Autor
|
Wtek: Polska sercem (Przeczytany 932929 razy)
|
Ewa
Go
|
Daniel, mam do ciebie zaufanie.
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
=Daniel_dn link=topic=630.msg9921#msg9921 date=1167262942] Ewa, Bóg niedługo będzie zbierać plony. Kto nie zdążył zostać człowiekiem, zostanie pominięty. Aby znaleźć się na wysypisku wystarczy nic nie robić i zabawiać się w awatary. Daniel ale czy ten kto zabawia sie avatarami jest skazany --wedlug ciebie-- na wysypisko? pozatym slowo zabawia ma nieladny wydzwięk Jona kolędy to uproszczona, a nie skondensowana Ewangelia. Moze byc UPROSZCZONA byle trafila do serca - dzieciom tyle wystarczy. Arka Noego to już była i używanie jej jako nagrody jest pomyłką. Zaraz zaraz , czy ja powiedzialam cos o nagrodzie? Stwierdzilam ,ze Arka Noego byla Arka Noego to Cierpliwość i Łaska dla tych co patrzyli. Teraz NIC nieczystego do Niego nie wejdzie. A dla mnie znaczy to ze YHVH okazal Cierpliwość przez 120 lat a Laska to to ,ze weszli tam czysci i nieczysci . Teraz W Jezusie tak nie bedzie NIKT nieczysty W NIM sie nie ostoi. To ostatnie to, chyba z telewizji. O czym mówisz - nie wiem
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ja? Że ten? jeszcze nie Poczekam jeszcze trochę.... oby do Sylwka
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
strach sie bac -czytając Twoje posty Danielu. Sądzisz ,ze Bóg gra z ludżmi w kości?ptrzeciez w 21 wieku ,wiedza jest dostępna za friko i nauka uwolniła już człowieka od strachu przed siłami nadprzyrodzonymi ,religią -córką nadzieji i strachu A Ty straszysz apokalipsą . to juz było w Oświęcimiu ,na wszystkich wojnach inkwizycjach.-trzęsieniach ziemi. -sądzisz ,ze giną tylko barbarzyńcy ? Jakoś Bóg palcem w ich obronie nie kiwnął. choć sie zapewne gorąco modlili.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Jona, zabawa w awatary nie ma nic wspólnego ze zbawieniem. Z tym obrazem Arki, to widzę sprzeczność logiczną. Skoro twierdzisz, że weszli tam czyści i nieczyści, a potem nikt nieczysty w Nim nie ostoi, to nie pokrywa się z pierwszym. "Nikt nieczysty nie zostanie zbawiony" - to się z tym zgadzam, ale Arkę w to nie mieszajmy. Nie ma ona nic wspólnego z rajem, a jedynie była narzędziem do odtworzenia życia na ziemi. Z telewizją, to chodzi mi o zdanie: "Tak , w jednej chwili w oka mgnieniu zostaniemy -przemienieni i porwani na powietrze" . Tego w Biblii nie ma, to gdzie?
Witam Rudkę. Apokalipsa to nie mój wymysł i nie jest tematem głównym tego wątku. Nie znam zamiarów Boga i nie mam prawa oceniać czy ktoś był barbarzyńcą, czy nie, że Bóg go nie uratował mimo modlitw. Może odpowiedź jest w ostatnim poście Lekarki na tym wątku. Jeżeli jesteś osobą roztropną i prawą to nie masz powodu do strachu.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Nie chce uchodzić za zarozumiała -ale własnie Danielu taka jestem i do tego nie jest mi potrzebna zadna religia -Ja raczej obawiam sie bardziej fanatyków niż Boga.
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Rudka, to tak jak ja. Też się obawiam fanatyków, a szczególnie tych co mają za nic wszystkie zasady, kłamią ile chcą i kradną ile wlezie. To tak ogólnie.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Rudka vel Tomkiewicz inaczej nie mógłby o sobie myśleć. A ten nick tez duzo mówi - rude, czyli druga twarz Tomkiewicza.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Rudka vel Tomkiewicz inaczej nie mógłby o sobie myśleć. A ten nick tez duzo mówi - rude, czyli druga twarz Tomkiewicza.
Ewa w sumie ,to niezły teatrzyk .Duze są mozliwosci swiata virtualnego Niezly scenariusz ,moze dostaną Oscara . Tylko pominęli jeden tyci ,tyci szczegół A najlepsze jest z tą Ksiega...Virtualna pacjentka Rudka jest na DO od 4 lat ,zwaz na to . I nie jest tu nowa. Nie przyszlo Rudce do glowy ,zeby sie zarejestrowac duzo ,duzo wczesniej ,coż za wpadka :?Przyznam ,ze pierwszy raz sie spotykam z takim zjawiskiem . i niedopracowaniem wszystkiego ,jak to sie mowi " na ostatni guzik". Moze tez sobie najme jakas kolezanke ,ktora sie zarejestruje dla mnie i bedzie na DO z 7 lat . Moze Tomkiewiczowie ,zrobili sobie taką szopkę noworoczną Reasumując : Tomkiewiczowie ,gratulacje pomyslu ,tylko ,ze takie pomysly maja moje dzieci i nietrudno sie polapac
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Elmo do dyskusji na forum trzeba dojrzeć i cieszę się jak na wątku pojawiają się nowe osoby. Cieszę się nawet z M i T , jak zajrzą i skrytykują. Lubię różnorodność. Zrobiło się jakoś mało merytorycznie. Masz rację przypomina szopkę noworoczną z naszym udziałem. Rok się kończy, ale wątek dopiero się rozpoczął. Jest możliwość dyskusji, ale nikt nie chce dyskutować. Jednak wierzę, że to się zmieni. Może to i dobrze, że nie jest tak tłoczno. Już sobie wyobrażam, jak by było odwrotnie.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Daniel ,Rudka to,wybierz jedną z mozliwosci: -kolezanka Tomkiewiczow -szwagierka Marishki -sami Tomkiewiczowie Ale nie mysle ,zeby byli az tacy bezmyslni i wybierali to ostatnie ,bo przeciez widac ich IP Ja tez bym sobie mogla nagrac kolezanke z Australii ,aby sie zarejestrowala specjalnie tu, dla mnie Swietna szopka
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
author=Daniel_dn link=topic=630.msg10011#msg10011 date=1167340556] Jona, zabawa w awatary nie ma nic wspólnego ze zbawieniem. A ja twierdzę ,że ma? Z tym obrazem Arki, to widzę sprzeczność logiczną. Skoro twierdzisz, że weszli tam czyści i nieczyści, a potem nikt nieczysty w Nim nie ostoi, to nie pokrywa się z pierwszym. Cos nie mozemy się dogadać - chociaż jestem pewna ,ze podobnie myslimy. Potwierdzam - w Arce było czyste i nie czyste . I potwierdzam nikt nieczysty w NIM/Jezusie/ nie ostoi sie, bo nikt nieczysty nie bedzie PRZYOBLECZONY w Jezusa. Arka przyjeła na tamten Czas dwojakie nasienie ,Teraz tylko PSZENICA bez plewy. "Nikt nieczysty nie zostanie zbawiony" - to się z tym zgadzam, ale Arkę w to nie mieszajmy. Nie ma ona nic wspólnego z rajem, a jedynie była narzędziem do odtworzenia życia na ziemi. Nie ,nie tylko do odtworzenia zycia na ziemi była też Obrazem na przyszłość. Jezus jest Obrazem odtworzenia Życia juz pozbawionego śmierci. Z telewizją, to chodzi mi o zdanie: "Tak , w jednej chwili w oka mgnieniu zostaniemy -przemienieni i porwani na powietrze" . Tego w Biblii nie ma, to gdzie? A dlaczego łaczysz to z telewizja? To zalezy co dla ciebie jest Biblia ,czy Nowe Przymierze jest czy nie? Jeśli jest to dziw ,ze niewidziałes . Jeśli nie jest to nie bedziesz chciał widzieć.. >>>> 1Kor 15:51 Bw "Oto tajemnicę wam objawiam: Nie wszyscy zaśniemy, ale wszyscy będziemy przemienieni" 1Kor 15:52 Bw "w jednej chwili, w oka mgnieniu, |
na odgłos trąby ostatecznej; bo trąba zabrzmi i umarli wzbudzeni zostaną jako nie skażeni, a my zostaniemy przemienieni." |
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Jona, bądźmy precyzyjni. Nie ma fragmentu "przemienieni i porwani na powietrze". Chodzi o tą drugą część. Właśnie w telewizji widziałem interpretacje, że wszyscy chrześcijanie "znikną", porwani do nieba. To jest błędna interpretacja. Bóg nie zabierze ciała do nieba, ono zostanie tu na ziemi. Zabierze tylko duszę i to tylko niektóre. We fragmencie, który cytujesz, chodzi o to, że dusze zmarłych zostaną ożywione, a raczej obudzone ze snu, na Sąd Ostateczny (nie skażone ciałem). Natomiast duże żyjących od razu oddzielą się od ciała. Jedne do życia wiecznego, a inne podzielą los swego ciała. Interpretacja Pisma nie może być fragmentaryczna, bo łatwo się zagubić.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Moze przestanmy sprzeczac sie kto i jak interpretuje zapisy w Biblii.Mysle,ze wiecej osiagniemy gdy zastanowimy sie wspolnie jak pomoc tym wszystkim co cierpia glod,biede,niedole,choroby itd.Przeciez jak uwazamy sie za katolikow to w strone blizniego cierpiacego, powinny byc skierowane nasze dzialania.Mysle,ze w czynach nasza wielkosc.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
.Przeciez jak uwazamy sie za katolikow to ...
Kodar ,ale tu mało kto się uwaza za katolika . Znam pewną panią -Swiadek Jehowy ,ktora pracuje jako gosposia w bogatej rodzinie. Opowiadala ,ze czasem sobie dyskutuja na tematy religijne.Otoz ta bogata rodzina nie uznawala sie za katolikow ,wiec ta pani zapytala ,czemu wiec obchodza swieta Bozego Narodzenia.Rodzina odpowiedziala: " ależ to taka piękna tradycja ,ze szkoda by bylo jej nie uczcić" .
|
|
|
|
|
|
|
Daniel_dn
Go
|
Kodar głód, bieda, niedole, choroby zawsze były. Nie jest tematem tego wątku pomoc cierpiącym fizycznie. Nie stoi nic na przeszkodzie, abyś założyła własny wątek i zajęła się dobrymi uczynkami. Pomagać jednak trzeba umieć, bo im więcej świat pomaga głodującej Afryce, tym większy głód. Tam nic się nie opłaca produkować przez te rozdawnictwo.
Elmo, a czy ty jesteś katoliczką? Tak pytam z czystej ciekawości, bez żadnych podtekstów. Co do świąt, to nawet w USA przywraca się je z powodów czysto biznesowych.
Daniel
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Zjadłem już swą porcję kota na dziś. Syty, przepełniony złem i szaleństwem - mogę wreszcie spokojnie pisać.
Ten wątek powstał, bym mógł Wam bezkarnie zadawać pytania. Oto jedno z nich:
Z czym kojarzy Wam się człowiek niewierzący ? Mając nadzieję, że nie z kotami i serem, z szatańską niecierpliwością oczekuję na odpowiedzi - jak zwykle przepełnione miłością do bliźniego i jakże wolne od uprzedzeń.
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Daniel ,odpowiem Ci na pytanie jesli Ty mi napiszesz ,co rozumiesz ,przez bycie katolikiem. Chrzescijanką jestem na pewno,bo zostalam ochrzczona i kazdy kto zostal ochrzczony jest chrzescijaninem ,nie mozna przestac nim byc ,jesli takie zdazenie mialo miejsce w naszym zyciu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|