Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Diogenes z Synopy

Cytat: jukor w 2016-05-01, 14:22:52
Mam bardzo podobne wyniki cholesterolu, ale trójglicerydów o 20 mniej. Ale nadrabiam cukrem - 107mg/dl
TRG - bo jesz mniej węglowodanów.  50 TRG  =  ketoza,  zapewne.  :roll:

Diogenes z Synopy

gofra z masłem i  5-6 plastrów mortadeli od prywaciarza.  Pomidory koktajlowe jako ''trutka'' markietowa, niesmaczne.

administ

Ale tu dawno nie było mortadeli!  :shock:
A kiedyś w panierce zawsze w lodówce na przekąskę była.  :D

Gavroche

Za komuny to był szybki obiad do ziemniaków i surówki. :D

renia

Nigdy za nią nie przepadałam... :roll: Wolałam parówki... 8)

Anulka177

A ja traktowałam jako rarytas, bo tylko w obcych domach czasem poczęstowali, w domu tego nie było   :? :lol:

Diogenes z Synopy

Mortadela w panierce to był kiedyś taki schabowy dla pospólstwa  ;-)  . Zawsze można było pofantazjować, że jadło się schaboszczaka  ;-)

Anulka177

Byli tacy, co oszukiwali jeszcze bardziej i między dwie kromki chleba placka ziemniaczanego wkładali, który miał schabowego udawać  :D

Gavroche

Białko komplementarne. 8) :lol:

Diogenes z Synopy

5 żółtek, 1 białko, 30 gr masła, nać.

kawa ze smietanką i  lód łaciaty kakaowy na patyku  (śmierdzi aromatami).  Trza Zosię namówić na Optylody.   :roll:   :D

vvv

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-05-02, 19:07:56
był kiedyś taki schabowy dla pospólstwa 

U mnie w '70 kiełbasa była ze wsi, a cudownego jej rozmnożenia dokonywało się tak:
(smalec też był ze wsi nie jakiś-tam "olej do smażenia")

https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/placki-ziemniaczane-z-kielbasa-torunska-6656.html
Cytat
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Do startych ziemniaków dodaj jajka, mąkę oraz sól, pieprz i majeranek do smaku, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.

Kiełbasę obierz ze skórki, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju (ok. 5 - 8 min). Cebulę, obierz i pokrój w kostkę. Do masy ziemniaczanej dodaj cebulę i kiełbasę i wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni. Na gorący olej nakładaj placki i smaż je z dwóch stron na rumiano. Podawaj gorące z gęstą śmietaną.

http://s32.postimg.org/4skhr461x/image.jpg
(http://s32.postimg.org/4skhr461x/image.jpg)


8)

Anulka177

A u mnie dziś duszona łopatka i młoda kapusta z koperkiem, niektórzy zjedzą do tego ziemniaka  :D

Diogenes z Synopy

Cytat
https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/placki-ziemniaczane-z-kielbasa-torunska-6656.html
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Do startych ziemniaków dodaj jajka, mąkę oraz sól, pieprz i majeranek do smaku, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
toć nasz przyjaciel forumowy Blackend na swoim kanale YT ma podobne, jeno z boczusiem  :D  .   Jadłem, spoko, smaczne.


administ

Taki fajny kanał i tylko jedenaście subskrypcji?  :?
Zaraz się może jakoś rozreklamuje.  :D
Tylko trzeba więcej bardzo ważnych informacji dawać! ;)  8)

Blackend

 :lol:
Chętnie bym coś jeszcze nakręcił, ale Szefowa nie ma ochoty na występy.  :?  8)

renia

Masz slaby dar przekonywania... :?

Blackend

Pracuję nad tym, ale czas pokaże. ;)

administ


Diogenes z Synopy

Szczypiorku 2 łychy, masełko, 5 żółtek.   Lekko pogrzane na patelni.  4 plastry sera żółtego z Ryk.  Nać.