Autor
|
Wtek: Masło (Przeczytany 756896 razy)
|
Hana
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #100 : 2007-10-27, 20:46:22 » |
|
Lekarka. Mam pytanie odnośnie kamieni kałowych które zalegają w jelicie, a powstają z niestrawionych resztek. Może ich być nawet od 8 - 12 kilogramów. Czy jest jakaś możliwość pozbycia się tych złogów?Myślę, że to może być również powód pozbycia się nadwagi. Czy istnieją jakieś badania, które określają ile tych kamieni kałowych jest w organizmie, lub czy w ogóle są? Czy powyższcze dotyczy również optymalnych? Dziękuję.
Jest--mozliwosc ta to metoda " SHIATSU".Po przebudzeniu, miejsce--skosnie w lewo od pepka masujemy metoda "trzech palcow" przez okolo 3 sekundy. Po kilku takich zabiegach powinnismy poczuc burczenie w jelitach. Nalezy wypic szklanke lekko osolonej wody--i... czekac cierpliwie na efekty. Metoda ta jest dla ...cierpliwych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #101 : 2008-11-16, 20:43:05 » |
|
Tfu... co to się nie robi dla konsumenta. W temperaturze chłodniczej i po wyjęciu z lodówki konsystencja masła jest twarda, a smarowność często niezadowalająca. Wiąże się to z wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, które w niskiej temperaturze zachowują konsystencję ciekłą. Stosowanie w żywieniu krów paszy zawierającej wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. rzepaku) wpływa na zwiększenie zawartości tych kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym i w efekcie na poprawę smarowności i korzystniejszy zdrowotnie skład kwasów tłuszczowych masła. Ps. W maśle ekstra w 100g jest - 1,16g kwasów wielonienasyconych , ciekawe o ile, zmieni się skład tego tłuszczu w diecie krów spożywających rzepak? http://sciagawa.pl/a/5042.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #102 : 2008-11-16, 22:18:16 » |
|
Tu chyba jest błąd, to nienasycone kwasy tłuszczowe w niskich temperaturach są ciekłe. Sądzę, że nie jest bez znaczenia zawartość wody, która zamarza. Dlatego masła z niską zawartością tłuszczu jest twardsze od masła ekstra. Z etykiety możemy nie dowiedzieć się ile jest tłuszczów nienasyconych, bo podają tylko ogólną procentową zawartość tłuszczów. Myślę, że do najtańszego masła nie dodają tłuszczów roślinnych i wystarczy je przetopić i jako klarowane potem używać już bez wody i białka. Muszę to wypróbować.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #103 : 2008-11-16, 22:24:38 » |
|
Aby sie nie dac oszukac kupujac maslo musicie patrzyc na wartosci kaloryczne masla. Nie moze byc mnie jak okolo 720 kcal, najlepiej kolo 800, wowczas jest "prawie prawdziwe" pow. 82 % tluszczu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #104 : 2014-01-03, 18:32:52 » |
|
Tu chyba jest błąd, to nienasycone kwasy tłuszczowe w niskich temperaturach są ciekłe. Sądzę, że nie jest bez znaczenia zawartość wody, która zamarza. Dlatego masła z niską zawartością tłuszczu jest twardsze od masła ekstra. Z etykiety możemy nie dowiedzieć się ile jest tłuszczów nienasyconych, bo podają tylko ogólną procentową zawartość tłuszczów. Myślę, że do najtańszego masła nie dodają tłuszczów roślinnych i wystarczy je przetopić i jako klarowane potem używać już bez wody i białka. Muszę to wypróbować.
I jak wypadły "próby", z obróbką najtańszych maseł. Aby sie nie dac oszukac kupujac maslo musicie patrzyc na wartosci kaloryczne masla. Nie moze byc mnie jak okolo 720 kcal, najlepiej kolo 800, wowczas jest "prawie prawdziwe" pow. 82 % tluszczu.
2008, ależ to był rok, "urodzajny" rok. http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/006/trendy-tluszcze-ucieczka-do-przodu/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jukor
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #105 : 2014-01-26, 15:41:06 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #106 : 2014-07-04, 10:41:03 » |
|
Fragment, niezwykle ciekawy.....caly temat oczywiscie jeszcze bardziej Ponomarenko&co... Chodzi o to, że optymalni ZAMIAST WYPROMOWANYCH SZLAKÓW METABOLIZMU WĘGLOWODANÓW budują nadmiernie inne, równie mało korzystne SZLAKI METABOLIZMU BIAŁEK. No i skąd te rozbudowane szlaki metaboliczne u optymalnych. Najczęściej z bujnej wyobraźni - chyba Tak samo jak wzrosty LDL powyżej normy też biorą się z ... bujnej wyobraźni... Tak samo jak wzrosty LDL powyżej normy też biorą się z ... bujnej wyobraźni... To akurat się bierze (wzrost LDL) najczęściej od półkorytka Ponomarenki i innych "poprawiaczy" i "interpretatorów" tekstu JK i niektórym "optymalnym" się miesza w głowach, ale czy jest NAKAZ stosowania Diety Optymalnej dokładnie według wskazówek JK? Wzrost spożycia węglowodanów ponad normę (już 1g/kg n.m.c.) powoduje ich przerobienie na tłuszcz i cholesterol i właśnie wzrost poziomu LDL, ale to w dalszym ciągu nie ma nic współnego z zachorowaniem na miażdżycę. Tu trafniejszym jest parametr trójglicerydowy. Bzdurna jest propozycja zjadania "120g glukozy dla samego mózgu" (kto to udowodnił i gdzie jest to potwierdzone?), bo mnie wychodzi z biochemii, że nie ma w mózgu enzymów szlaku heksozowego - NIE MA!, bo jest za mało w mózgu Mg i innych markerów cyklu heksozowego, aby spalić 120g glukozy! Jest natomiast dużo "wolnego fosforu organicznego"... Dr-JK napisał delikatnie, aby nie straszyć "optymalnych" - "przy spożyciu do 150g cukru występuje osłabienie" i tak jest istotnie, bo nadmiar węglowodanów nie jest kierowany na szlak heksozowy do odbierania grupy acylowej z betaoksydacji (jakby życzyli sobie "naukowcy"), a przez fermentację pentozową przerabiany na tłuszcz i cholesterol, które transportowane są z i do wątroby! w postaci LDL, ulegając endocytozie receptorowej również w komórkach wątroby. A więc, aby mieć niski LDL należy przestrzegać proporcji między GSO dostosowanej do kondycji organizmu, a nawet przy zbyt dużym spożyciu węglowodanów, wystarczy trochę wysiłku fizycznego, a nie gnuśnienie przed TV, czy komputerem, bo odpowiedni wysiłek fizyczny "wypala", czy "dopala" wszystkie śmieci w organizmie. To ruch najlepiej reguluje metabolizm - bez ruchu, ani rusz PS wytworzony tłuszcz z węglowodanów "odkłada" się w słoninie głównie z frakcji VLDL (B-100 C,E), a LDL (B-100) ulega endocytozie receptorowej i ta frakcja jest wykorzystywana do metabolizmu komórkowego. Dlatego poziom LDL nie ma też nic wspólnego z rozwojem miażdżycy. Można tylko "podejrzewać", ale aby mieć pewność, czy rozwinie się miażdżyca - powinno się raczej badać komórkowy (i to nie wątrobowy, a śródbłonkowy naczyń włosowatych) poziom malonylo-CoA lub stosunek a-CoA/m-CoA lub może prościej - określenie zawartości karboksylazy a-CoA, albo pirofosforanu izopentenylu - pięciowęglowego związku (C 5), który "kondensuje" do skwalenu (C 30), a ten po oderwaniu trzech węgli do cholesterolu (C 27). Co wybrać? - wszystko zależy od wyposażenia laboratorium i kosztów analizy biochemicznej.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #107 : 2014-07-15, 19:07:31 » |
|
"Masło Polskie Ekstra" zmieniło jakiś czas temu etykietę i nie ma na niej teraz składu B/T/W/ kalorie Na pytania do nich napisane nie odpowiadają. Tym czasem moim zdaniem masło bardzo zmieniło konsystencję - kiedyś nie było takie mięciutkie po wyjęciu z lodówki. Ale jego proporcje to chyba tajemnica http://www.mlekovita.com.pl/php/nasze-produkty/portfolio-produktow/#112
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #108 : 2014-07-15, 19:55:14 » |
|
na opakowaniu masz podane BTWw i kcal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #109 : 2014-07-15, 20:06:35 » |
|
gdzie? zaraz wyślę ci zdjęcie mojej kostki z tesco?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #110 : 2014-07-15, 20:08:54 » |
|
ja w netto mam pelne BTWw z kcal Mlekowita nie waluje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #111 : 2014-07-15, 20:27:16 » |
|
My kupujemy w Biedronce Mlekowite, która sprzedaje tam swój produkt pod nazwą "Mleczna Dolina". Jest tam podane BTW, a na stronie, którą podałaś piszą, że Masło Ekstra nie zawiera tłuszczów roślinnych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #112 : 2014-07-15, 20:42:10 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #113 : 2014-07-15, 20:55:13 » |
|
teraz tak produkuja maslo, ze sie noe kruszy jak wsiowe zle wyrobione wygniecione . Mlekovita sle maslo do naszego wschodniego wielkoego brata Rosiji , nie waluje masla . Kazde maslo mlekowity jest 'miekkie' , jak i u wiekszosci producentow. A w tym 'modelu' masla opakowanie nie ma zadnego BTWw ikcal zgadza sie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #114 : 2014-07-15, 20:59:23 » |
|
No dobrze mówicie że nie wałuje to nie wałuje - cały czas je kupuję - i zaniepokoiło mnie zniknięcie tabelki. Tak jak bardzo mnie zawiodła czekolada HEIDI 80% [rumuńska] która ostatnio smakuje inaczej - wydaje mi się że się wzbogaciła w "soję" której chyba na początku nie było. |MA dobre proporcje ale to już nie to.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #115 : 2014-07-15, 21:03:49 » |
|
Ja jem czekolade z soja Z netto lidla biedronki bez przesady Panna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jazzman
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #116 : 2014-07-15, 21:09:01 » |
|
My kupujemy w Biedronce Mlekowite, która sprzedaje tam swój produkt pod nazwą "Mleczna Dolina". Jest tam podane BTW, a na stronie, którą podałaś piszą, że Masło Ekstra nie zawiera tłuszczów roślinnych. Jesteś pewien, że nadal kupujesz mlekowitę? Jakiś czas temu produkcję masła dla biedry przejął Jagr, który kiedyś też wałował na maśle... Z czekolad polecam Rausch do kupienia w Kaufland. Kakao, tłuszcz kakaowy, cukier. Nic więcej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #117 : 2014-07-15, 21:10:54 » |
|
Na etykiecie jest Mlekowita, a najmniejszą domieszkę margaryny wyczuje super niezawodny nos mojej Żony; można spokojnie kupować.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
Odp: Masło
« Odpowiedz #119 : 2014-07-15, 21:16:27 » |
|
Mleczna Dolina to MLEKOVITA
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|