Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Chleb lniany

Zaczęty przez lekarka, 2006-10-21, 11:26:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

kodar

Wlasnie dzisiaj poraz pierwszy upieklam chleb lniany.Hana chleb jest pyszny .Lekarka miewa jednak super pomysly.

lekarka

A jak długo go pieczecie? 50 min - to może za długo...
Może poczekać aż wyrośnie? I obeschnie ? :shock:

Ewa

Ja zwykle nie uzywam białka z jajek, ale jak juz, to smażę na patelni placuszki o takim samym składzie, o jakim wy piszecie

lekarka

Jesteś genialna.

kodar

Chlebek pieklam w szerokiej ale niskiej formie.Po upieczeniu/patyczek drewniany musi byc suchy/chlebek mozna zostawic na kilka minut w piekarniku.Ja jednak wyjelam go  bezposrednio po upieczeniu.Smakuje zarowno z wedlina jak i z niskoslodzonym dzemem.

lekarka

No to nadaje się nawet dla cukrzyków.
Wpisałam się na stronę: http://www.forum.akcjasos.pl/search.php?search_author=Ewa+BW
Powoli się wypowiadam. Mam nadzieję, że nie "dręczę wodza". Ostatnio wszystko co moje - wykasował.

Hana

Co myslicie o zastapieniu s. lnianego pestkami dyni, tak dla urozmajcenia ?
Moze znacie parametry pestek dyni (B,T,W)?

lekarka

Może być.
W sumie trzeba spróbować czy smaczne.
Poproszę o jakiś przepis na mak, orzechy + ewent. jajka. Oczywiście przepis bez mąki (żadnej; bo dzisiaj mozoliłam się na próżno).

Ewa

Ja spróbowałam z pestkami dyni i bardzo mi smakował.
Polecam, równiez dodatek podsmażanej poszatkowanej cebuli.

Ewa

Acha, wsypałam całe pestki dyni i tak mi sie wydaje jest dobrze. Jest cos do chrupania, a poza tym smak lepiej sie rozklada.

Hana

                                           CHLEB Z PESTKAMI DYNI

pestki dyni----90g
zoltka      ----180g
bialka      ---- 150g
oliwa z oliwek--60g
proszek do pieczenia--10g

w 100g--B--13,7  T--32,2  W--2,8  (1:2,3:0,2)

pestki wysuszyc i zmielic w mlynku , mozna czesc (np. 10g wysuszonych calych pestek dodac do ciasta, wtedy zmielic 80g )

Wyglada apetycznie ---zycze smacznego!

lekarka

Otrwieramy nasz zakład leczący lnem i pestkami z dyni.

Hana

Jestem za NOWYM podpowiadaj , postaram sie wdrazac, mam nadzieje, ze ten "zaklad" zaowocuje!

lekarka

Podsuncie coś z maku.
Tylko żeby Dyrekcja nie myślała, że my jakieś kółko wegetariańskie...

lekarka

Ale jak zawiera jaja to już nie wege(?!).
Chleb orzechowy?
125g orzechów, siemienia ln., migdałów (zmielone),
4 jaja,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
oczywiście ubite białka dodane na końcu.
W sumie możnaby dodać z 50-100g oliwy z oliwek.
Nie znam przepisów z książki kucharskiej dra Kwaśniewskiego. Nie mam jej. Niestety.
Ileś minut, 180st.
Wyszło jadalne coś.
Dzieciom można dodać cukru (?). Przeciaż jadamy czekoladę, więc nie oburzajmy się na cukier.
Wiem, że biała śmierc itd.
Pojutrze zmielę mak i...chyba się ... zadurzę...

Hana

A moze cukier zastapic miodem- tez slodki.
Z makiem ostroznie szybko plesnieje.

lekarka

Miód - o.k.
Mam nadzieję że dr Kwa... nie słucha.
Mak? może nie zdąży spleśnieć po upieczeniu?

Hana

Po upieczeniu tez plesnieje-sprawdzilam (chyba, ze jest szybko zjedzony).

W K.K. dr Kwasniewskiego sa przepisy z dodatkiem cukru --ja proponuje ta sama ilosc miodu (mniej weglowodanow cukier-99,8
                                                                                                                                                               miod pszczeli-79,5).

toan

Cytat: lekarka w 2006-11-15, 20:41:19
Miód - o.k.
Mam nadzieję że dr Kwa... nie słucha.
Mak? może nie zdąży spleśnieć po upieczeniu?

Pani dr proszę nie żartować :lol:, bo jeszcze kto przeczyta i uwierzy, że JK zabrania stosowania miodu w ŻYWIENIU OPTYMALNYM :shock: :?, jak pewien szanowny wege, co wypominał, że w KK-700 przepis nr ... użyto 120kg (może trochę mniej) JABŁEK, a później niektórzy mówią, że "przecież wiado, że Kwaśniewski zakazuje... i jeszcze wiadomo, że... a do tego jest nieścisły, myli pojącia i ... i każdy wie, że DO jest do bani, co potwierdzają autorytety medyczne" :(
Rozumiem, że przeciętny "znawca tematu" możne pomylić DO&ŻO, a jak do tego wbije sobie w głowę, że JK zaleca 30kg białka (a może 3gramy - kto to wie :?:), a nie właściwą proporcję BTW - to później trzeba tracić czas na wyjaśnienia, że się opacznie zrozumiało, a do tego jeszcze się taki znawca może pogniewć i obrazić, jak grzecznie i z poszanowaniem chce mu się wyjaśnić, że jest w błędzie :? :lol:

Halina Ch.

Cytat: Hana w 2006-11-15, 20:55:47
Po upieczeniu tez plesnieje-sprawdzilam (chyba, ze jest szybko zjedzony).

W K.K. dr Kwasniewskiego sa przepisy z dodatkiem cukru --ja proponuje ta sama ilosc miodu (mniej weglowodanow cukier-99,8
                                                                                                                                                               miod pszczeli-79,5).

Mak nie pleśnieje jak (przed pieczeniem) jest dobrze wysmażony.