Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

nisko z węglami

Zaczęty przez mateo, 2019-09-03, 21:32:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

mateo

Witam, jestem na ZO od Wielkiej Nocy tego roku. Przyznam, że na początku tj około miesiąca lub dwóch węglowodanów jadłem bardzo mało lub wręcz wcale. Myślę, że nie przekraczałem 20g. Dziś trzymam je na poziomie około 40-50g. Czy są jakieś konsekwencje trzymania tak nisko poziomu węglowodanów? Czy stan ketozy jest szczególnie z jakiegoś powodu niezalecany? W książce Dr. poza tekstem, że organizm musi wytwarzać wtedy ciała ketonowe a mądrością jest postępować z nim tak by robił możliwie mało, nie ma zbyt wielu informacji. 

Gavroche

Skąd wiesz, że jesteś w ketozie?

Gdybym był na Twoim miejscu, nie przejmował bym się podażą węgli, pod warunkiem, że samopoczucie jest ok i fizjologia ok.
Jeśli nie wiesz czy na wyższych nie byłoby lepiej, to testuj przez kilka tygodni wyższe węgle i sam zobacz jak będzie.

Octaver

Jak możesz, to podaj wzrost, wiek i od kiedy jesteś na ŻO. Będzie prościej udzielać odpowiedzi   :)

mateo

W sumie to nie wiem czy jestem, literatura podaje, że raczej powinienem być, nigdy tego nie sprawdzałem. Czasem mam tak, że nieźle mnie potrafi przyhamować po posiłku, tzn czuje się mniej energiczny. Trwa to nieraz ze 3 godziny. Być może zbyt duża objętość lub kaloryczność posiłku. Podam przykład. Bardzo tłusty boczek 200g, 6 zółtek, 50g oliwek zielonych, cebula, 2 ząbki czosnku, 150 g frytek na smalcu. Dodam, że trenuję regularnie, zawsze rano, na czczo.
Waga 75, wzrost 188, 29 lat

Gavroche

Jaką masz proporcję na koniec dnia?

mateo

Skład pierwszego posiłku, czyli tego co podałem praktycznie się nie zmienia od wielu dni. Czekam na niego z utęsknieniem : ) od 3 do 4 dni zamiast ziemniaka jest kaszanka. Zliczając do tego drugi posiłek bo przeważnie jem 2 razy wychodzi miej więcej tak: T 250 g, B 60-75 g, W 45 g

Gavroche

To masz jakoś 1:3,5:0,6, jak się dobrze czujesz, to nic nie ruszaj.
Jak masz jakieś cele treningowe związane z np. zwiększeniem siły czy masy, to za mało wungla.


mateo

Gavroche, czy Ty stosujesz ZO? Jeśli tak to jak długo?

Gavroche

Tak, tyle, że ja jem na czuja, ale przez większość czasu jestem na ŻO. :D
A już będzie z 10 lat, a wcześniej też LC, kolejne 6 czy 7, lecz nie tak tłuste.

Jak Cię interesują takie sportowo-tłuszczowe tematy, to tutaj czytaj byłego użytkownika Mariusza.
Obecnie możesz go znaleźć na Smalcowni i Wykopie na #dodzo. ;-)

mateo

Jak się czujesz? Masz jakiekolwiek, że tak powiem, niedoskonałości zdrowotne? W jakim jesteś wieku?

admin

Cytat: Gavroche w 2019-09-05, 12:13:41
Jak Cię interesują takie sportowo-tłuszczowe tematy, to tutaj czytaj byłego użytkownika Mariusza.
Obecnie możesz go znaleźć na Smalcowni i Wykopie na #dodzo. ;-)

Świetna rada! Popieram.
Ostatnio bardzo ładnie nagrał o tarczycy - i wyszło słusznie zresztą, że węglowodany to głownie budulec i reduktor. 

Jarek

Cytat: Gavroche w 2019-09-05, 12:13:41
Tak, tyle, że ja jem na czuja, ale przez większość czasu jestem na ŻO. :D
A już będzie z 10 lat, a wcześniej też LC, kolejne 6 czy 7, lecz nie tak tłuste.

