Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Książka kolekcjonerska.

Zaczęty przez admin, 2024-04-27, 10:07:25

Poprzedni wątek - Następny wątek

RafałS

"Stawka większa niż zdrowe życie" - czyli najnaj.  8)

admin

W uzupełnieniu - "Somatostatyna..." podam, że okres półtrwania somatostatyny to około 1-3 minuty, insulinę hamuje na 5min, TSH -8min, glukagon 6min, adrenalinę do 3min, testosteron do 10min.
Dlatego krótko po jedzeniu wysiłek fizyczny może spowodować wymioty, ponieważ pod wpływem niestrawionej w żołądku treści pokarmowej następuje kolejny rzut somatostatyny, dlatego występuje chęć do "leżenia", a nie "dźwigania ciężarów"... ;)

admin

Powyższe dotyczy jedynie monogastrycznych, albowiem u przeżuwaczy trawienie jest procesem ciągłym, a somatostatyna wydziela się głównie podczas przeżuwania.
Przypominam również (albo niektórych informuję - co pierwsze słyszą), że przeżuwacze są na diecie ketogenicznej, a insulina nie ma większego wpływu na biochemię glukozy, gdyż za energetyką organizmu odpowiadają głównie LKT., a nie jak u monogastrycznych na diecie wysokowęglowodanowej VLDL i chylomikrony na diecie wysokotłuszczowej. Zainteresowanych odsyłam do książki, gdzie temat ketozy (w tym krów) jest jedynie liźnięty.   8)
Jeśli kto tego nie rozumie lub co gorsza "fachowcomi od diet" wydaje się, że "głupoty" napisałem - zalecam usilne dokształcanie się, albowiem niezrozumienie tego tekstu, czy książki ŁONTP wynika z braku podstawowej wiedzy biochemicznej.

admin

renia

Cytat: admin w 2024-08-07, 12:02:08
https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/tyle-szklanek-wody-powinni%C5%9Bmy-pi%C4%87-ka%C5%BCdego-dnia-dwa-litry-to-mit/ar-AA1ogmbN?ocid=msedgntp&pc=HCTS&cvid=15cf455245f741a9a80709a2bdb2c9d0&ei=66 - najważniejsze to pić zgodnie z "normą", niezależnie od zapotrzebowania organizmu.  :lol:
Orientacyjny bilans wody podałem w książce...  8)

Ale tak każe certyfikowana dietetyczka... :shock: 8)

admin

:lol:
A to wiadomo, że ma rację! ;)  8)

Blackend

Ale niektórzy tego nie wytrzymują. ;)

admin

admin

Lepiej grochem o ścianę niż głową w mur! ;)
Skutek podobny, ale to pierwsze nie boli.  8)

admin

Blackend

admin

Od poniedziałku 2-go września siadam do pisania książki, a dokładniej do przeredagowania i uzupełnienia KIOC. W zasadzie w dwa tygodnie optymistycznie, a do końca września realistycznie powinienem się wyrobić.
W środę (28-08) zaś podejmiemy decyzję co do porządnej promocji ŁONTP, ponieważ z ocen, które do mnie docierają (szczególnie środowiska akademickiego) warto tę publikację przedstawić szerszemu gronu czytelników.

Blackend

admin

No nie wiem...  :?
Mnie to się tak bardzo nie uśmiecha, ale mały wysiłek z mojej strony, to co tam...
"Łatwe odpowiedzi na trudne pytania" napisałem w 3 tygodnie, to jakieś "przeredagowanie" zajmie mi tydzień, jeśli tylko poczuję "wenę"... ;)

Blackend

Przeleci ani się obejrzysz.  :D

admin

:D
Jakby co, to ja się wcale nie chwalę, lecz publicznie podjąłem zobowiązanie, aby mi się już wycofać nie wypadało, bo napisałem... ;)

Blackend

Spoko, cokolwiek zrobisz, to zaraz psychofani się uruchomią. ;)  8)

admin

renia

Cytat: admin w 2024-08-26, 17:43:04
Jakby co, to ja się wcale nie chwalę, lecz publicznie podjąłem zobowiązanie, aby mi się już wycofać nie wypadało, bo napisałem... ;)