sprawę , że opis nie jest zachęcający. :lol:

Kiedyś coś pisałaś o jakimś cuchnącym mydle chyba z łoju... :roll: :lol: