Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radomiak

Kolejny sobie bruździ... :lol:

administ

A niech tam se gadają...  8)
Jak padnie na podatny grunt, to dopiero w głowach zamiesza.  :D
Wczoraj akurat dostałem wyniki z Poznania między innymi zawartości wit. D3 i większość ma wzorcowy poziom, jakby co.
I co z tego? :roll:  :lol:

administ

Tak dla sprostowania dodam, że UHT to sposób pasteryzacji, więc aby się ukisiło wystarczy trochę twarogu, śmietany lub skisłego mleka dodać, ale nie wiem po co ja to piszę, skoro "dziś żywność jest zatruta" i koniec dyskusji...  8)

Zofia

Cytat: admin w 2017-09-15, 14:07:30
Tak dla sprostowania dodam, że UHT to sposób pasteryzacji, więc aby się ukisiło wystarczy trochę twarogu, śmietany lub skisłego mleka dodać, ale nie wiem po co ja to piszę, skoro "dziś żywność jest zatruta" i koniec dyskusji...  8)
Czy ta pasteryzacja nie ma za  wysokiej temperatury?

renia

Cytat: admin w 2017-09-15, 13:32:07
Wczoraj akurat dostałem wyniki z Poznania między innymi zawartości wit. D3 i większość ma wzorcowy poziom, jakby co.

Wyniki badań Optymalnych? Możesz je upublicznić?

renia

Cytat: admin w 2017-09-15, 13:32:07

Nie będą mieli osteoporozy, bo wapń się przyswaja...... 8)  :wink:

administ

Cytat: Zofia w 2017-09-15, 14:11:59

Na pewno ma temperaturę nie wyższą niż 150oC, bo wyższa zmienia smak mleka.  :D

administ

Cytat: renia w 2017-09-15, 14:12:20
Wyniki badań Optymalnych? Możesz je upublicznić?

Za dużo razy "kopiuj" "wklej", by wyszło.  8) ;)

renia

Trudno. Pewnie i tak niczego nowego nie odkryli. Badają sporo lat i nic...
Cisza. Zalecenia IŻiŻ nadal obowiązują...

administ

I świetnie, bo zalecenia IŻiŻ są doskonałe i nie trzeba ich zmieniać, bo dopiero pojawiłoby się kupa "nieprzewidzianych" kłopotów! NFZ by nie wytrzymał takiego natłoku syndromów metabolicznych!  :( :D

renia

Fuj...przeraża ta kupa i te syndromy...:? :lol:

Zofia

Cytat: admin w 2017-09-15, 14:33:06
Cytat: Zofia w 2017-09-15, 14:11:59

Na pewno ma temperaturę nie wyższą niż 150oC, bo wyższa zmienia smak mleka.  :D

Gdzieś się doczytałam, że UHT dostaje 350 stopni C.

Gavroche

To doczytaj jeszcze raz. ;)

Zofia

Jarek

administ

Górna granica dla sterylizacji UHT mleka to 135st.C, a dolnej nie pamiętam, bo technologicznie leci się przeważnie na górnej granicy, aby ludzi nie potruć i na pewno wybić wszystkie bakterie z "mleka prosto od chłopa" nim się je sterylnie opakuje... ;)

Radomiak

Cytat: admin w 2017-09-15, 14:38:45
I świetnie, bo zalecenia IŻiŻ są doskonałe i nie trzeba ich zmieniać, bo dopiero pojawiłoby się kupa "nieprzewidzianych" kłopotów! NFZ by nie wytrzymał takiego natłoku syndromów metabolicznych!  :( :D
A to już tak zadbali, żeby zalecenia IŻIŻ i procedury medyczne były " kompatybilne"?  :shock: :lol:

administ

Cytat: admin w 2017-09-15, 14:59:20
Górna granica dla sterylizacji UHT mleka to 135st.C, a dolnej nie pamiętam,

:shock:
Przepraszam, ale mi się te cyfry mieszają, sprawdziłem i 135 -to jednak dolna granica, a 150 to górna dla mleka!
Za dużo tych cyfr mam już do spamiętania ...  :?

administ

Cytat: Radomiak w 2017-09-15, 15:00:30
A to już tak zadbali, żeby zalecenia IŻIŻ i procedury medyczne były " kompatybilne"?  :shock: :lol:

:lol:
Dokładnie... ;)

Zofia

Cytat: admin w 2017-09-15, 15:04:16
Cytat: admin w 2017-09-15, 14:59:20
Górna granica dla sterylizacji UHT mleka to 135st.C, a dolnej nie pamiętam,

:shock:
Przepraszam, ale mi się te cyfry mieszają, sprawdziłem i 135 -to jednak dolna granica, a 150 to górna dla mleka!
Za dużo tych cyfr mam już do spamiętania ...  :?

Dziękuję. Widocznie i mnie się jakieś inne liczby wkręciły. I wydawały mi się za wysokie.