Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

PRASÓWKA

Zaczęty przez toan, 2007-01-11, 06:48:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

Zapomniałem dopisać, że insulina jest silnym stymulatorem syntezy białka, ale to chyba każdy wie o tej oczywistej oczywistości? ;)

renia

Jasne, jak słońce... 8)

admin

A to dobrze, bo ponoć ta insulina to teraz gorsza niż "zły" cholesterol... ;)
Do tego niektórym tylko reguluje poziom cukru we krwi, bo tak informują w pismach kobiecych!  :?

admin

 :D
Tak z trochę wyższej pułki? A proszę.
Transporterów błonowych glukozy jest 4 oznaczonych jako od GLUT1 do GLUT4.
Transport ciągły - niezależny od insuliny występuje w GLUT1 i GLUT3 i obejmuje mózg i układ nerwowy, nerki, mięśnie i łożysko.
Transport dyfuzyjny - niezależny od insuliny, reagujący na poziom cukru we krwi - GLUT2 występuje w wątrobie nerkach, jelitach i trzustce.
Transport zależny od insuliny - GLUT4 występujący w tkance tłuszczowej i mięśniach.
Co z tego wynika? Chwilowo zachowam dla siebie, ale wychodzi na to, że większość glukozy wchłania się do komórek ciała bez udziału insuliny na zasadzie sprzężonej dyfuzji ułatwionej zintegrowanej z transportem jonów Na+
A insulina potrzebna jest głównie do tuczenia.  8)

Ale ostatnio się pojawiło, że: "There are 14 total GLUT proteins separated into 3 classes based on sequence similarities. Class 1 consists of GLUT 1-4 and 14, class 2 contains GLUT 5, 7, 9 and 11, and class 3 has GLUT 6, 8, 10, 12 and 13." -  ale to nie na moją głowę, bo po  pierwsze nie kumam angielskiego, a po drugie nie interesują mnie pierdoły, a tylko istotne rzeczy - czyli klasa 1 - czyli GLUT od 1 do 4.

admin

I jeszcze gratisowo taką ciekawostkę napiszę:
reakcją na stress wysiłkowy i każdy inny zaburzający homeostazę, a wymagający gwałtownej mobilizacji rezerwy energetycznej jest aktywacja lipazy adipocytowej pod wpływem noradrenaliny, czyli neuroprzekaźnika zakończeń nerwowych autonomicznego układu nerwowego sympatycznego, który unerwia tkankę tłuszczową. W wyniku tego procesu do krwi ze słoniny uwalnia się duża ilość wolnych kwasów tłuszczowych, które trafiając w postaci aktywnego octanu na cykl kwasów trikarboksylowych i łańcuch oddechowy dają netto z mola około 70kg ATP, a glukoza jest wyłącznie do odkwaszania wysiłku wychwytując wolne protony i redukując się do mleczanu. No ale przecież to jakieś głupoty tu napisałem nie?
Im bardziej się komu wydaje, że tak jest, tym bardziej oddalony jest od prawdy, ale to nie mój problem.

Jakby co, to na prądach selektywnych się nie znam, ale żeby tam komu do głowy nie przyszło traktować własnej słoniny prądami S, bo jeszcze za mocno schudnie.  8)
A jeśli jednak - to niestety, ale to co się uwolni pod wpływem prądów S musi być natychmiast przepalone solidnym wysiłkiem, bo inaczej zaś się odłoży!
I starannie przykładać elektrody, aby przypadkiem oziębłości płciowej albo impotencji się nie nabawić!

admin

Cytat: admin w 2024-10-06, 16:01:01
Class 1 consists of GLUT 1-4 and 14,

Oczywiście, że musiałem sprawdzić co też robi ten GLUT14, aby być na bieżąco no i się okazało, że to alternatywa dla GLUT3 występująca w jądrach (testis) transport glukozy, czyli dla mnie nic ważnego, ponoć wspomaga również GLUT5 transportujący fruktozę do plemników.  8)
Czyli nieistotne pierdoły, bo w jajach istotne są prawie wyłącznie żółtka!  ;)

admin

https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/najgorsze-mi%C4%99so-ma-ma%C5%82o-bia%C5%82ka-i-du%C5%BCo-t%C5%82uszczu/ar-AA1saOXs?ocid=msedgntp&cvid=42533884788342b0a4308a7976fd71e5&ei=45 - nagrodę mu dać!  :lol: :lol: :lol:
A tu mom drobiowy - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171106/nutrients - aby każdy mógł stwierdzić za co ta "nagroda" temu "wybitnemu dietetykowi" powinna przysługiwać.  8)
Nie omawiam, bo widać ' że "czarne jest białe"... ;)

renia

Cytat: admin w 2024-10-13, 10:40:35
https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/najgorsze-mi%C4%99so-ma-ma%C5%82o-bia%C5%82ka-i-du%C5%BCo-t%C5%82uszczu/ar-AA1saOXs?
................
"A poza tkanką mięśniową zawiera też fragmenty tkanki łącznej, ścięgien i chrząstek. Jest też często dużo bardziej tłuste, niż normalne mięso, a ma mniej białka".

"Tragedia", :shock: ;-) "gorsze" niż chemia, błonnik i pasożyty w roślinach... 8)

admin

 :lol:
Ale każdy widzi chyba w podanym linku z USDA co to za cud "natury", pełno "toksyn" niezbędnych do życia i tyle! ;)

renia

Tak. Argumenty się nie liczą, tylko wrażenie jakie to wywoła na odbiorcach...

admin


admin


Blackend

"Zantac zatwierdzono do sprzedaży w USA w roku 1983"

Dopiero teraz się zorientowali?  :shock:

admin

To dlatego to tak długo trwało, żeby mieli za co wypłacać te odszkodowania.  8)

Blackend

Hmm ja też łykam prochy ponoć bezpieczne, ale kto wie czy one nie rakotwórcze?  :roll:

admin

 :?
A to dopiero przyszła wiedza medyczna oceni! ;)

Blackend



renia

Cytat: Blackend w 2024-10-15, 11:51:02
"Zantac zatwierdzono do sprzedaży w USA w roku 1983"

Dopiero teraz się zorientowali?  :shock:

Nic, a nic nie widzieli, bo to była "ślepa próba". 8) ;-)

admin

 :lol: :lol: :lol:
Co to się lęgnie w tych łepetynach wuhaowych!  Ale wiadomo - to "czerwone mięso przetworzone, dlatego takie smaczne...:shock:
Problem w tym, że zapadalność na raka płuc osób, które nigdy nie paliły czynnie i biernie zaczyna doganiać zaczyna dorównywać palaczom!  :?