Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

vvv

Cytat: Gavroche w 2020-05-27, 07:09:21
Akurat taki przykład wybrałeś, to się nazywa cherry picking czy jakoś tak. ;-)
http://smgostyn.pl/pl/produkty/18-mleka-zageszczone-slodzone/86-kajmak-o-smaku-waniliowym-masa-gotowa

z wnioskowanego linka:
CytatGłówne składniki: odparowane mleko, sacharoza, 7,2% tłuszczu, wanilia premiks

główne = oprócz tego może być wszystko
premiks = strach wnikać

:mrgreen: :wink:

Gavroche

A to se gotuj 3 godziny. :D

vvv

??? Przewlekłą termizacją scukrzona kazeina ???
to już bym wolał zjeść kolbę kukurydzy prosto z łodygi
lub w połowie zwęglonego ziemniaka prosto z ogniska

admin

O scukrzeniu celulozy, czy innych cukrów złożonych słyszałem, ale o scukrzeniu białka pod wpływem podgrzewania?  :roll:
No nie wiem.   :?

vvv

Problem w tym, że "krówki" są zjawiskiem Polskim,
ciężko znaleźć po angielsku dokładny opis procesu
co przez 3 godziny zamienia mleko z cukrem w klajster do żył.

Jak zwał jak zwał, proces jest zjawiskowy
i może zniechęcić obserwatora do przewlekłej termizacji innych potraw także.

8)

Gavroche

Angole mają swoje fudge. 8)
Prawie to samo.

vvv

no to taki ogólny trop ...
zwłaszcza na ciepło
zasadowy z natury cukier reaguje z kwasowymi z natury aminokwasami
i powstaje całe spektrum wynaturzeń.

https://i.postimg.cc/dwjFPqW8/mr.png?dl=1
(https://i.postimg.cc/dwjFPqW8/mr.png?dl=1)

:mrgreen: :wink:

Gavroche

To zwykła karmelizacja. :D

vvv

Cukier się karmelizuje sam bez białka,
bierzesz cukier do rondelka, podgrzewasz i karmelizujesz,
jak dodasz białka to powstaje całe spektrum osobliwości już przy 100oC
jak na zdjęciu otwartej puszki powyżej.

Reakcja Maillarda to hasłowy opis,
szczegółowy dla mleka to będzie pewnie ze 100 stron.
8)

admin

 :shock:
Ale to jest całkowicie niezrozumiałe przecież!  :?
Krówka to krówka, a nie jakieś "karmele"... ;)

Jarek

Podejrzewam, że chodzi o to, żeby nie było zrozumiałe.

Gavroche

Cytat: vvv w 2020-05-27, 18:22:55
Cukier się karmelizuje sam bez białka,
bierzesz cukier do rondelka, podgrzewasz i karmelizujesz,
jak dodasz białka to powstaje całe spektrum osobliwości już przy 100oC
jak na zdjęciu otwartej puszki powyżej.

Reakcja Maillarda to hasłowy opis,
szczegółowy dla mleka to będzie pewnie ze 100 stron.
8)
No przecież się karmelizuje sam, tylko że w zawiesinie białkowo-tłuszczowej. :D

Gavroche

Bardzo głodny nie byłem, to wypróbowałem mojego drinka na ciepłą porę roku, jak żreć się nie chce:
Do miksera:
-9 żółtek
-300ml śmietanki 36%
-czubata łyżka cukru.
Bzyk, bzyk i 1000 kilokalorii siedzi. ;-)

Trzainacy

Cytat: Gavroche w 2020-05-29, 09:40:49
Bardzo głodny nie byłem, to wypróbowałem mojego drinka na ciepłą porę roku, jak żreć się nie chce:
Do miksera:
-9 żółtek
-300ml śmietanki 36%
-czubata łyżka cukru.
Bzyk, bzyk i 1000 kilokalorii siedzi. ;-)
W/g Fitatu 1651 kalorii z tych artykułów powyżej.

Gavroche

No tak, zapomniałem dodać, że tylko kubek tego wypiłem.
Kiedyś liczyłem dla 8 żółtek, 250ml śmietanki 30% i łyżki cukru, to właśnie koło tysiąca wychodziło.
Dobry sposób dla niejadków. :D

admin

Perfekt, bo w ogóle w żołądku się czegoś takiego nie odczuwa.  8)

Jarek

Zależy na jakiej diecie się jest. :lol:

Blackend

Na wege, po czymś takim od razu każdego przeczyści i też mają pustkę w żołądku. ;)

Jarek

To samo na diecie wymiatam wszystko bo lubię, też tylko żreć się chce.

admin

Górą wyjdzie raczej niż dolem. ;)