Radzio
Go
|
Bardzo ładnie,Reniu.Przepis dostałem od mojego rzeźnika,który robi słoninę pieczoną.Muszę go sobie dokładnie przypomnieć i napisać najpierw na brudno.Stary przepis naszych babć i dziadków.
Ukłony panie Henryku! Proszę się z tym przypominaniem zbytnio nie spieszyć. W męskich rękach przepis działa jak "ta lala", a potem to już nic nie wiadomo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Henryk
Go
|
Witam,najlepsza jest rzeczywiście słonina pieczona w piecu konwekcyjno-parowym,to taki piec w którym przygotowują np.prosiaka na jakąś tam uroczystość.Taki piec na wyposażeniu ma prawie każda średnia i większa masarnia i można taką słoninę zamówić.Temperatura topnienia słoniny zaczyna się już w 75 stopniach celsjusza,dlatego temp.ustawia się na 72 stopnie,ale nie o tej słoninie miałem napisać.Można wykonać podobną słoninę domowym sposobem.Kupuje się grubą słoninę,kroi w odpowiednie kawałki takie aby się nam później zmieściły w naczyniu kamiennym.Słoninę nacieramy rozdrobnionym czosnkiem,a później nacieramy i posypujemy solą kamienną(można ją dostać w sklepach z przyprawami). Następnie układamy plastry słoniny w naczyniu kamiennym warstwami.Po 3 dniach zamieniamy plastry,te co były do góry przekładamy na dół,a te z dołu na górę.Całość trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu 6-7 dni.Po wyjęciu czyścimy słoninę z resztek soli (nie myjemy) kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do słoików.Gotujemy,tak jak kiedyś nasze babcie gotowały mięso,oczywiście gotujemy bez wody.Zawsze na zimę było co jeść.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Dziś dbanie o zdrowie nie jest w modzie, dziś chadza się do McD.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ona zostaje w całości? Nie robi się z niej smalec? Pyszna musi być przesiąknięta solą i czosnkiem...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Zrób, to się przekonasz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I bardzo dobrze! Pochwalam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Chyba zamiast słoniny boczek też mógłby być?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale obowiązkowo z niedogoloną skórą, aby po gardle i przełyku, do samego wpustu miło miziało ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
...Po 3 dniach zamieniamy plastry,te co były do góry przekładamy na dół,a te z dołu na górę...
Dzień dobry panie Henryku! Czy dla zwiększenia efektu młodzież może sobie te plastry- w trakcie przekładania- poobracać? I mimo woli. Sam pan może poczytać, co nasze panie potrafią zrobić i to jeszcze przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac przy tworzeniu tak pysznej słoniny- boczek na przykład.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale jak już boczek, to kwaszonej kapusty koniecznie trzeba! I ziaren kminku, bo dużo ma tego no, karwonu, a karwon to super jest!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Mi ten karwon się źle kojarzy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A był wczoraj Mr "karwa"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie było go... Byli sami sympatyczni ludzie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
nie bedzie relacji na dd?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|