Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Siłownia a ŻO

Zaczęty przez hologram, 2007-07-04, 22:29:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Bardzo dobrze, że masz odmienne, lubię stanowcze laski. ;)

Też nie mam całkowitej pewności, ale uważam swoją teorię za bardziej prawdopodobną.
Tkanka łączna, żeby tracić elastyczność musiałaby zmeniać swoją strukturę białkową, ergo rozciąganie też musiałoby ją zmieniać, skoro poprawia elastyczność.
Nie kupuję tego.
To, moim zdaniem, reakcja zakończeń nerwowych, tożsama z tą przy silnych DOMSach. :D
Jak jesteś obolała po zmianie treningu, to nawet pochylić się nie możesz czy kucnąć, prawda?
I co, przez 24 godziny mięśnie i więzadła zmieniły swą strukturę stając się mniej elastyczne?
A za 3-4 doby znowu ją odzyskają?
Białka mięśniowe się tak szybko nie wymieniają, powięzi i więzadła jeszcze wolniej...
Natomiast tzw. płytka ruchowa jest w stanie się ustabilizować i nie dawać sygnałów bólowych, nakazujących ostrożne przemieszczanie się.  :D

Adaptacja pojedynczego organizmu polega, w pierwszej kolejności, na zmianach funkcjonalnych, głównie w układzie zawiadującym, a dopiero po jakimś czasie, na zmianach strukturalnych w układzie wykonawczym.
Czemu?
Bo zmiany strukturalne pochłaniają dużo budulca i energii, a może się okazać, że bodziec jest przypadkowy i cała robota na nic... :lol:

administ

Cytat: Dasna w 2015-10-30, 19:40:43
Mam inne zdanie na ten temat.

Jeszcze można, bo to dopiero tydzień po wyborach! ;)

renia

Ale wyspowiadać się z tego musi... :?

administ

Dasna

Cytat: Gavroche w 2015-10-30, 19:56:03

Też nie mam całkowitej pewności, ale uważam swoją teorię za bardziej prawdopodobną.
Tkanka łączna, żeby tracić elastyczność musiałaby zmeniać swoją strukturę białkową, ergo rozciąganie też musiałoby ją zmieniać, skoro poprawia elastyczność.
Nie kupuję tego.
A, nie zmienia? Przecież DOMS-y (jedna z teorii) to mikrourazy , właśnie strukturalnych włókien mięśniowych. Czyli , moim zdaniem, zmiana struktury białkowej.Jaka ? Nie wiem> Ale jest.

To, moim zdaniem, reakcja zakończeń nerwowych, tożsama z tą przy silnych DOMS -ach. :D
Jak jesteś obolała po zmianie treningu, to nawet pochylić się nie możesz czy kucnąć, prawda?
I co, przez 24 godziny mięśnie i więzadła zmieniły swą strukturę stając się mniej elastyczne?
Białka mięśniowe się tak szybko nie wymieniają, powięzi i więzadła jeszcze wolniej...
A przy DOMS-ach nie muszą?

A regeneracja to nie zmiany strukturalne.
Natomiast tzw. płytka ruchowa jest w stanie się ustabilizować i nie dawać sygnałów bólowych, nakazujących ostrożne przemieszczanie się.  :D

Adaptacja pojedynczego organizmu polega, w pierwszej kolejności, na zmianach funkcjonalnych, głównie w układzie zawiadującym, a dopiero po jakimś czasie, na zmianach strukturalnych w układzie wykonawczym.
Czemu?
Bo zmiany strukturalne pochłaniają dużo budulca i energii, a może się okazać, że bodziec jest przypadkowy i cała robota na nic... :lol:
No, właśnie, Dlaczego podczas ciężkich ćwiczeń potrzebujemy więcej energii i białka?

Moim, zdanie za bardzo kładziesz nacisk , li tylko na bodźce nerwowe.

Hm?

Dasna

Cytat: Dasna w 2015-10-30, 20:15:30
Cytat: Gavroche w 2015-10-30, 19:56:03

Nie kupuję tego.
A, nie zmienia? Przecież DOMS-y (jedna z teorii) to mikrourazy , właśnie strukturalnych włókien mięśniowych. Czyli , moim zdaniem, zmiana struktury białkowej.Jaka ? Nie wiem> Ale jest.

To, moim zdaniem, reakcja zakończeń nerwowych, tożsama z tą przy silnych DOMS -ach. :D
A przy DOMS-ach nie muszą?

A regeneracja to nie zmiany strukturalne.

Czemu?
No, właśnie, Dlaczego podczas ciężkich ćwiczeń potrzebujemy więcej energii i białka?

Moim, zdanie za bardzo kładziesz nacisk , li tylko na bodźce nerwowe.

Hm?

No, nie tak miała wyglądać odpowiedź, ale rozpoznasz moje pisanie. :lol: :lol:

Dasna

Cytat: admin w 2015-10-30, 20:11:26
Cytat: Dasna w 2015-10-30, 19:40:43
Mam inne zdanie na ten temat.

Jeszcze można, bo to dopiero tydzień po wyborach! ;)
:lol: :lol:

Dasna

Cytat: renia w 2015-10-30, 20:13:56
A komu?  :roll: :twisted:

renia

A to dopiero zobaczymy... :roll: każdy temu na kogo głosował... :lol:

Dasna

Cytat: renia w 2015-10-30, 20:22:23
A to dopiero zobaczymy... :roll: każdy temu na kogo głosował... :lol:
Hm?
8)
Nie jestem do końca przekonana. :lol: :lol: Czy to mam się w ogóle komu spowiadać?

administ

Cytat: Dasna w 2015-10-30, 20:20:48

Znajdzie się paru chętnych, skorych do słuchania... ;)  :lol:

administ

Cytat: Dasna w 2015-10-30, 20:24:02
Nie jestem do końca przekonana. :lol: :lol: Czy to mam się w ogóle komu spowiadać?

"Czas pokaże..." ;)

renia

Cytat: admin w 2015-10-30, 20:24:36

Nawet pomogą "przez drut"... :lol:

Dasna

:lol: :lol:
To zależy z jakich grzechów będę się spowiadać.  :lol:
Ale, muszę ostrożnie, żeby spowiednik zawału nie dostał. :lol: :lol:

Dasna

Cytat: renia w 2015-10-30, 20:27:11

Nawet pomogą "przez drut"... :lol:
A grzechów odpuszczenie? :roll: :lol:

administ

Cytat: Dasna w 2015-10-30, 20:29:04
To zależy z jakich grzechów będę się spowiadać.  :lol:
Ale, muszę ostrożnie, żeby spowiednik zawału nie dostał. :lol: :lol:

Z głównych, bo na pomniejsze szkoda czasu. ;) 
Ze szczególnym uwzględnieniem piątego!  :lol: :lol: :lol:

renia

No coś Ty? :shock: Dasna by nikogo nie zabiła... :shock: 8)

Chyba o szóste Ci chodziło. :roll:
Musisz nadrobić zaległości w nauce religii... :? 8)

administ

Jasne, jasne...  8)
Ale nie "piąte przykazanie", a "piąty grzech główny" Reniu... ;)

administ

A szósteczka w przykazaniach, to słodka tajemnica, nie podlegająca spowiedzi nawet na mękach! ;)  :lol: