Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

BIEGANIE

Zaczęty przez toan, 2007-06-19, 11:42:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-09-12, 14:42:17
Dokladnie 300g, tak zeby byc na LC  8) :lol:
A tej formuły nie znam :D

Zyon

Nie znasz? Czy skleroza? :D Przeca to byla wielka dyskusja i batalia. Hasztagi podstawowe to #Hannibal, #Sloik miodu, #fruktoza i #LC. Czyli.....legenadrna Dyskusja o fruktozie  :lol: :lol: http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=19508
Work Buy Consume Die

administ

A fruktoza pomija jakąś tam regulację i przez to jest ponoć szkodliwa...  :shock: :lol:
To najnowsze "odkrycie" tuczarnianych naukofcuf jest. Dlatego walą glukozę z corna, gdzie się da i tabletki na cholesterol do tego, aby słonina się odkładała.  :?

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-09-12, 14:48:52
Nie znasz? Czy skleroza? :D Przeca to byla wielka dyskusja i batalia. Hasztagi podstawowe to #Hannibal, #Sloik miodu, #fruktoza i #LC. Czyli.....legenadrna Dyskusja o fruktozie  :lol: :lol: http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=19508
Pamiętam, nawet tam byłem :D
Ja wiem o co Hannibalowi chodziło, o proporcje.
Zdaje się, że on wtedy miał okres dużych ilości jedzenia i się trochę usprawiedliwiał...
Dr Kwaśniewski też opisywał jednego grubasa, co zjadał kilogram masła i coś na kolację :lol:
Gdyby podstawić resztę GSO do proporcji, to podobnie by było...
Ten wielki chłop z listów, jakoś bardzo szybko schudł i przestał tyle potrzebować.

Ale zmężniałem od czsów tej fruktozy :lol:

Gavroche

Cytat: admin w 2013-09-12, 14:57:11
A fruktoza pomija jakąś tam regulację i przez to jest ponoć szkodliwa...  :shock: :lol:
To najnowsze "odkrycie" tuczarnianych naukofcuf jest. Dlatego walą glukozę z corna, gdzie się da i tabletki na cholesterol do tego.  :?
He,he, ale my zgapiliśmy od Ciebie i wiemy, że fruktoza sięga tylko do ściany jelita :lol:

administ

:lol:
Bo to drobnym druczkiem piszą:shock:
Aby nie każdy wypatrzył!  :D

Zyon

Niedawno rozmawialem ze studentem medycyny i on....toczka w toczke powtorzyl to zdanie. G6P czy cos podobnego zaczal mi udowadniac.  :shock: :lol:
Work Buy Consume Die

administ

I jeszcze piszą w innym miejscu, że najpierw w jelitach się wchłania glukoza, bo właśnie fruktozę trzeba najpierw "przerobić" na glukozę, za pomocą bodaj kosmkowej  izomerazy fosfoglukozowej, aby przypadkiem nie było możliwości pominięcia etapu katalizowanego przez fosfofruktokinazę.  :D
Ale o to to nikt na egzaminie nie zapyta, więc można przyjąć, że najnowsze badania naukowe donoszą, że "od fruktozy siem tyjem bardziej niż od glukozy" ...  :lol: :lol: :lol:

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-09-12, 15:04:06
Niedawno rozmawialem ze studentem medycyny i on....toczka w toczke powtorzyl to zdanie. G6P czy cos podobnego zaczal mi udowadniac.  :shock: :lol:
Ja nie walczę aż tak szczegółowo, bo za mały frędzelek jestem z biochemii.
Ale bardzo lubię zagadki "na chłopski rozum", tłuszczyca jako choroba, wegetarianie w Europie paleo, chude białko jako wyłączne pożywienia i takie tam.

administ

Tylko, że dawniej wg naukowych poglądów się tyło wyłącznie od tłuszczu pokarmowego, a nie od cukrowców, bo cukier dawał energię, a tłuszcz był nie wiadomo po co zjadany i tylko choregosterola dostarczał!  :shock:
Nawet jak się tyło, nie jedząc tłuszczu pokarmowego, to słonina się odkładała, więc twierdzenie Dr-a, że "łot tuscu siem nie tyjem" - jest fałszywe, bo słonina podskórna to przecież tłuszcz jest.
A że produkcji endogennej z glukozy, tym gorzej dla tłuszczu...  :wink:
Bo "Kwaśniewski siem mydli"

I w zasadzie to całe podsumowanie wieloletniej, internetowej dyskusji dobrodzieciowej na temat DO.  :D

Gavroche

Cytat: admin w 2013-09-12, 15:25:25
Tylko, że dawniej się tyło wyłącznie od tłuszczu pokarmowego, a nie od cukrowców, bo cukier dawał energię, a tłuszcz był nie wiadomo po co zjadany i tylko choregosterola dostarczał!  :shock:
Nawet jak się tyło, nie jedząc tłuszczu pokarmowego, to słonina się odkładała, więc twierdzenie Dr-a, że "łot tuscu siem nie tyjem" - jest fałszywe, bo słonina podskórna to przecież tłuszcz jest.
A że produkcji endogennej z glukozy, tym gorzej dla tłuszczu...  :wink:
A doświadczenia hodowców i zootechników od...zawsze?
Świnia je kartofle, zboże i chudą serwatkę, a tyje jak świnia :lol:
Zwierzęta futerkowe tyją na mięsie i zbożu, a chudną, kiedy część Ww zastąpić tłuszczem, izokalorycznie!
To chyba były moje pierwsze przemyślenia z serii "wow"!

Zyon

Cytat: admin w 2013-09-12, 15:12:28
I jeszcze piszą w innym miejscu, że najpierw w jelitach się wchłania glukoza, bo właśnie fruktozę trzeba najpierw "przerobić" na glukozę, za pomocą bodaj kosmkowej  izomerazy fosfoglukozowej, aby przypadkiem nie było możliwości pominięcia etapu katalizowanego przez fosfofruktokinazę.  :D
Ale o to to nikt na egzaminie nie zapyta, więc można przyjąć, że najnowsze badania naukowe donoszą, że "od fruktozy siem tyjem bardziej niż od glukozy" ...  :lol: :lol: :lol:
A mi powiedzial pan przyszly medyk tak:
CytatFruktoza jest metabolizowana nieco inaczej, z pominieciem 1 z etapow kontrolnych glikolizy. Czyli nadmiar fruktozy jest jeszcze gorszy nix nadmiar czystej glukozy. Poczytaj najpierw jakim szlakiem fruktoza jest wlaczana do glikolizy to porozmawiamy. Rozne sa szlaki dla watroby a inny dla miesni i tkanki tluszczowej. Masz to zawarte w Harperze.  I glownym etapem kontrolnym jest etap katalizowany przez PFK czyli przeksztalcenie fruktozo-6 fosforanu do fruktozo 1,6-bisfosforanu.
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-09-12, 15:32:56
Cytat: admin w 2013-09-12, 15:12:28
A mi powiedzial pan przyszly medyk tak:
CytatFruktoza jest metabolizowana nieco inaczej, z pominieciem 1 z etapow kontrolnych glikolizy. Czyli nadmiar fruktozy jest jeszcze gorszy nix nadmiar czystej glukozy. Poczytaj najpierw jakim szlakiem fruktoza jest wlaczana do glikolizy to porozmawiamy. Rozne sa szlaki dla watroby a inny dla miesni i tkanki tluszczowej. Masz to zawarte w Harperze.  I glownym etapem kontrolnym jest etap katalizowany przez PFK czyli przeksztalcenie fruktozo-6 fosforanu do fruktozo 1,6-bisfosforanu.
No właśnie takich rozmówek chciałbym uniknąć...

administ

Fruktoza jest metabolizowana nieco inaczej, z pominieciem 1 z etapow kontrolnych glikolizy. Czyli nadmiar fruktozy jest jeszcze gorszy nix nadmiar czystej glukozy. Poczytaj najpierw jakim szlakiem fruktoza jest wlaczana do glikolizy to porozmawiamy. Rozne sa szlaki dla watroby a inny dla miesni i tkanki tluszczowej. Masz to zawarte w Harperze.  I glownym etapem kontrolnym jest etap katalizowany przez PFK czyli przeksztalcenie fruktozo-6 fosforanu do fruktozo 1,6-bisfosforanu.

Jak coś czego nie ma, może pomijać etap, którego nie przechodzi?  :shock:
Sprytki wymyśliły sobie odmyk, aby błędnie "wyjaśnić" niewyjaśnialne, bo nawet Harperka się nie chce dokładnie przeczytać.  :D

MariuszM

A skrobia pomija etap glikolizy i zamienia się w skrobio-6 fosforan ;)  :D

Zyon

Cytat: admin w 2013-09-12, 15:39:26
Fruktoza jest metabolizowana nieco inaczej, z pominieciem 1 z etapow kontrolnych glikolizy. Czyli nadmiar fruktozy jest jeszcze gorszy nix nadmiar czystej glukozy. Poczytaj najpierw jakim szlakiem fruktoza jest wlaczana do glikolizy to porozmawiamy. Rozne sa szlaki dla watroby a inny dla miesni i tkanki tluszczowej. Masz to zawarte w Harperze.  I glownym etapem kontrolnym jest etap katalizowany przez PFK czyli przeksztalcenie fruktozo-6 fosforanu do fruktozo 1,6-bisfosforanu.

Jak coś czego nie ma, może pomijać etap, którego nie przechodzi?  :shock:
Sprytki wymyśliły sobie odmyk, aby błędnie "wyjaśnić" niewyjaśnialne, bo nawet Harperka się nie chce dokładnie przeczytać.  :D

W sensie co "czego nie ma"?

No z takimi medykusami, co to sie chwala, ze Harpera znaja na pamiec to ja nie podyskutuje. Ja tylko pasjonat-hobbysta jestem, amator  :lol:
Ale tak z boku to jak on wyrecytuje taka formulke, to wszyscy "ooooooooo" i miny z podziwem. No i taki ma zawsze racje  :?
Work Buy Consume Die

MariuszM

Ostatnio dowiedziałem się od "dietetyka",że ziemniaki mają lipne węglowodany maltozę (trawienie skrobi)  :D

Zyon

Cytat: MariuszM w 2013-09-12, 15:43:10
Sam wiesz, ze to walki z wiatrakami  :lol:
Work Buy Consume Die

MariuszM

Cytat: Zyon w 2013-09-12, 15:48:00
Cytat: MariuszM w 2013-09-12, 15:43:10
Sam wiesz, ze to walki z wiatrakami  :lol:
Obrazki zawsze są the best :)
http://static2.opracowania.pl/images/187279/etapy_trawienia_skrobi.jpg

Zyon

Temat rzeeeeka panie  :D. Tylko na priva tlumy, nie?  :lol: Ten strach przed wstydem jest zastanawiajacy wrecz
Work Buy Consume Die