Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Akademia Zdrowia

Zaczęty przez admin, 2025-04-15, 13:46:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

Podpowiem po przyjacielsku - taniej wyjdzie seria zabiegów tam, gdzie leczą też kłopoty z nadciśnieniem.  8)
Ale miałoby było mi poznać Twoją Mamę w Akademii Zdrowia, a do tego pewnie musiałbyś Ją przywieść, a każda okazja do spotkania jest dobra przecież, choć czasem "kosztowna"!

Blackend

Dzięki, u pani Doktor też z Mamą byłem, ale chyba przydałaby się zmiana otoczenia.
Zobaczymy, trochę się obawiam, że znowu nic z tego nie będzie.  8)

Zyon

Tez dalem namiary paru osobom a kilka wrecz namawiam. Wiadomo, ciezko ale oram.  8)
Work Buy Consume Die

admin


admin

Komuś przeszkadzają gotowane kartofle na talerzach w Akademii Zdrowia, bo Doktor napisał, że "niejadalne"? ;)

"Łatwe podpowiedzi na trudne pytania" cyt.:

"To ile w końcu tej glukozy, aby nie być keto- fajnym a Optymalnym?

Krótko: ilość spożytych węglowodanów na diecie wysokotłuszczowej powinna wynosić nie mniej niż brak ciał ketonowych w moczu i nie więcej niż przybranie na wadze w tkance tłuszczowej."

Prościej już napisać nie potrafię, ale chyba tekst jest zrozumiały i nie muszę wyjaśniać? Dopiszę tylko, że jest kompletnie obojętne w jakiej postaci dostarczy się węglowodany - może być cukier z cukiernicy, choć skrobia jest znacznie bezpieczniejszym źródłem węglowodanów. Pewnie nikt nie zapyta dlaczego - ale odpowiem skrobia trawi i wchłania się najwolniej - z wyjątkiem fruktozy, która wchłania się najpóźniej, bo w kosmkach jelitowych jest przekształcana głównie do glukozy (za Biochemia Harper) i w tej formie trafia do wątroby.

Blackend

Ale jakie teorie spiskowe można zbudować. ;)
Jedzą kartofle, ciekawe jaką odmianę, bo to musi mieć fundamentalne znaczenie.  :lol:

Zyon

Cytat: admin w 2025-04-29, 10:11:00Komuś przeszkadzają gotowane kartofle na talerzach w Akademii Zdrowia, bo Doktor napisał, że "niejadalne"? ;)

"Łatwe podpowiedzi na trudne pytania" cyt.:

"To ile w końcu tej glukozy, aby nie być keto- fajnym a Optymalnym?

Krótko: ilość spożytych węglowodanów na diecie wysokotłuszczowej powinna wynosić nie mniej niż brak ciał ketonowych w moczu i nie więcej niż przybranie na wadze w tkance tłuszczowej."

Prościej już napisać nie potrafię, ale chyba tekst jest zrozumiały i nie muszę wyjaśniać? Dopiszę tylko, że jest kompletnie obojętne w jakiej postaci dostarczy się węglowodany - może być cukier z cukiernicy, choć skrobia jest znacznie bezpieczniejszym źródłem węglowodanów. Pewnie nikt nie zapyta dlaczego - ale odpowiem skrobia trawi i wchłania się najwolniej - z wyjątkiem fruktozy, która wchłania się najpóźniej, bo w kosmkach jelitowych jest przekształcana głównie do glukozy (za Biochemia Harper) i w tej formie trafia do wątroby.

Bo wiekszosc keto guru straszy ziemniorami, widzialem te pytanie na fb 8)
Ketoguru wola sprzedac worek trocin z babki plesznik i jajowatej za worek kasy i zrobic biznes na jeleniach, tak jak wciskaja jakies keto-lity i inne drogie rzeczy, krore normalnie sa tanie
Work Buy Consume Die

admin

 :lol:
Trochę namieszałem moją książką, "nieoficjalnie" - jest super, a oficjalnie cisza.

admin


Zyon

Tylko dlaczego zawsze  tak daleko?  8)
Work Buy Consume Die

startom


admin

Za chwilkę wyjazd...  :D

admin

W zasadzie na fb już napisałem, co myślę o wczorajszym Wernisażu, dlatego napomknę tylko, że wszystkim i każdemu z osobna dziękuję - Święto Pracy wypadło extra. Cieszę się i tyle...  8)

Blackend

No to pięknie, że tak pracowicie spędziliście dzień w miłej atmosferze. ;)  :D

admin

Choć jeszcze oficjalnie nie podano struktury, celów i nr-u konta Fundacji, pojawiły się pierwsze wpłaty!
Muszę zastanowić się nad formą uhonorowania Darczyńców, bo w moim odczuciu - tak wypada!
Mam kilka pomysłów - forma "niespodzianki" - dlatego teraz nic nie zdradzę.

Dziękuję serdecznie za hojność i zaufanie!  :D

Gavroche

Cytat: admin w 2025-04-29, 10:11:00Komuś przeszkadzają gotowane kartofle na talerzach w Akademii Zdrowia, bo Doktor napisał, że "niejadalne"? ;)

"Łatwe podpowiedzi na trudne pytania" cyt.:

"To ile w końcu tej glukozy, aby nie być keto- fajnym a Optymalnym?

Krótko: ilość spożytych węglowodanów na diecie wysokotłuszczowej powinna wynosić nie mniej niż brak ciał ketonowych w moczu i nie więcej niż przybranie na wadze w tkance tłuszczowej."

Prościej już napisać nie potrafię, ale chyba tekst jest zrozumiały i nie muszę wyjaśniać? Dopiszę tylko, że jest kompletnie obojętne w jakiej postaci dostarczy się węglowodany - może być cukier z cukiernicy, choć skrobia jest znacznie bezpieczniejszym źródłem węglowodanów. Pewnie nikt nie zapyta dlaczego - ale odpowiem skrobia trawi i wchłania się najwolniej - z wyjątkiem fruktozy, która wchłania się najpóźniej, bo w kosmkach jelitowych jest przekształcana głównie do glukozy (za Biochemia Harper) i w tej formie trafia do wątroby.

No dobra, a co daje to wolne trawienie skrobi? Koniec końców i tak zostanie glukozą.

admin

Skrobia choć ma IG około 85, to na diecie wysokotłuszczowej trawi się wolniej, bo najpierw wchłania się tłuscyk, później białko, a na końcu węglowodany. Tak mnie bynajmniej dawno temu uczono, ale ponieważ "wynaleźli" nawet "insulinooporność mózgu - to może teraz błędnie przyjmują, że jest inaczej.
Kartofel spożywczy ma 16-18% skrobi, więc nawet do 200g "do obiadu"- jest spoko, choć Doktor napisał, że jest "niejadalny"... ;)

PRZYPOMINAM, że glukoza wchłania się do mózgu na zasadzie dyfuzji uproszczonej - niezależnej od insuliny, ale ketogeny gadajo, że "mózg jest insulinooporny", choć nie ma w nim GLUT 4, co definitywnie obala teorię "insulinooporności mózgu", ale to piszę ja, więc fakty są nieistotne dla ketofanatyków, tym bardziej, że to "jest insulinooporność mózgu" bo tak ogłaszają ketoguru po necie na podstawie "badańnaukowych", co jeszcze całkiem niedawno dowodziły,żejajcai "nasycony tłuszcz zwierzęcy" to całe "zło".  :lol:
Wprawdzie przysadka i podwzgórze (gdzie nieco insuliny dociera) mają pewien wpływ na regulację czynności innych narządów dokrewnych, a przez to i na metabolizm, ale na trzustkę w minimalnym stopniu i tylko pośrednio, więc... ;) Uciął mi się koncept - czyli kończę...;)

admin

I niech się całe te ketofany całują tam, gdzie... Z tą "insulinoopornością mózgu"...
.
Albowiem zgodnie ze stanem faktycznym piszę tak:

Ciekawostka:
z uwagi na ciągły proces trawienia u przeżuwaczy występuje dość stałe wysycenie biochemiczne krwi (notoryczna ketoza), a po resekcji trzustki przeżuwacze nie mają problemu z cukrzycą, jeśli poprawnie bilansuje się dawkę pokarmową, gdyż glukoza przenika u przeżuwaczy na zasadzie dyfuzji uproszczonej dzięki transporterom GLUT od 1 do 5, przy czym po usunięciu trzustki zanika insulinozależny GLUT4
Kluczowym transporterem odpowiedzialnym za  insulinozależny poziom glukozy we krwi u człowieka jest działający dwukierunkowo GLUT 4 – nie występujący w wątrobie, nerkach, jelitach i mózgu, a jedynie w tkance tłuszczowej, mięśniach i tylko na te tkanki działa insulina. Jednakże po resekcji trzustki u człowieka następuje szybki zgon jeśli nie poda się w stosownych dawkach leków składających się głównie z hormonów i enzymów trzustki. W takich przypadkach rokowania i tak są złe.

Najgorszą pomyłką (ekstra przychodem z naiwniaków) "procedury medycznej" w utrwalaniu chorujących na cukrzycę jest "walka z poziomem cukru we krwi" przy pomocy leków - napiszę wyraźnie – w zdrowym organizmie - każdy poziom glukozy we krwi na czczo poniżej progu nerkowego jest prawidłowy - jeśli nie stwierdza się glukozy w moczu., albowiem to tylko kilka gram cukru rozpuszczonego w 5l krwi.

(...)

Wnioski:
Ponieważ insulina na diecie wysokowęglowodanowej sygnalizuje stan sytości, dlatego hamuje: glikogenolizę, lipolizę i proteolizę, a stymuluje: syntezę cholesterolu i kwasów tłuszczowych, lipogenezę, glukogenogenezę, glikolizę, szlak pentozofosforanowy i syntezę białka, natomiast na diecie mieszanej (najszybciej przy proporcji około BWT 1:4:2, gdzie współczynnik RQ rośnie do powyżej 1,3!)  insulina stymuluje głównie syntezę kwasów tłuszczowych, cholesterolu i pobudza szlak pentozowy, ale nie do syntezy białka, a do wytwarzania NADPH+  niezbędnego do syntezy kwasów tłuszczowych z węglowodanów*, dlatego:
cyt. za Łatwe opowiedzi na trudne pytania":

  ,,Nadmiar węglowodanów w diecie, w stosunku do spożytego równolegle białka, przy niskiej na ogół wartości biologicznej białek pochodzenia roślinnego jest przyczyną nadmiernego wytwarzania insuliny. Organizm jest wówczas zmuszony do wytwarzania przeciwciał niszczących komórki wytwarzające insulinę, co prowadzi do powstania cukrzycy typu I, insulinozależnej.
  Cukrzyca typu II spowodowana jest określonym, ale innym składem diety. U tych ludzi głównym źródłem energii stają się tłuszcze dostarczane w pokarmie, lub (i) wytwarzane z węglowodanów. Gdy organizm nie potrafi w określonym przypadku przetworzyć dostarczonych węglowodanów na tłuszcze i cholesterol, nieprzetworzone węglowodany stają się niepotrzebnym, szkodliwym balastem, wzrasta ich poziom we krwi, są wydalane z moczem. Organizm otrzymujący w pożywieniu tłuszcze i węglowodany w określonych proporcjach, zawsze spali tłuszcze, a węglowodany musi przetworzyć, bądź wydalić z moczem."
Żywienie Optymalne jest leczeniem przyczynowym w cukrzycy typu I i typu II.
                                                                                          Tomasz Kwaśniewski


* - fragment niepublikowanego mojego artykułu - cytowanie bez zgody autora - zakazane.

Gavroche

Może za dużo mi szarych komórek ubyło z wiekiem, ale nadal nie rozumiem na czym polega wyższość wolniejszego trawienia i wchłaniania cukru, nad szybszym trawieniem i wchłanianiem.
Czemu wolniej - dobrze, szybciej - źle?

RafałS

Cytat: admin w 2025-05-06, 09:26:43Skrobia choć ma IG około 85, to na diecie wysokotłuszczowej trawi się wolniej, bo najpierw wchłania się tłuscyk, później białko, a na końcu węglowodany. Tak mnie bynajmniej dawno temu uczono, ale ponieważ "wynaleźli" nawet "insulinooporność mózgu - to może teraz błędnie przyjmują, że jest inaczej.
Kartofel spożywczy ma 16-18% skrobi, więc nawet do 200g "do obiadu"- jest spoko, choć Doktor napisał, że jest "niejadalny"... ;)

PRZYPOMINAM, że glukoza wchłania się do mózgu na zasadzie dyfuzji uproszczonej - niezależnej od insuliny, ale ketogeny gadajo, że "mózg jest insulinooporny", choć nie ma w nim GLUT 4, co definitywnie obala teorię "insulinooporności mózgu", ale to piszę ja, więc fakty są nieistotne dla ketofanatyków, tym bardziej, że to "jest insulinooporność mózgu" bo tak ogłaszają ketoguru po necie na podstawie "badańnaukowych", co jeszcze całkiem niedawno dowodziły,żejajcai "nasycony tłuszcz zwierzęcy" to całe "zło".  :lol:
Wprawdzie przysadka i podwzgórze (gdzie nieco insuliny dociera) mają pewien wpływ na regulację czynności innych narządów dokrewnych, a przez to i na metabolizm, ale na trzustkę w minimalnym stopniu i tylko pośrednio, więc... ;) Uciął mi się koncept - czyli kończę...;)
Jak to z insuliną, za dużo niedobrze-za mało niedobrze.
Ale co z tym ziemniakiem? Jakby tak na tłuszczowej wyjeść sobie najpierw ziemniak, a chwilę potem resztę... Może przyspieszyć IG zaczynając trawienie od węglowodanów?  8)