Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Twaróg z kwaszonym ogórkiem

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2012-11-28, 15:17:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

No i proporcje ma bardzo dobre...bez chodzenia na siłownię... :lol: U mnie w lodówce kostka twarogu czeka na jakiś pomysł... :roll:  :D

administ

Właśnie - łatwo, szybko, smacznie i tanio!  :D

Zyon

No moj czesty standardowy posilek, np wczoraj, tylko, ze ja 250g twarogu tlustego i 200-25ml smietany 30% daje od razu.
Work Buy Consume Die

Teresa Stachurska

Cytat: Zyon w 2012-11-28, 15:23:16
No moj czesty standardowy posilek, np wczoraj, tylko, ze ja 250g twarogu tlustego i 200-25ml smietany 30% daje od razu.


250 g twarogu + 200 - 250 ml śmietany to mało tłuszczu w proporcji do białka... Ja wolę robić "bezpieczniejsze" dania :) 

Zyon

Zazwyczaj robie to w pracy, wiec wrzucam calosc opakowania, bo nie mam co zrobic z resztka. Ale czasami kupuje smietane 400ml albo dwie po 200 i dolewam. Oczywiscie do tego i tak zjadam zazwyczaj kawalek masla, zoltego sera albo jakiego boczku wiec jakos wychodzi na swoje 8)
Work Buy Consume Die

Blackend

Takie danie bardzo lubi nasza 11-sto letnia córa, które robi sobie je sama. Czyli: troche twarogu, na to śmietanka 30% i odrobina cukru do smaku  :D

administ

A ogórek kiszony kiedy dodaje?  :wink: :roll:

Zyon

Cytat: Blackend w 2012-11-29, 08:58:03
Takie danie bardzo lubi nasza 11-sto letnia córa, które robi sobie je sama. Czyli: troche twarogu, na to śmietanka 30% i odrobina cukru do smaku  :D
Cukru?  :x Nie przelknalbym
Work Buy Consume Die

renia

Moje dzieci lubią twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem...

administ

Cytat: Zyon w 2012-11-29, 09:14:34
Cukru?  :x Nie przelknalbym

Ale cukier jest lepszy od glukozy kukurydzianej, jakby co.  :wink:

renia

Cytat: Blackend w 2012-11-29, 08:58:03
Takie danie bardzo lubi nasza 11-sto letnia córa, które robi sobie je sama. Czyli: troche twarogu, na to śmietanka 30% i odrobina cukru do smaku  :D

To chyba zależy od regionu jak jedzą. Np. moja Teściowa (z byłego woj. białostockiego) robiła twarożek ze śmietaną i cukrem a sałatę ze śmietaną i solą. A u nas na Kaszubach dokładnie odwrotnie - sałata na słodko a twarożek na słono...

administ

Najgorszy "szok" przeżyłem, jak w łódzkim, marchewkę z chrzanem i śmietanką podano na słono, a nie słodko!  :shock:
Profanacja tej surówki!  :wink:

Zyon

Cytat: admin w 2012-11-29, 09:21:12
Cytat: Zyon w 2012-11-29, 09:14:34
Cukru?  :x Nie przelknalbym

Ale cukier jest lepszy od glukozy kukurydzianej, jakby co.  :wink:
No tak, ale nie w tym daniu moim zdaniem, papryka, ogorek i ..cukier?
Work Buy Consume Die

renia

Cytat: admin w 2012-11-29, 09:26:14
Najgorszy "szok" przeżyłem, jak w łódzkim, marchewkę z chrzanem i śmietanką podano na słono, a nie słodko!  :shock:
Profanacja tej surówki!  :wink:

Jednym słowem... :roll: schrzanili... :(

Zyon

Cytat: admin w 2012-11-29, 09:26:14
Najgorszy "szok" przeżyłem, jak w łódzkim, marchewkę z chrzanem i śmietanką podano na słono, a nie słodko!  :shock:
Profanacja tej surówki!  :wink:

Ja tez ja sole  :lol: Lubie jak jest slono-slodka  :D
Work Buy Consume Die

administ

Cytat: Zyon w 2012-11-29, 09:27:21
No tak, ale nie w tym daniu moim zdaniem, papryka, ogorek i ..cukier?

Ale to danie jest bez papryki i ogórka, tak dla ścisłości...  :wink:

renia

Cytat: Zyon w 2012-11-29, 09:27:21
Cytat: admin w 2012-11-29, 09:21:12
Cytat: Zyon w 2012-11-29, 09:14:34
Cukru?  :x Nie przelknalbym

Ale cukier jest lepszy od glukozy kukurydzianej, jakby co.  :wink:
No tak, ale nie w tym daniu moim zdaniem, papryka, ogorek i ..cukier?

Jedzą różnie...nawet lubią niektórzy twarożek z ogórkiem kiszonym i dżemem... :? :lol:

administ

Cytat: Zyon w 2012-11-29, 09:28:41
Cytat: admin w 2012-11-29, 09:26:14
Najgorszy "szok" przeżyłem, jak w łódzkim, marchewkę z chrzanem i śmietanką podano na słono, a nie słodko!  :shock:
Profanacja tej surówki!  :wink:

Ja tez ja sole  :lol: Lubie jak jest slono-slodka  :D

Ło matko!  :shock:
To jakieś atawizmy wysokowęglowodanowe wychodzą, bo dla tłuszczu jest słodko-kwaśno, a nie słono-słodko!  :wink:

renia

Chyba by można było całą książkę napisać o twarożku soli i cukrze...  :roll: :wink: