Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Akademia Zdrowia

Zaczęty przez admin, 2025-04-15, 13:46:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Takie nie za optymalne :)

Malgosia

Cytat: Gavroche w 2025-05-28, 17:34:56Takie nie za optymalne :)

Istotą jest optymalna dobowa dawka żywieniowa, a poszczególne produkty są dobre pod warunkiem, że składają się z wartościowych surowców. Upraszczając, można jeść wszystko, ale trzeba wiedzieć co i ile włożyć na talerz, aby było OPTYMALNIE. Dla dzieci potrzebujących trochę więcej węglowodanów ptasie mleczko OPTY jak znalazł, aby zatkać gęby łasuchom. :)

admin

O! Małgosiu serdecznie dziękuję za czujność i zwrócenie uwagi na "niewłaściwe" z pozoru BTW i trafną diagnozę.
Podany przepis na "ptasie mleczko" jest integralną częścią dziennego jadłospisu w Akademii Zdrowia, co wyraźnie powinienem podkreślić, a tego nie zrobiłem, gdzie w jednym dniu w śniadaniu i obiedzie występuje deficyt węglowodanów, dlatego w kolacji trzeba koniecznie dosłodzić. Ma to fizjologiczne uzasadnienie, bo w nocy przewagę zyskuje anabolizm, gdzie glukoza odgrywa ważną rolę - nie rozwijam, bo wyjaśniłem zagadnienie w książce "Łatwe odpowiedzi na trudne pytania" - zachęcam zainteresowane osoby do lektury.
W Akademii Zdrowia wszyscy jedzą pozornie to samo, ale nie tak samo, gdyż dla każdej osoby wykonywany jest indywidualny bilans BTW i stosowne dostosowanie gramatury posiłku. Dlatego każdy wychodzący talerz z kuchni jest przeznaczony dla konkretnej osoby.
Wracając do "ptasiego mleczka" jako deseru - można "łyżki" zastąpić "łyżeczkami", a ilość węglowodanów spadnie przynajmniej o połowę. Jedna z osób będących w Akademii Zdrowia zmodyfikowała "pod siebie" przepis - dodając do deseru łyżeczkę cukru, aby tylko był posmak słodkości.

Gavroche

Ech, mieszacie w głowach biednym ludziom! :wink:

admin

To tylko nauka prawidłowego stosowania zaleceń Doktora Kwaśniewskiego.

Gavroche

Nauka, nauką, ale wiesz, jak to w życiu, jedno ptasie mleczko, drugie ptasie mleczko...

admin

A co racja to racja, ale lepiej trochę przytyć niż popaść w syndrom metaboliczny ketozy! ;)

Gavroche

O widzisz! Taka niby pogawędka, ale zawsze coś ciekawego wpleciesz do przemyślenia. 8)

admin

A bo "Małgosia" zamieszkania słusznie i wyszło szydło z worka! ;)

startom

Cytat: admin w 2025-05-27, 15:25:45Dzięki wpłatom Darczyńców na konto Fundacji im. lek. med. Jana Kwaśniewskiego - powstał prototyp aparatu do Prądów Selektywnych Doktora Kwaśniewskiego, który za parę dni wejdzie w fazę testów w Akademii Zdrowia. Więcej info wkrótce.

Wszystkim Darczyńcom serdecznie dziękuję - to dzięki Państwu Fundacja wdraża sukcesywnie swoje statutowe cele.
Wspaniała informacja -czekam na wyniki testów, a później ustawiam się w kolejce po nabycie już aparatu z seryjnej produkcji :D

Gavroche

To ciekawe urządzenie i ciekawe możliwości, sam bym kupił porządne urządzenie. 8)

admin

Z uwagi na fake news Bogdana Tkocza - https://www.facebook.com/reel/712292201204650 postanowiłem wyjątkowo na fb  OSO skomentować tak: cyt:
łTomasz Kwaśniewski
Proszę nie wprowadzać dezinformacji. To urządzenie decyzją Zarządu spólki powołanej do jego produkcji nie będzie więcej wytwarzane, choć byłem: za wznowieniem produkcji. Wiem, że Wspólnicy nie zmienią zdania! Dlatego w tej chwili będzie testowany prototyp nowego aparatu do Prądów Selektywnych Doktora Kwaśniewskiego w Akademii Zdrowia. Dzięki ofiarności Darczyńców - został on na moje zlecenie sfinansowany przez Fundację im. lek. med. Jana Kwaśniewskiego i będzie produkowany na potrzeby statutowe Fundacji. Najnowsze wiadomości na ten temat będą podawane tu: https://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php...

admin

Takie tam rozmyślania do nowej książki zatytułowanej - ... (?)

Cyt:
"Normatywny keto-chłop potrzebuje około 15g aminokwasów egzogennych - to dane z netowego keto-kalkulatora zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne, ale Harper s. 725 po zsumowaniu danych z tabeli wychodzi dla dorosłej osoby o  n.m.c. 70kg - około 6g, przy normatywnym zapotrzebowaniu na biało w ilości około 60g/D  (białko w 100% zwierzęce), natomiast faktyczne spożycie w USA tamże daje sumę - około 42g samych aminokwasów egzogennych, przy  spożytych około 100g białka na dobę z czego 70% to białko zwierzęce, a 30% to białko roślinne.  Na takiej diecie ketoza nie grozi.  Pozostaje wyjaśnienie, dlaczego przy spożyciu białka zgodnym z Żywieniem Optymalnym starcza ,,tylko" 10% aminokwasów egzogennych z ogólnej puli spożytego białka, a na typowej diecie ,,amerykańskiej" zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne wzrasta aż do 40%, choć powszechnie wiadomo, że spożywanie białka zwierzęcego wraz z roślinnym nie zmienia strawności tego pierwszego, a wyraźnie podnosi strawność tego drugiego w porównaniu, gdy białko roślinne stanowi 100% spożytego białka.
Teoretycznie tylko nadmiar białka albo się spali, albo się zamieni w tłuszcz, cholesterol i węglowodan zależnie od składu aminokwasowego białka. Ale to też nie jest proste przełożenie, bo jak się niektóre geny rozhulają, to trudno je później przywrócić substratowo do porządku. Np. powszechnie wiadomo, że geny ketozy jak się u niektórych utrwalą z powodu braku ,,fruktozy" w dobowej dawce pokarmowej, to ciężko tym osobom się ketonów w moczu pozbyć, nawet przy około 150g spożytych węglowodanów na dobę, ale nie jest to reguła na szczęście. Lepiej mieć ketony w moczu z nadmiaru spożytego tłuszczu niż słoninę pod skórą z nadmiaru spożytych węglowodanów zawsze w towarzystwie tłuszczu. (więcej dla zainteresowanych tematem w ŁONTP)"
Uwaga - to nie jest jeszcze tekst "finalny".

admin

Co się działo na trzecim turnusie w Akademii Zdrowia?
Nie mam dokładnych danych, bo intensywnie zająłem się czymś innym, ale z sukcesów spektakularnych - osoba po udarze - ustąpiło nietrzymanie moczu dzięki czemu nie ma potrzeby noszenia "pampersów", zdecydowana poprawa libido u osoby z oziębłością płciową, ogólnie wszyscy potwierdzili poprawę zdrowia i samopoczucia z wyjątkiem dziecka l.6 z AZS, gdzie nie uzyskano spodziewanych, zadowalających efektów, ale przypadek jest nadal analizowany. Przykro mi z tego powodu, bo normalnie AZS się ładnie cofa.  Ile ubyło kg? - nie wiem, bo nie chcę Zuzannie "zaglądać w notatki", ale kilka pań wyraźnie odmłodniała po ubytku wagi, a kilku panów nabrało wigoru. Kilku osobom poprawił się wzrok w tym jednej spektakularnie, u dalszych zmniejszyła się bolesność i zwiększyła ruchomość stawów...
Doskonałe posiłki, doskonałe wykłady na temat Żywienia Optymalnego, miło mi było również poznać osobiście osoby, które znałem jedynie z netu.  :D

Blackend

admin

:D
Punkt i "kadra" - trafione w dziesiątkę! 

AR

Mocne całuski i szacunek należą się też wiecznie uśmiechniętej i dobrodusznej Kasi, która pięknie opowiadała nam o zwierzątkach zamieszkujących w "Końskiej Zagrodzie". Dzięki niej mogliśmy też przywitać się z nowo narodzonymi kotkami, kurczaczkami, króliczkami. Nade mną czuwała podczas jazdy na koniku - pierwszy raz w życiu! Dzięki Kasiu!!!- turnus nr 3. Takie są m.in. "skutki uboczne" pobytu w Akademii Zdrowia prowadzonej przez Fundację.

admin

:D
Niektórzy mieli sporo dodatkowych atrakcji - jak widać!
Serdecznie pozdrawiam.

Zyon

Cytat: admin w 2025-05-31, 16:23:28Z uwagi na fake news Bogdana Tkocza - https://www.facebook.com/reel/712292201204650 postanowiłem wyjątkowo na fb  OSO skomentować tak: cyt:
łTomasz Kwaśniewski
Proszę nie wprowadzać dezinformacji. To urządzenie decyzją Zarządu spólki powołanej do jego produkcji nie będzie więcej wytwarzane, choć byłem: za wznowieniem produkcji. Wiem, że Wspólnicy nie zmienią zdania! Dlatego w tej chwili będzie testowany prototyp nowego aparatu do Prądów Selektywnych Doktora Kwaśniewskiego w Akademii Zdrowia. Dzięki ofiarności Darczyńców - został on na moje zlecenie sfinansowany przez Fundację im. lek. med. Jana Kwaśniewskiego i będzie produkowany na potrzeby statutowe Fundacji. Najnowsze wiadomości na ten temat będą podawane tu: https://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php...
To o to sie Slawek zdenerwowal i znowu postanowil sie przejmowac opiniami na Youtube?
Work Buy Consume Die

admin

Nie wiem, bo ja na Sławka nie mam wpływu - robi co chce, ale mówię, żeby nic nie mówić, jeśli się chce skrytykować i tyle.  8)
A o wielkich sukcesach Bogdana Tkocza - jakoś nic nie nagrywa. ;)