Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Cytat: MariuszM w 2012-10-24, 20:30:47
Zyon coś do Kawy z masłem ;)

AGNIESZKA WIKIERA, MAGDALENA MIKA: Wpływ metyloksantyn na emulgację i biodostępność lipidów masła szacowaną in vitro
http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2012,%203(82)/055_063_Wikiera.pdf

fakt in vitro a nie in vivo,ale :)

Przeczytalem i w sumie takie "jestem za ale przeciw". Mogli to przetestowac na organizmach, choc jezeli takie badanie nie sluzyloby odkryciu jakiegos patentu to wiadomo, ze trudno o granty.

Dzisiaj rano w Triojce mowili cos jakby o rozgraniczeniu patnentow, i brzmialo to jakos tak, ze "administracja patentuje dla pieczatki, medycyna dla wiedzy a biznes dla pieniedzy". Pomyslalem sobie, ze ten pan troche porekcil to i owo, bo te dwa ostatnie to maja mocno zbiezne interesy 8)
Work Buy Consume Die

MariuszM

Nie wiem czy było, więc ewentualny dubel

Żaden zootechnik nie odważyłby się tak żywić świń i bydła, jak w Polsce żywi się ludzi!
http://www.roik.pl/efektywne-mikroorganizmy-wojciech-sowinski-jeden-z-pierwszych-propagatorow-technologii-japonskiej-w-polsce/

Zyon

Mariusz, jakie wnioski wyciagnales z tego pdf o kawie i masle?
Work Buy Consume Die

administ

Wniosek jest taki: statystycznie - picie kawy z masłem bardzo odbiega od normy!   :wink:  :lol:

MariuszM

Cytat: Zyon w 2012-10-25, 14:16:25
Mariusz, jakie wnioski wyciagnales z tego pdf o kawie i masle?

Ekspertem nie jestem
CytatKofeina, teobromina i teofilina wspomagają w sposób istotny symulowaną in vitro emulgację lipidów w żołądku i dwunastnicy.
osoby, które mają problemy z trawieniem tłuszczu powinny być zadowolone/odczuć poprawę.

CytatN-metyloksantyny istotnie ograniczają biodostępność lipidów masła, wypierając hydrolizującą je lipazę trzustkową z powierzchni miceli lub bezpośrednio ją inhibitując.
Na podstawie licznie publikowanych prac wiadomo,że niektóre substancje powierzchniowo czynne np. sole żółciowe, fosfolipidy, białka czy surfaktanty mogą w istotny sposób ograniczać dostęp lipaz do zemulgowanych substratów [19, 29]. Mun i wsp. [19] podają nawet, że zdolność wymienionych emulgatorówdo wypierania lipazy z emulsji maleje zgodnie z szeregiem: niejonowe surfaktanty > fosfolipidy > białka [19].
"Starty"w dostępności kwasów tłuszczowych przy kofeinie z kawy sięgają średnio 16%, a to już chyba nie jest pożądane?
Dlatego śmietanka lepiej się do tego nadaje niż masło??
Może Pan Tomek podpowie :)

administ

Cytat: MariuszM w 2012-10-25, 14:14:42
Żaden zootechnik nie odważyłby się tak żywić świń i bydła, jak w Polsce żywi się ludzi!

Ale zootechnik to zawód wymarły prawie, jak żaby rzekotki...  :wink: :D

administ

Cytat: MariuszM w 2012-10-25, 14:57:34
osoby, które mają problemy z trawieniem tłuszczu...

...nie powinny sobie robić mydlarni w okrężnicy.  :wink:

Zyon

Z jednej strony straty z drugiej strony lepsza emulgacja. Tyle, ze maslo to dodatek a nie posilek wiecj te straty czy sa czy ich nie ma...
Kto w ogole ma problemy z trawieniem tluszczy?
Work Buy Consume Die

administ

Ci co tłuszczu nie jedzą.
Górą i dołem z nich leci.  :D
Cięzkie zatrucie, ale nie śmiertelne.  :lol:

Zyon

No wlasnie D: Tyle, ze pni do kawy daja cukier i to w sporych ilosciach, codziennie widze takich, serio :D

Ogolnie to...nie warto tego masla do kawy?  :? :(
Work Buy Consume Die

MariuszM

Cytat: admin w 2012-10-25, 15:06:37

Moja mama takowe miewa po śmietanie. Jednak jej można wybaczyć jest na HC :)  :lol:

MariuszM

Cytat: Zyon w 2012-10-25, 15:08:17
Jak smakuje, piłbym :) :D

renia

Nie wiem czy było, więc ewentualny dubel

http://www.roik.pl/efektywne-mikroorganizmy-wojciech-sowinski-jeden-z-pierwszych-propagatorow-technologii-japonskiej-w-polsce/

Bardzo dobry artykuł. Nasi decydenci powinni go przeczytać i zastosować się to jego rad... :roll:
Rolnictwo mikrobiologiczne to jest to... :D a nie jakieś GMO... :(

Zyon

Cytat: MariuszM w 2012-10-25, 15:11:54
Jak smakuje, piłbym :) :D
Ja dodaje wylacznie dla smaku. Jakies tam prozdrowotne czakry-szmakry z tej strony o tej kawce to tylko czakry-szmakry. A jezeli dzialaja to niech dzialaja :D
Work Buy Consume Die

administ

do kawy daja cukier i to w sporych ilosciach,

Bo cukier jest bardzo zdrowy, choć fanatycy od LC twierdzą, że to najgorsza trucizna.  :D
Ale ta wiara wystarcza do życia, aby jakoś się zabiałczyć, a nie przecukrzyć.

Ale spirytus jest lepszy od glukofruktozy, jakby co - o jedną kcal z grama.  8)
I gdyby nie ten aldehyd po drodze...  :wink: :lol:

administ

Cytat: MariuszM w 2012-10-25, 15:10:34
Cytat: admin w 2012-10-25, 15:06:37

Moja mama takowe miewa po śmietanie. Jednak jej można wybaczyć jest na HC :)  :lol:

No bardzo dobrze, że tacy są co im tłuszcz jednak "szkodzi".
A nasze dziecko ma identyczny objaw, ale po McDonaldzie...  :D

renia

To nasz syn miał tak po chipsach u kolegi na urodzinach...już ich w ogóle nie chce... :D

RafałS

Cytat: admin w 2012-10-25, 14:57:50
...Raz w życiu spotkałem rzekotkę, w naturze, a było to z 10 lat temu...  :roll: :D

Zyon

Cytat: admin w 2012-10-25, 14:59:58
Cytat: MariuszM w 2012-10-25, 14:57:34
osoby, które mają problemy z trawieniem tłuszczu...

...nie powinny sobie robić mydlarni w okrężnicy.  :wink:
Mydlo to te popularnie zwane kamienie cholesterolowe? :D
Work Buy Consume Die

renia

Cytat: admin w 2012-10-25, 14:57:50

Rzekotki nie widziałam ale Zootechnika jednego znam... 8) W dodatku magistra inżyniera... :D