Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Siłownia a ŻO

Zaczęty przez hologram, 2007-07-04, 22:29:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

W takim razie czekam na Twoje zdjęcie z medalem :D, chociaż nie najważniejsze są zwycięstwa, tylko radość z udziału, postępy, realizacja pasji... :D

Dasna

Cytat: renia w 2019-04-04, 08:17:06
W takim razie czekam na Twoje zdjęcie z medalem :D, chociaż nie najważniejsze są zwycięstwa, tylko radość z udziału, postępy, realizacja pasji... :D
Tak, tak.

Medale to będa chyba na MP a teraz Puchary? Ale nie wiem dokładnie. A już Prezesa się nie pytałam , bo złościł sie na niektórych zawodników , którzy pytali jakie będą nagrody , bo jak "tylko" puchary to oni nie przyjeżdzają. :?
Takie zawody są tez okazją do spotkanie, powygłupiania sie jak dzieci, wymiany doświadczeń treningowych i jak leczyc kontuzje i czym oraz organizacyjnych.

Jak powiedział mi Zygmunt Smalcerz, nasz Mistrz Olimpijski "Ania znalazłaś sobie fajny sposób na życie" I ma racje. :D

renia

:D Realizacja pasji jest piękna... :roll: to jest spełnienie w życiu... :D

administ

A to zależy jaką pasję kto ma.  8)

renia

Rodzaj pasji jest nieistotny, ważne aby dawała radość, rozwój i spełnienie... :D i aby nie była realizowana kosztem innych... :roll:

Gavroche

Cytat: Dasna w 2019-04-04, 08:26:48
Jak powiedział mi Zygmunt Smalcerz, nasz Mistrz Olimpijski "Ania znalazłaś sobie fajny sposób na życie" I ma racje. :D
Bardzo fajny. 8)
Podnoszenie ciężarów jest bardzo zdrowe dla metabolizmu, w przeciwieństwie do kulturystyki, czy nawet trójboju.
Jak byliśmy w ferie w Białowieży, zrobiłem trening w tamtejszym klubie, trenował wówczas mistrz Polski z lat '70, pan Roman (serdecznie pozdrawiam).
Starszy gość, ale nadal wierny bojom ciężarowym, oczywiście rwanie i podrzut ze zwisu/z podstawek i na prosto (dla laików - w ograniczonym zakresie ruchu).
Mówił, że nie ma nic lepszego dla mitochondriów, niż 15 singli podrzutu na 80% maksa 3 razy w tygodniu.
Trudno mi się było nie zgodzić. :-)

Trzainacy

Cytat: Gavroche w 2019-04-04, 10:31:45
15 singli podrzutu na 80% maksa 3 razy w tygodniu
Cytat
Mogę to przeczytać ale nie mam pojęcia jak to ugryźć...

Trzainacy

Cytat: renia w 2019-04-04, 09:44:10
Rodzaj pasji jest nieistotny, ważne aby dawała radość, rozwój i spełnienie... :D i aby nie była realizowana kosztem innych... :roll:
Pięknie to jest ujęte:)

Gavroche

Cytat: Trzainacy w 2019-04-04, 14:18:43
Cytat
No fakt. :D
Już tłumaczę.

W podnoszeniu ciężarów, takim olimpijskim, najczęściej trenuje się singlami, dubletami i tripletami, czyli 1, 2 lub 3 powtórzenia w serii.
A seria to 1 lub więcej powtórzeń bez odpoczynku.
Czyli w tym przypadku chodziło o 15 serii, po jednym powtórzeniu (podrzut to ćwiczenie dwutaktowe, najpierw jest zarzut sztangi na klatkę piersiową, a potem wybicie z niej na wyprostowane ręce), z 2-3 minutowymi przerwami na obciążeniu stanowiącym 80% ciężaru maksymalnego w danym ćwiczeniu (czyli jak ktoś podnosi 100kg, to na 80kg).

