Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Dieta optymalna, a ćwiczenia

Zaczęty przez karoo, 2014-03-25, 17:16:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Cytat: Gavroche w 2014-03-25, 20:56:06
Anakin, a wytłumaczysz mi jak mięsień prosty brzucha może mieć górę i dół, skoro to pojedyńczy mięsień z przyczepem z jednej strony na mostku, a z drugiej na spojeniu łonowym?
I jak można ćwiczyć jego "górę" lub "dół", skoro układ nerwowy aktywuje go zawsze tak samo?
To tak a propos "nie lubię dyletantów" :D
To samo mialem napisac  :lol: To jeden z najglupszych mitow pakernianych i widadc wyrocznie nawet go powtarzaja :D

To tak jakby chciec rozciagnac gume badziej z jednej polowy niz z drugiej  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-03-25, 21:30:28
Anakin, a wytłumaczysz mi jak mięsień prosty brzucha może mieć górę i dół, skoro to pojedyńczy mięsień z przyczepem z jednej strony na mostku, a z drugiej na spojeniu łonowym?
I jak można ćwiczyć jego "górę" lub "dół", skoro układ nerwowy aktywuje go zawsze tak samo?
To samo mialem napisac  :lol: To jeden z najglupszych mitow pakernianych i widadc wyrocznie nawet go powtarzaja :D

To tak jakby chciec rozciagnac gume badziej z jednej polowy niz z drugiej  :lol: :lol:
Że o 15 powtórzeniach i paleniu w mięśniach nie wspomnę :D

Zyon

No to juz sa ploteczki z podmiejskiej koksiarni  :lol: :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

anakin

A ja nie lubię prowokacji i insynuacji, ale co począć?

A to był oczywiście skrót myślowy. Sądziłem, że asocjacja będzie jednakowa u każdego. Tak czy inaczej, mam nadzieję, że karoo nie miał trudności ze skojarzeniem i wie, które ćwiczenia najlepiej nadają się na "mięśnie dolne brzucha" w walce o ośmiopaka. ;)

Bonusowo:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mięśnie_brzucha

PS Ja tam, Gavroche, nie czepiam się Ciebie, gdy radzisz komuś od rzeczy nie dostrzegając oczywistych błędów (a robisz to często), no bo po co mi to.

anakin

Gavroche, o powtórzeniach to ja bym się nie wypowiadał na Twoim miejscu, bo jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to nie masz wielkiej empirii - jeśli w ogóle masz jakąś - w tej kwestii. Brzuch to Ty ćwiczysz jedynie niejako "przy okazji" robiąc przysiady, martwe ciągi, itp., czyż mylę się?

Gavroche

Cytat: anakin w 2014-03-25, 22:34:24

A to był oczywiście skrót myślowy. Sądziłem, że asocjacja będzie jednakowa u każdego. Tak czy inaczej, mam nadzieję, że karoo nie miał trudności ze skojarzeniem i wie, które ćwiczenia najlepiej nadają się na "mięśnie dolne brzucha" w walce o ośmiopaka. ;)

Bonusowo:

PS Ja tam, Gavroche, nie czepiam się Ciebie, gdy radzisz komuś od rzeczy nie dostrzegając oczywistych błędów (a robisz to często), no bo po co mi to.

A ja się czepiam.
Bo jak można ćwiczyć coś, czego nie ma?
Taki skrót myślowy w nicość?
Taki jak i Twoje rady :lol:

Ku pamięci:
Niemożliwe jest wybiórcze trenowanie fragmentu pojedyńczego mięśnia.
Powodem jest sposób, w jaki mięśnie są zawiadowane przez ukł. nerwowy.
Każdy neuron ruchowy sprawuje kontrolę nad przypisaną mu grupą włókien mięśniowych.
Nazywamy to jednostką motoryczną.
Poszczególne włókna są rozłożone równomiernie w całym mięśniu.
Zatem obojętne, czy przyłożymy napięcie do tułowia, czy do nóg i tak aktywujemy mięsień prosty brzucha na całej jego długości.

