Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Obiad

Zaczęty przez renia, 2017-04-01, 13:40:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

U nas dla dziewczyn pieczeń ze schabu, tłuczone ziemniaki i sałata, dla mnie pieczony boczek i coś se wymyślę jeszcze. ;)

renia

Aż się głodna robię... 8) :lol:

Ukko

Cytat: Anulka177 w 2018-06-21, 12:37:17
Łazanki będą na obiad. "Makaron" z żółtkowego omleta pokrojonego w łazanki, mięso i kapusta duszona. Na gęsim smalcu tym razem.
Muszę wrócić do gęsiego tłuszczu, bo tylko ta słonina... podobno jakieś hormony czy coś złowrogiego się kumuluje w tłuszczu, a jak wygląda tucz świń i co im tam dodają, to aż strach się pewnie zastanawiać. Może gęsi tłuszcz będzie lepszy pod tym względem.

Gavroche

No, i zakwaszenie mezenchymalne od tych hormonów zmagazynowanych w tłuszczu. ;)
Ale czystek pity ze szczyptą różowej soli himalajskiej odwraca ten proces, także jedz śmiało smalec wieprzowy.

renia

...i chleb... :wink:

Gavroche

Wiadomo. 8)
Bez chleba się nie naje.

renia

Nawet Goździkowa to wie... 8)

Ukko

Tak myślałem :) Coś chyba na rzeczy jest z tym mięsem z chowu przemysłowego, w sumie,  to to nie przeszkadza mi go codziennie jeść :D Chyba z karczku pójdę bardziej w stronę boczku.

Anulka177

I to jest dobra zmiana  8)

Ukko

Pewnie tak, w jednym sklepie mam boczek za 18,40 zł, a karczek za 17,80. Zastanawiałem się z czego wynika ta różnica, boczek w sumie z tych chudych... Pewnie do boczku nic nie dodają, a karkówka może mieć jakiś nastrzyk.

administ

Oczywiście - boczek jest normalny, a karkówka wodą naszprycowana.  8)

Anulka177

Boczek jak boczek, ale dlaczego żeberka takie drogie, skoro tam połowa kości? No bo tam już w ogóle nastrzykiwanie jest niemożliwe.

administ

To może zamiast żeberek, "szynka wędzona" z marketu po 9,99zł/kg - bardzo przystępna cena! ;)

Anulka177

A do tego margaryna do smarowania po 5 zł za kilo.  8)

Gavroche

Nawet taka szynka z tą margaliną da radę od biedy.
A i na chlebek, bez margaliny, na Ww się sprawdzi.

Jeden koleżka przeszedł kiedyś na dietę tłuszczową i jadł tylko parówki z majonezem, a i tak schudł i zdrowie mu się poprawiło, zupełnie przy okazji, bo taka dieta miała mu pomóc zrobić wynik w podnoszeniu ciężarów. ;)

Jarek

Cytat: admin w 2018-06-22, 11:44:39
Oczywiście - boczek jest normalny, a karkówka wodą naszprycowana.  8)

A w ogóle wszystko jest do bani, a jak się coś uda na dobre zmienić, to i tak będzie do bani.  8)

renia

Kotlety mielone + dodatki...

administ

Warzywa i owoce z rusztu, aby zgodnie z zaleceniami było... ;)
Podać linka jak się robi?
Proszę: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=886

renia

Śliczny ogród macie... :D 8)

administ

Tak było pięć lat temu, teraz jest piękniejszy, bo bardziej podlewania pilnuję... ;)