Jak Cię interesują takie sportowo-tłuszczowe tematy, to tutaj czytaj byłego użytkownika Mariusza.
Obecnie możesz go znaleźć na Smalcowni i Wykopie na #dodzo. ;-)


Już nie na wysokim węglu?

Gavroche

Cytat: mateo w 2019-09-05, 14:19:16
Jak się czujesz? Masz jakiekolwiek, że tak powiem, niedoskonałości zdrowotne? W jakim jesteś wieku?
Bardzo dobrze się czuję.
Żadnych "niedoskonałości" nie mam, wręcz przeciwnie, mieszczę się we wszystkich normach medycznych prócz cukru i cholesterolu, ale to te normy są chore, jeszcze 20 lat temu bym się mieścił.
Mam 43 lata zaraz, jak robiłem sobie badania na 40 urodziny, to lekarz, który interpretował mi wyniki, na oko młodszy, nie krył zdumienia, że można mieć tyle mięsa na sobie i tak dobre ciśnienie i niskie tętno.
Mam dwie zdrowe córki, obie spłodzone już na LC i 10 lat ode mnie młodszą ich mamę. ;-)

Jednak jeśli potrzebujesz takiego potwierdzania słuszności swojego wyboru, to dobrze rozważ kontynuowanie ŻO.
Tutaj trzeba mieć trochę charakteru, bo taki sposób żywienia jest w oficjalnym nurcie piętnowany, co u osób podatnych, może rodzić niezdrowe napięcie psychiczne, a to na dłuższą metę jest bardzo szkodliwe.
Jeśli trafiłem, to pomyśl o diecie wysokowęglowodanowej Jana Kwaśniewskiego, zwanej gdzieniegdzie DJ, jest również bardzo zdrowa, a znacznie szerzej akceptowana i popierana przez mainstreamową naukę. :-)

RafałS


mateo

Cieszę się w takim razie, że tak jest. Cukier za niski, cholesterol za wysoki jak się domyślam?
Bardziej chodzi o ogólne rozeznanie. Potwierdzenie słuszności wyboru mam raczej w sobie samym i tym jak się czuję, rzecz jasna. Nie mniej, nie byłbym sobą, gdybym nie popytał tu i ówdzie. No i jedzenie jedynie 2 razy dziennie też jest dla mnie ok.
Przerobiłem już post Dąbrowskiej i post wodny 10 dni- to była ciekawa podróż...

Gavroche

Cukier też wysoki, to świadczy o równowadze metabolicznej i pełnych bakach. :D

Jak obrałeś cel i nie dzieje się nic niepokojącego, to po prostu kontynuuj i ciesz się dobrym życiem.
Niestety, nuworysze ŻO mają tendencję do "ulepszania" diety, z opłakanym skutkiem najczęściej, a potem są już nuworyszami innej diety. ;-)
Wytrwałości życzę. 8)

mateo

Co to są "baki"? Czy przeszedłeś na low carb i ZO z jakiegoś szczególnego względu?

Gavroche

Bak to taki pojemnik na paliwo. ;-)

Przeszedłem z powodu zmęczenia jedzeniem dużej ilości węglowodanowego śmiecia.
Trenuję od 13 roku życia, sporty siłowe, żeby robić postępy musisz jeść jak koń, bo tyrasz jak koń.
Znacznie łatwiej jest zjeść 5 czy 6 tysięcy kilokalorii na LCHF niż na HCLF.

mateo

Jako, że nie chce zakładać nowego tematu, mam pytanie, czy homogenizacja i śmietany w ów technologii są ok? Pasteryzowana, homogenizowana dla ścisłości. Mam dostęp i kupuję też niepasteryzowaną i niehomogenizowaną ale różnie to jest z jej zawartością tłuszczu, te 30 to chyba tylko umowne okolice mam wrażenie.

Octaver

Z tego, co zaobserwowałem, to większość śmietan pasteryzowanych dostępnych na rynku zawiera karagenu, który jest uważany za bardzo szkodliwy dla organizmów ludzkich. Wnioskuję, że lepiej takich śmietan unikać :?