Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Ja też często (głównie w niedzielę na wspólne śniadanie) dodaję śmietankę 36% do jajecznico-żółtkownicy... :D

vvv

Cytat: Gavroche w 2018-04-03, 20:09:27
To jest piękne w jajecznicach, że każda może być inna na 365 dni roku. :D

Ale jak daleko takie myślenie pada od "z czym chcesz dzisiaj chleb"(na drugie śniadanie),
podmieniamy drugie na pierwsze, chleb na jaja, dni robocze na wszystkie i voil?!

:shock: :wink:

renia

Ale bez jaj się nie da... :? :lol:

Gavroche

Ta, a boczek wegański? ;)

Jarek

Dobrze obłożona pajda chleba na DJ jest super :lol:

Gavroche

Jak boczek może być bez mięsa, to i jajówa bez jaj. :D
Ale jaja na śniadanie fajna sprawa, choć mi się lekko przejadły i mam przerwę.

adampio

Cytat: renia w 2018-04-03, 20:22:56

Prawde mowiac, od poczatku mojego kontaktu ze Z/O nie pamietam sniadania bez jajek. Jak to zostalo powiedziane, jest 365 sposobow przyzadzania jajek ale dla mnie gorlaskie na sloninie i boczku posypane oscypkiem bija wszystkie!!!! :lol: :lol: :lol:
Nie wiem dlaczego :shock: :lol: :oops: :oops: :oops:

Gavroche

Oscypek bomba sam w sobie, zajadam wędzony i niewędzony, mają u mnie z 8 rodzajów na "góralskim" stoisku, ale pewno Ty znasz lepsze.

adampio

Cytat: Gavroche w 2018-04-03, 20:39:02
Oscypek bomba sam w sobie, zajadam wędzony i niewędzony, mają u mnie z 8 rodzajów na "góralskim" stoisku, ale pewno Ty znasz lepsze.

Nie , nie znam lepszych bo oscypek jest jeden. Albo jest oscypek albo nie. Oscypek jest w 100% z mleka owczego i moze byc wedzony albo nie. Osobiscie uwielbiam wedzony. A stragany "goralskie" na nizinach sa pewnie takie jak tu w Lodzi, "goralskie" w cudzyslowie. Ale co tam, na dobra sprawe, kazdy wedzony ser jest dobry, ale ja krowiego mleka nie lubie.

renia

Cytat: Gavroche w 2018-04-03, 20:31:26

Ja tak mniej więcej po pół roku na DO też poczułam niechęć do jedzenia jajek. Ale kombinowałam jakieś tam inne omlety i przeszło mi. A teraz od 10 lat lubię je coraz bardziej... :D

"Jajówa" bez jaj... http://polki.pl/dieta-i-fitness/odchudzanie,weganska-jajecznica-bez-jajek,10389057,artykul.html  :x

renia

Cytat: adampio w 2018-04-03, 20:34:29
Cytat: renia w 2018-04-03, 20:22:56

Prawde mowiac, od poczatku mojego kontaktu ze Z/O nie pamietam sniadania bez jajek...

Czyli z tą sklerozą to jest jednak prawda... :? :lol: :wink:

Gavroche

Cytat: adampio w 2018-04-03, 20:44:37

Nie , nie znam lepszych bo oscypek jest jeden. Albo jest oscypek albo nie. Oscypek jest w 100% z mleka owczego i moze byc wedzony albo nie. Osobiscie uwielbiam wedzony. A stragany "goralskie" na nizinach sa pewnie takie jak tu w Lodzi, "goralskie" w cudzyslowie. Ale co tam, na dobra sprawe, kazdy wedzony ser jest dobry, ale ja krowiego mleka nie lubie.
Nie, bez ściemy, z owczego, ale są różne stopnie uwędzenia plus różne rodzaje mleka; z owcy wrzosówki lub czarnej nowozelandzkiej. :D
Uwielbiam tę gumowato-skrzypiącą konsystencję.
Do tego kilka kabanosów i nic więcej nie trza. ;)

renia

Pewnie z tymi serami jest tak jak z "góralskimi" ciupagami  :roll: "Made in China"... :lol:

Gavroche

Cytat: renia w 2018-04-03, 20:46:15
Cytat: Gavroche w 2018-04-03, 20:31:26

Ja tak mniej więcej po pół roku na DO też poczułam niechęć do jedzenia jajek. Ale kombinowałam jakieś tam inne omlety i przeszło mi. A teraz od 10 lat lubię je coraz bardziej... :D
Ja się nie zmuszam, nie to nie, łachy bez, jest tyle dobrego i wartościowego żarcia, że hej. :D

renia

Ja nie wiem już co można jeść na śniadanie jak np. nie ma w domu jajek. Raz jechałam specjalnie do sklepu.
Ale na ogół mamy zapasy...

adampio

Cytat: renia w 2018-04-03, 20:50:38

Pewnie z tymi serami jest tak jak z "góralskimi" ciupagami  :roll: "Made in China"... :lol:

Reniu, dzisiaj wszystko jest podrabiane.
Kiedys to byly i ciupagi i gorole!
A sery byly takie i tyle, ze nie trza bylo jesc jakis tam podrabianych kielbas ino baranek i syrek albo bundz. Dzis.....wszystko made in cus tam.

renia

A prawdziwi Górale wyjechali... :? :lol:

adampio

To prawda! :D
Dzisiaj bylem w sklepie " swiat serow" w Lodzkiej Manufakturze i kupilem kawalek sera owczego, holenderskiego ( bo tylko takie tu maja) z rozmarynem.
Bardzo dobry ser, super ser ale za 100 gr 15 zl. U nas, w Zakopanem za 15 zl mozna bylo kupic 300 gr prawdziwego oscypka.
W ogole macie ceny tu w Polsce, ze ho,ho. Czesto, gesto sa wyzsze niz w Danii. Na dobra sprawe prawie wszystko. A poza tym znane europejskie produkty, firmowe produkty sa podrabiane i nie smakuja tak, jak smakowac powinny a ceny sa takie same albo wyzsze jak w Danii czy tez Niemczech itd.
Ale to dluzszy temat i na pogranivzu polityki, wiec tu nie pasuje.
W kazdym badz razie ser smakuje zajefajnie. :D

vvv

Cytat: adampio w 2018-04-03, 20:34:29
nie pamietam sniadania bez jajek
Cytat: renia w 2018-04-03, 20:55:40
Ja nie wiem już co można jeść na śniadanie jak np. nie ma w domu jajek. Raz jechałam specjalnie do sklepu.

Jak się zmieni w cytatach słowo "jajek" na "chleba"
to "świadectwa" przebijają nawet tych-onych od jedzenia chleba naszego powszedniego codziennie.

:shock: :roll: :wink: