Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Obiad

Zaczęty przez renia, 2017-04-01, 13:40:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Na bogato... :D My po chłopsku... :? :lol:

Jarek

Cytat: renia w 2017-04-22, 08:01:18
Nie można wszystkiego na pieniądze przeliczać... :shock: :lol:
Ja przeliczam wszystko. Boję się życia jak cholera, dlatego kasę ciułam na każdym centymetrze. 8)

Blackend

I bardzo dobrze, bo oszczędności przynoszą dobrobyt, choć współczesna ekonomia głównego nurtu razem z tą polityczno-banksterską mafią namawia do wydawania wszystkiego na bieżąco, a jeszcze lepiej życia na kredyt.  :lol:

renia

Zrobiłam sobie sama obiad (innych chętnych nawet do jedzenia nie było). Jednego obranego młodego ziemniaka pokroiłam w talarki, 100 g wątróbki wieprzowej (takie mam porcje w zamrażalniku) pokroiłam w cienkie plastry i razem to na patelni, na rozgrzanym smalcu smażyłam (połowę patelni zajmowały talarki ziemniaków, drugą połowę wątróbka). Pod koniec doprawiłam danie solą i pieprzem, a na talerzu polałam jeszcze wątróbkę sokiem z cytryny. Pychota i tylko chwila roboty...I grosze kosztuje.
A reszta rodziny pewnie będzie jadła później te "swoje" schabowe z frytkami...jak prawie w każdą niedzielę... :roll: :lol:

vvv

Cytat: renia w 2017-06-04, 13:18:41
(połowę patelni zajmowały talarki ziemniaków, drugą połowę wątróbka).
Ponoć bardziej feng shui jest rozdzielić wątróbkę i ziemniaki w czasie, a nie w przestrzeni.
:wink:

administ

Wątróbka świetnie wpływa na erytropoezę, ale do tego musi być jeszcze miedź, kwas foliowy i witaminy b6, b12 oraz c, jakby co... ;)
Ostatecznie zawsze można sobie krwi upuścić, jakby zbytnio hematokryt skoczył, tylko po co? :roll:
Lepiej wątroby unikać. 8)

renia

Cytat: vvv w 2017-06-04, 13:25:14
Cytat: renia w 2017-06-04, 13:18:41
(połowę patelni zajmowały talarki ziemniaków, drugą połowę wątróbka).
Ponoć bardziej feng shui jest rozdzielić wątróbkę i ziemniaki w czasie, a nie w przestrzeni.
:wink:

E tam. Ja się nie bawię w jakieś feng shui... 8) :lol:

administ

Ups! Pora odejść od kompa i poczekać aż mi przejdzie.  8) 
Wątrobę się je przy krwotokach, jakby co, nigdy przy czerwienicy. 

renia

Cytat: admin w 2017-06-04, 13:27:15
Wątróbka świetnie wpływa na erytropoezę, ale do tego musi być jeszcze miedź, kwas foliowy i witaminy b6 i b12 oraz c, jakby co... ;)

Poproszę "wujka", żeby mi to wytłumaczył, ale domyślam się o co biega... 8)
Ale teraz idę robić obiad dla naszej młodzieży. Widocznie zapachy z kuchni ich skusiły... :roll:

Radomiak

A ja właśnie cały miniony tydzień na wątróbce przebyłem. Tyle że drobiowej. Codzień omlet z pięciu żółtych na wątróbce i na popitke kuban Presidenta.
Nic mi się nie chce to znudzić.
I pół kg.poszło. :lol:

administ

Bardzo dobra dieta dla honorowego krwiodawstwa
  8)

Blackend

U nas zostało jeszcze sporo sosu z gulaszu, to dokupiłem schabowego, teraz podduszam na patelni i dołożę do reszty - szkoda żeby się tyle dobra marnowało. ;)

administ

Taki sos to samo zdrowie, ale nie dla wszystkich... ;)

Radomiak

Cytat: admin w 2017-06-04, 13:41:18
Bardzo dobra dieta dla honorowego krwiodawstwa
  8)
HCT to mi ugrzęzło między 42 a 44 % to może jeszcze za nisko.
Ale krew to może bym oddawał...gdybym takim leniem nie był. :roll:
W sytuacji "W" to mi się zdarzyło, no ale to już inna inszość. :?
     :lol:

Blackend

Cytat: admin w 2017-06-04, 14:00:22
Taki sos to samo zdrowie, ale nie dla wszystkich... ;)

Nooo mieliby niektórzy poślizg aż miło.  :lol:

renia

Cytat: Radomiak w 2017-06-04, 13:33:03
A ja właśnie cały miniony tydzień na wątróbce przebyłem. Tyle że drobiowej. Codzień omlet z pięciu żółtych na wątróbce i na popitke kuban Presidenta.
Nic mi się nie chce to znudzić.
I pół kg.poszło. :lol:

Drobiowa wątróbka z fermowych kurczaków? Takiej nie lubię... :?

Radomiak

A mógłbym spytać Halinki skąd bierze,  ale właściwie to nie miałoby sensu. Mam takie naloty raz na ruski rok, a u niej jest smaczna.Pewnie fermowa, ale inna w smaku ( i dużo jaśniejsza, nie woem czemu) niż w markecie. :)

renia

A Halinka to kto? 8) Żona? :roll: Czy nie moja sprawa? 8) :lol:

administ

:lol:
Wywiad działa... ;)

administ

Cytat: renia w 2017-06-04, 14:21:22
Drobiowa wątróbka z fermowych kurczaków?

To nie ma znaczenia, bo każda "wątroba jest tak pełna toksyn", że nikt normalny tego do ust nie weźmie przecież!  :shock: ;)