Palenie, które czuje się po dużej liczbie powtórzeń, wynika z nagromadzenia kwasu mlekowego i nie robi absolutnie niczego dla tonowania mięśni.
Tonus to napięcie spoczynkowe w zrelaksowanym mięśniu.
Jedynym sposobem na zwiększenie go, jest mocne napinanie mięśnia.
Trening prowadzący do wysokiego napięcia, to trening wysokooporowy.
Trening wielopowtórzeniowy i wysokooporowy wzajemnie się wykluczają! :D

Gavroche

Cytat: anakin w 2014-03-25, 22:50:08
Gavroche, o powtórzeniach to ja bym się nie wypowiadał na Twoim miejscu, bo jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to nie masz wielkiej empirii - jeśli w ogóle masz jakąś - w tej kwestii. Brzuch to Ty ćwiczysz jedynie niejako "przy okazji" robiąc przysiady, martwe ciągi, itp., czyż mylę się?
Oczywiście.
Jak zwykle :lol:

anakin

Cytat: anakin w 2014-03-25, 22:50:08
Brzuch to Ty ćwiczysz jedynie niejako "przy okazji" robiąc przysiady, martwe ciągi, itp., czyż mylę się?

-jedynie

anakin

Można ćwiczyć coś, czego w danym momencie jeszcze nie widać bez napinania, tak jak u karoo.

Zyon

Cytat: Gavroche w 2014-03-25, 22:50:26
Cytat: anakin w 2014-03-25, 22:34:24

Bonusowo:

A ja się czepiam.
Bo jak można ćwiczyć coś, czego nie ma?
Taki skrót myślowy w nicość?
Taki jak i Twoje rady :lol:

Ku pamięci:
Niemożliwe jest wybiórcze trenowanie fragmentu pojedyńczego mięśnia.
Powodem jest sposób, w jaki mięśnie są zawiadowane przez ukł. nerwowy.
Każdy neuron ruchowy sprawuje kontrolę nad przypisaną mu grupą włókien mięśniowych.
Nazywamy to jednostką motoryczną.
Poszczególne włókna są rozłożone równomiernie w całym mięśniu.
Zatem obojętne, czy przyłożymy napięcie do tułowia, czy do nóg i tak aktywujemy mięsień prosty brzucha na całej jego długości.

Palenie, które czuje się po dużej liczbie powtórzeń, wynika z nagromadzenia kwasu mlekowego i nie robi absolutnie niczego dla tonowania mięśni.
Tonus to napięcie spoczynkowe w zrelaksowanym mięśniu.
Jedynym sposobem na zwiększenie go, jest mocne napinanie mięśnia.
Trening prowadzący do wysokiego napięcia, to trening wysokooporowy.
Trening wielopowtórzeniowy i wysokooporowy wzajemnie się wykluczają! :D

Szach-mat, zaorane, K.O. :D

Dodam, ze ja jednakze jeszcze w czasach dd bylem maniakiem brzuchowym i robilem rozne rzeczy. I z brzuchem jest tak jak z guma ktora sie rozciaga miedzy dwoma punktami. Nie da sie w jednym miejscu rozciagnac tej gumy bardziej  niz w innym. Guma w kazdym miejscu rozciagnie sie tak samo, niemozliwe jest rozciagniecie jej w jednej polowie ani zadnym punkcie bardziej niz w innym. Mozna dodac nawet smialo, ze "szlifowanie" skosnych jako oddzielnego miesnia to tez sciema, bo ciagle caly miesien pracuje i kto robi proste robi i skosne jednoczesnie :D Wszystko to kwestia odsloniecia.

Ale z reguly tych rzeczy nie wiedza ci, co ruska nie czytaja a czytaja kolorowe gazetki z pieknie wyszlifowanymi w fotoszopie "6pakami" i porady treningowe na YT z cyklu "how to get 6-pack in 7 mins" :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Jawohl :D
Mi się jednak wydaje, że każdy musi popełnić własne błędy i odsiedzieć swoje na manowcach.
Nic się na to nie poradzi.

Radzio

Oczywiście musi. Musi popełniać własne błędy, koniecznie ucząc się na błędach innych. :D
Wszak inaczej to nie będzie miało sensu. ;)

A z gumą jest tak na ogół jest, że pęka najchętniej w jednym miejscu, rzadziej w kilku na raz, ale wtedy wiadomo- to sparciały egzemplarz. :D
Dalej samodzielnie. :lol:

Gavroche

Cytat: Radzio w 2014-08-25, 19:48:54
Oczywiście musi. Musi popełniać własne błędy, koniecznie ucząc się na błędach innych. :D
Wszak inaczej to nie będzie miało sensu. ;)

A z gumą jest tak na ogół jest, że pęka najchętniej w jednym miejscu, rzadziej w kilku na raz, ale wtedy wiadomo- to sparciały egzemplarz. :D
Dalej samodzielnie. :lol:

Ja sie weźnie lupe do renki, to cały Tfuj wzwód o penkaniu gumy funta kłaków... ;)