Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Książka kolekcjonerska.

Zaczęty przez admin, 2024-04-27, 10:07:25

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

Dziś robiłem z Anią (ale nie tą moją) ostateczne poprawki - książka jest poskładana, poprawiona - gotowa do przekazania drukarni.  :D
Jeśli pójdzie zgodnie z planem - po 15 czerwca ruszy wysyłka.  8)

admin

Wczoraj wychwyciłem jeszcze 4 literówki i lekką poprawkę składni, ale ze składnią - bez przesady, bo na pierwszy rzut oka widać, że to mój styl pisania jest...  8)
Już dość mam czytania tej książki!  :(

Blackend

AI poprawi bezbłędnie literówki i składnię jakby co. ;)  8)

admin

:shock:
To dopiero będzie niezrozumiale!  ;)
Jak to mówi moja Misia, która prócz prof. Frydrychowskiego i pracowników wydawnictwa czytała tekst w Word - książka jest cudownie napisana, ale to nie jest obiektywna ocena dla mnie, bo miłość zaślepia ... ;)

Blackend

admin

:shock:
Książka to wspaniały hołd i uhonorowanie Doktora Kwaśniewskiego - znaczy mojego Tatulka - jakby kto nie wiedział, dlatego pierwsza i ostatnia książka Kwaśniewskich na temat diety w kolekcjonerskim wydaniu - śliczny prezent dla mojego Taty!  :D
Tak - bardzo piękne uhonorowanie z mojej strony!  8)

renia

Cytat: admin w 2024-05-26, 10:53:44
Wczoraj wychwyciłem jeszcze 4 literówki i lekką poprawkę składni, ale ze składnią - bez przesady, bo na pierwszy rzut oka widać, że to mój styl pisania jest...  8)
Już dość mam czytania tej książki!  :(

Będziesz mógł ją recytować z pamięci... ;-)

admin

Tak dla ścisłości - jeśli jakiemu "naukowcowi" wyjdzie, że 2g/nmc/D białka to "za mało" - to ja się pytam na jakich parametrach diety, bo i 3g/nmc/D może być za mało. Ale kolejni "naukowcy" szczególnie od ketogeników podchwytują to błędne twierdzenie, albowiem ja piszę tak za Bruhl:  "przy pełnym pokryciu energetycznym organizmu przez tłuszcze i budulcowym z węglowodanów oraz usunięciu z diety białka organizm w stanie spoczynku wydala z moczem około 3g/D azotu, co odpowiada bezpowrotnej stracie białka w ilości około 19g/D ponieważ doświadczalnie wykazano, że 1g wydalonego azotu odpowiada ilości 6,25g białka organicznego.  Dlatego minimalną ilością białka dostarczonego w diecie do zrównoważonego bilansu azotu (wyjaśnienie w dalszej części tekstu) jest właśnie to 19g/D pod warunkiem, że białko to jest pełnowartościowe, czyli zawiera niezbędne aminokwasy egzogenne w stosownej ilości (najczęściej limiterem  wartości biologicznej białka jest tryptofan)" - czyli Bruhl  podaje pełne parametry białka, diety, stan fizjologiczny i wynik doświadczenia - i tak jest, ale nie gwarantuję, co "naukowiec" z tego zrozumie, bo "naukowcowi" 2g białka to za mało -co jest zgodne z prawdą przy określonych parametrach diety - których ani autor badania, ani reszta powtarzających "naukowców" nie podaje.
Tym właśnie różni się wiedza, od cymbalizmu naukowego.
Mam nadzieję, że nikt się za ten przykład nie obrazi - a jeśli - to tylko potwierdza moje stwierdzenie, że jest "naukowcem", z którym się nie dyskutuje.

admin

W najbliższym wydaniu "Optymalni" - będzie opublikowane twierdzenie, że właśnie 2g/nmc/D białka to za mało. I to jest zgodne z prawdą, pod warunkiem, że autor tego tekstu poda parametry diety zastosowanej w badaniu na które się powołuje, ale z całą pewnością nie są to parametry ŻO.

admin

Przykład wczorajszej korekty:
w książce:
(...) te dwa mole pirogronianu z mola glukozy mogą być zamienione w matriks mitochondrialny albo na dwa mole szczawiooctanu, albo po dekarboksylacji na dwa mole acetylo-CoA (aktywny octan), albo po molu jednego i drugiego.
w org. z Word:
(...) te dwa mole pirogronianu z mola glukozy mogą być zamienione w matriks mitochondrialnym albo na dwa mole szczawiooctanu, albo po dekarboksylacji na dwa mole acetylo-CoA (aktywny octan), albo po molu jednego i drugiego.

mój komentarz do korektora:
s.93 jest w książce  "matriks mitochondrialny" ma być za Word  "matriks mitochondrialnym".  Małe m na końcu "mitochondrialny - m " - to kolosalna różnica! Bo mol glukozy nie zamienia się na matriks mitochondrialny.

I takich tam jeszcze kilka pierdołek wyłapałem, ale pewnie nie wszystko. Bez Errata się pewnie nie obędzie... ;)

renia

Cytat: admin w 2024-05-26, 11:50:16
Tak dla ścisłości - jeśli jakiemu "naukowcowi" wyjdzie, że 2g/nmc/D białka to "za mało" - to ja się pytam na jakich parametrach diety, bo i 3g/nmc/D może być za mało. Ale kolejni "naukowcy" szczególnie od ketogeników podchwytują to błędne twierdzenie, albowiem ja piszę tak za Bruhl:  "przy pełnym pokryciu energetycznym organizmu przez tłuszcze i budulcowym z węglowodanów oraz usunięciu z diety białka organizm w stanie spoczynku wydala z moczem około 3g/D azotu, co odpowiada bezpowrotnej stracie białka w ilości około 19g/D ponieważ doświadczalnie wykazano, że 1g wydalonego azotu odpowiada ilości 6,25g białka organicznego.  Dlatego minimalną ilością białka dostarczonego w diecie do zrównoważonego bilansu azotu (wyjaśnienie w dalszej części tekstu) jest właśnie to 19g/D pod warunkiem, że białko to jest pełnowartościowe, czyli zawiera niezbędne aminokwasy egzogenne w stosownej ilości (najczęściej limiterem  wartości biologicznej białka jest tryptofan)" - czyli Bruhl  podaje pełne parametry białka, diety, stan fizjologiczny i wynik doświadczenia - i tak jest, ale nie gwarantuję, co "naukowiec" z tego zrozumie, bo "naukowcowi" 2g białka to za mało -co jest zgodne z prawdą przy określonych parametrach diety - których ani autor badania, ani reszta powtarzających "naukowców" nie podaje.
Tym właśnie różni się wiedza, od cymbalizmu naukowego.
Mam nadzieję, że nikt się za ten przykład nie obrazi - a jeśli - to tylko potwierdza moje stwierdzenie, że jest "naukowcem", z którym się nie dyskutuje.

Fajne określenie "cymbalizm naukowy"... :lol:

admin

A bo badają, ale nie widzą co, ale z otrzymanych wyników błędne wnioski w świat ogłaszają, a reszta te cymbalstwa łyka jak pelikany bez żadnej refleksji.  8)

Blackend

Pasuje pod kolejną teorię spiskową, że wiedzą ale nie powiedzą, ze to było tak. ;)

admin

:lol:
Jak napisałem u Ani Kazuby pod Triszką, co mówił o "cudowności jajek", że jajka są szkodliwe, to mało mi ketofajni oczu nie wydrapali!  :shock:
Takie to bezwiedzowe fanatyki są. Bo nie wiedżą kiedy jajka szkodzą, a kiedy są ok, tylko bezmyślnie po ketodietetykach powtarzają.  8)

Blackend

Widocznie proporcja nie jest dla wszystkich, a dla nielicznych. ;)

admin

Ale jaka proporcja?   :shock: ;)
Mają jeść 3g białka i tłuszczu z 5g i się nie zastanawiać, dlaczego jeszcze "nie boli" cewka moczowa... ;)  :lol:

admin

No to teraz se policzmy, jak to wypadnie dla zdrowiuśkiego basiorka 100kg, trenującego kulturystykę... ;)
Ile taki basiorek alfa może potrzebować kcal na dobę na diecie keto? W necie podają, że średnio 3800 - ale u Szczygła piszą, że "ciężka praca fizyczna" wymaga 4,5tys. kcal - no i co tu począć? ;)  :lol:
Przyjmijmy te 3800, bo basiorek się obija na siłowni - to dla normalnego człowieka niepotrzebny przepał rzędu - dla uproszczenia 1000kcal - kulturyści powinni być opodatkowani za ślad węglowy 2*więcej niż przeciętny taksówkarz. ;)
Czyli tak: z białka ma taki ketokoleś 1200kcal to jeszcze mu brakuje 2600kcal!  - a to dowalimy basiorkowi dla równości 300g masełka, aby nie cierpiał zbytnio na oleju kokosowym.  8)
Przeliczymy na Doktora -  B:T:W - 1:1:0 zgadza się, bo liczę w pamięci?  :lol: No i tera będzie jazda, bo z nadmiaru 2g białka taki basiorek wyprodukuje sobie gram węglowodanów, aby tak ze dwa krzyże mieć tylko na osikanym pasku!
To jaka się robi biochemiczna proporcja BTW? jakoś tak 1:3:0,5 - Ło Matuchno - no nie mam pewności, bo dawno w pamięci nie liczyłem, choć normalnie powinienem przyjąć, że taki basiorek waży nie 100kg, a jakieś 80kg, no ale to nie na moją głowę takie rachunki w pamięci... Oczywiście nikt nie broni basiorkowi dojadać węglowodanów dodatkowo, aby miał zero krzyżyków w moczu, ale co mnie tam cudza kwasowość siuśków...;)  :lol:

Że z proporcji wychodzi 3300, a nie 3800? A bo zamiana drogiego białka na tanią glukozę w organizmie tyle dodatkowo kosztuje. Ale to takie niuanse naukowe nie dla "naukowców" ... ;)
Niedościgły geniusz Doktora się kłania.
Czy jakieś pytania?
A zapomniałem - na podstawy dietetyki nie udzielam odpowiedzi, bo w książce ŁONTP każdy może sobie i to znaleźć.

admin

Jeszcze kwestia Eskimisów, których już nie ma!  :?
Średnia długość życia Eskimosa płci męskiej wynosiła 35lat, natomiast dziś Inuitom wydłużyła się do około 78. To przez to, pewnie, fanatycznie rzecz ujmując, że powstały McD- igloo i zamiast ryb, fok i wielorybów jedzą hamburgery z frytkami! ;)
Ale tak nie jest. Po prostu śmiertelność okołoporodowa, przeżywalność nastolatków i myśliwych, co już nie polują jak dawniej - drastycznie wzrosła, naturalnie dzięki dostępowi do "procedury medycznej", ale mnie to kompletnie nie interesuje, więc nie znam danych statystycznych na ten temat - to tylko moja dedukcja, więc mogę się mylić. ;)

renia

Aleksandra Rakowska
https://www.youtube.com/watch?v=K7IsoFc1epk

Tomasz Kwaśniewski wydał książkę | Spotkanie Optymalnych w Warszawie