Tomasz to kiedyś tłumaczył ładnie, ja tak nie umiem po biochemicznemu, generalnie idzie o to, że olimpijskie podnoszenie ciężarów, gdzie wysiłek leci na ATP i fosfokreatynie, jest zdrowiuśkie, podobnie jak ćwiczenia izometryczne (np. armwrestling), a w trójboju, gdzie już jest 5-6 powtórzeń w serii, a już zwłaszcza w kulturystyce, gdzie jest 8-12 ruchów bez odpoczynku, jako źródło energii wchodzi glikogen i aminokwasy z mięśni, już nie jest tak zdrowo dla organizmu.
I znowu, idąc dalej, kiedy w ćwiczeniach jest mniejszy ciężar, pozwalający wykonać 30-50 ruchów, tak jak w giriewoj sporcie czy crossficie, paliwem już staje się tłuszcz śródmięśniowy przy większym udziale tlenu, zakwaszenie jest mniejsze i takie ćwiczenia stają się dniu zdrowe. :D

Być może coś pokręciłem, ale z grubsza o to biega. ;-)

Jarek

Cytat: renia w 2019-04-04, 08:32:04
:D Realizacja pasji jest piękna... :roll: to jest spełnienie w życiu... :D

Reniu przepięknie napisałaś. Aż żem się od ziemi przez chwilę oderwał. :lol:

Dasna

Cytat: Dasna w 2019-04-04, 08:26:48
Bardzo fajny. 8)
Podnoszenie ciężarów jest bardzo zdrowe dla metabolizmu, w przeciwieństwie do kulturystyki, czy nawet trójboju.
Jak byliśmy w ferie w Białowieży, zrobiłem trening w tamtejszym klubie, trenował wówczas mistrz Polski z lat '70, pan Roman (serdecznie pozdrawiam).
Starszy gość, ale nadal wierny bojom ciężarowym, oczywiście rwanie i podrzut ze zwisu/z podstawek i na prosto (dla laików - w ograniczonym zakresie ruchu).
Mówił, że nie ma nic lepszego dla mitochondriów, niż 15 singli podrzutu na 80% maksa 3 razy w tygodniu.
Trudno mi się było nie zgodzić. :-)
Roman Staręga?
Mocny, krzepki i sympatyczny. Zawodnik Legii Warszawa.

Jeśli to on to faktycznie wie co mówi. :D

renia

Cytat: admin w 2019-04-04, 09:11:26

"Najlepiej" to mieć taką, że się lubi sąsiadom szyby w oknach kamieniami wybijać... :lol: :wink:

Trzainacy

Cytat
Cytat
No fakt. :D
Już tłumaczę.
...........................................................
Być może coś pokręciłem, ale z grubsza o to biega. ;-)
Cytat
DZięki wielkie za wyjaśnienie:)

Jarek

Cytat: renia w 2019-04-05, 10:48:59
Cytat: admin w 2019-04-04, 09:11:26

"Najlepiej" to mieć taką, że się lubi sąsiadom szyby w oknach kamieniami wybijać... :lol: :wink:

Skąd takie myślenie. Pewnie cię nosi i chętnie byś coś zbroiła.

Dasna

No to po turnieju.

II w Open co daje mi dużo satysfakcji , bo pozostawiłam w tyle 4 zawodniczki o 20 lat młodsze.  :D
Mój wynik nie poraża, bo nie zakladalam , że bedę się napinać.
6 podejść zaliczonych w niezłym stylu.
Rwanie 33 kg, a podrzut 46kg. I zaczynaja się już wymagania.
Zewsząd jestem "atakowana" , że co tak mało , bo moge więcej. Hm? No moge. Ale na tym turnieju nie miałam tego w planach.

Teraz włączam turbo , bo za 3 tygodnie Mistrzostwa Polski w silnej międzynarodowej obsadzie.

No, pora wziąć się za cięzary. :D

administ

Super gratulacje!  :D
Nic się nie przejmuj tymi atakami, bo choć możesz więcej, to i tak tyle starczy. ;)
A na MP to dopiero pokaż tym zagranicznym emigrantkom, że niepotrzebnie do Polski na zawody przyjechały!  :?

oldboy

Dasna

Cytat: admin w 2019-04-09, 20:24:35
Super gratulacje!  :D
Nic się nie przejmuj tymi atakami, bo choć możesz więcej, to i tak tyle starczy. ;)
A na MP to dopiero pokaż tym zagranicznym emigrantkom, że niepotrzebnie do Polski na zawody przyjechały!  :?
:lol: :lol:

Dziękuję bardzo . :wink: