forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 15:12:05

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Optymalna pizza.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Optymalna pizza.  (Przeczytany 103882 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #20 : 2009-08-04, 16:25:17 »

......czy ktos  wie , jak  robi sie  ptysie  optymalne? tzw. ciasto parzone  na  goracej  wodzie chyba , gdzies to  widzialem , ale  nie wiem teraz gdzie , moze  jakies linki, bede wdzieczny.........
Dla Ciebie proszę -  ptysie z bitą śmietaną  Smile)...mówisz i masz...
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #21 : 2009-08-04, 16:25:45 »

Zapisane

Opal
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #22 : 2009-08-04, 16:27:46 »


Pizze robie max 4 razy w roku.
Pozdrawiam
maf

Tak też przypuszczałam Smile W końcu pozostałe potrawy są lepsze. Zwróciłam uwagę na paprykę faszerowaną. Widzę, że używasz odmianę mniej u mnie popularną. Ja bardzo lubię mięso w żółtej lub czerwonej - okrągłej papryce. Odcinam górę z ogonkiem, usuwam pestki i po nadzianiu mięsem zakrywam odciętą częścią, którą przymocowuję wykałaczkami. Mięso w środku pozostaje wtedy bardziej wilgotne. Papryki zapiekam w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku razem z domowym koncentratem pomidorowym, smalcem i ziołami. Czasami na wierzch każdej papryczki kładę plastry boczku, które potem są jako krucha, rumiana przekąska Wink

Pozdrawiam Ania Smile
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #23 : 2009-08-04, 16:36:49 »


....chodzilo mi o  to
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html

 tu  jest  ciasto parzone  np.  na  ptysie , ale  pamietam robilem to  kiedys i mi sie  wcale nie  udalo Sad.....................
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #24 : 2009-08-04, 16:41:32 »

To wypróbuj te. Mi wyszły bardzo dobre. Kiedyś pisałam, że smakowały całej rodzinie.

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=126
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #25 : 2009-08-04, 16:45:57 »

Ale jednak wcześniej miałam inny przepis, bo tutaj nie ma na ciasto. Chyba jednak miałam ten przepis co Ty. Było to gdzieś rok temu i dobrze nie pamiętam. Przepis na pewno miałam z Forum.
Zapisane

maf
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #26 : 2009-08-04, 17:24:00 »


....chodzilo mi o  to
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html

 tu  jest  ciasto parzone  np.  na  ptysie , ale  pamietam robilem to  kiedys i mi sie  wcale nie  udalo Sad.....................
Napisz co sie nie udalo. Proporcje na ciasto musza byc dokladnie takie jak podalem. Po zagotowaniu wody z maslem trzeba wylaczyc gaz i dosyc szybko mieszac i dosypywac stopniowo make. Ja mieszam lyzka. Po ostygnieciu dodajesz pozostale skladniki mieszajac. Najgorzej wycisnac kleksy na blache. Ja robie to z woreczka foliowego. (dziurka w narozniku). Ciasto jest bardzo klejace i dosyc trudno to sie robi. Jak sie upieka na ciemnozloty kolor(najciemniejszy, zeby nie wygladaly na przypalone), to trzeba je jeszcze troche potrzymac przy otwartym piekarniku, zeby wyschly /odparowaly i sie nie zapadly.
Pozdr
maf
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #27 : 2009-08-04, 17:55:03 »


....chodzilo mi o  to
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html

 tu  jest  ciasto parzone  np.  na  ptysie , ale  pamietam robilem to  kiedys i mi sie  wcale nie  udalo Sad.....................
Napisz co sie nie udalo. Proporcje na ciasto musza byc dokladnie takie jak podalem. Po zagotowaniu wody z maslem trzeba wylaczyc gaz i dosyc szybko mieszac i dosypywac stopniowo make. Ja mieszam lyzka. Po ostygnieciu dodajesz pozostale skladniki mieszajac. Najgorzej wycisnac kleksy na blache. Ja robie to z woreczka foliowego. (dziurka w narozniku). Ciasto jest bardzo klejace i dosyc trudno to sie robi. Jak sie upieka na ciemnozloty kolor(najciemniejszy, zeby nie wygladaly na przypalone), to trzeba je jeszcze troche potrzymac przy otwartym piekarniku, zeby wyschly /odparowaly i sie nie zapadly.
Pozdr
maf

.........wyszly mi   surowe w  srodku i zapadly sie -  napisz ile czasu i w  jakiej  temperaturze trzeba je piec .pozdr.....
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #28 : 2009-08-04, 20:26:03 »



.........wyszly mi   surowe w  srodku i zapadly sie -  napisz ile czasu i w  jakiej  temperaturze trzeba je piec .pozdr.....
Ja robie piekarnik na maxa, ale mam taki, ze wiecej niz 200st nie osiagnie. Czasu Ci nie podam bo nie wiem. Trzeba dogladac kolor. Z wierzchu musza byc lekko przypieczone zeby skorka je utrzymywala. Dlatego tez wczesniej pisalem o suszeniu ich przy otwartym piekarniku. Jak upadna, to zamykam piekarnik i rosna. Wydaje mi sie, ze otwarcie piekarnika powoduje zmniejszenie wilgotnosci w piekarniku.
Pozdr
maf
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #29 : 2009-08-04, 20:51:29 »

Dzisiaj rodzinka moja miała kulinarny raj optymalny. Na deser zrobiłam śmietanę bitą z dżemem truskawkowym własnej roboty. Dzieci nareszcie zapomniały o śmietanie w sprayu i polubiły prawdziwą śmietanę. Do obiadu zrobiłam pieczeń ze schabu, który nacięłam po całej długości i włożyłam do niego dwucentymetrowy pas wędzonej słoniny. Posypałam przyprawami i zawinęłam w folię aluminiową. Podziurawiłam ją widelcem, żeby się trochę podpiekło i piekłam 2,5 godz w piekarniku. Przynajmniej schab był soczysty.
Co się ze mną dzieje? Jeszcze polubię pitraszenie i co wtedy będzie? Cały dzień gary i nic więcej, oj marnie to widzę. ;-(
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #30 : 2009-08-05, 08:03:10 »

Dzisiaj rodzinka moja miała kulinarny raj optymalny. Na deser zrobiłam śmietanę bitą z dżemem truskawkowym własnej roboty. Dzieci nareszcie zapomniały o śmietanie w sprayu i polubiły prawdziwą śmietanę. Do obiadu zrobiłam pieczeń ze schabu, który nacięłam po całej długości i włożyłam do niego dwucentymetrowy pas wędzonej słoniny. Posypałam przyprawami i zawinęłam w folię aluminiową. Podziurawiłam ją widelcem, żeby się trochę podpiekło i piekłam 2,5 godz w piekarniku. Przynajmniej schab był soczysty.
 Co się ze mną dzieje? Jeszcze polubię pitraszenie i co wtedy będzie? Cały dzień gary i nic więcej, oj marnie to widzę. ;-(


W meskiej kuchni, Reniu, robi sie odwrotnie, tzn najpierw "brazowi" sie mieso a nestepnie zawija w folie a jeszcze lepiej wklada do zaroodpornego i  przykrywa i piecze Smile. Miesa sie raczy nie dziurawi w czasie pieczenia czy smarzenia, poniewaz "sok" ucieka i mieso staje sie twarde i suche ( zwlaszcza wolowona) dlatego czeka sie do ostatniej chwili z nakluwaniem.

 
Cytuj
Cały dzień gary i nic więcej, oj marnie to widzę


To sama przyjemnosc Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #31 : 2009-08-05, 09:47:59 »

"adampio" ja nie dziurawiłam mięsa, tylko folię aluminiową, bo jeśli jest ściśle zawinięte mięso, to sie tak parzy i nie robi brązowe, a jak w ogóle nie zawinę, to jest suche. Z folią podziurkowaną włożyłam je do brytwanny ze smalcem. Pieczeń wyszła soczysta i smaczna i jeszcze był tłuszcz do ziemniaków. Ale z Tobą nie mogę się równać, bo ja ciągle jeszcze się uczę i eksperymentuję.
A tak w ogóle to ja nie kupuję schabu na pieczeń, wolę karkówkę. Był to zakup mojego męża Sad   Wink))
PS. Mężczyźni są z reguły lepszymi kucharzami, no i dobrze Wink
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #32 : 2009-08-05, 09:52:59 »

o tak, to Wam, kobietom, pasuje.Smile Ale mnie to tez pasuje, bylebyscie sie po kuchni nie "plataly" podczas kiedy my, mezczyzni" w niej pracujemy...hihihihihi
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #33 : 2009-08-05, 09:58:32 »

Chciałabym, żeby mój mąż "plątał" się po kuchni i mi serwował smakołyki. Ale on ciągle pracuje.Sad
Dobrze, że mam panią do pomocy, bo takie natchnienia, jak wczoraj, to mam bardzo, bardzo rzadko. Dzisiaj jadę z dziećmi nad jezioro i przyjadę na gotowy obiad. Życie jest piękne Wink
Zapisane

viola44
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #34 : 2009-08-05, 16:07:10 »

o tak, to Wam, kobietom, pasuje.Smile Ale mnie to tez pasuje, bylebyscie sie po kuchni nie "plataly" podczas kiedy my, mezczyzni" w niej pracujemy...hihihihihi

masz racje adampio, zgadzam sie na maxa , zresztą to działa w ten sposób że kobieta podświadomie "wiąże"( brzydkie słowo ale niech będzie) sie z takim facetem na jakiego sobie zaslużyła...jeśli ma zakodowane  od dzieciństwa że facetowi trzeba podać wszystko "pod nos" to zapewne dostanie takiego "facia' który będzie miał w tym względzie "dwie lewe ręce", jeśli będzie myśleć inaczej ....
oczywiście bywają wyjątki jeśli ma się tak zwanego pecha...hi
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #35 : 2009-08-05, 16:16:35 »

Chciałabym, żeby mój mąż "plątał" się po kuchni i mi serwował smakołyki. Ale on ciągle pracuje.Sad
Dobrze, że mam panią do pomocy, bo takie natchnienia, jak wczoraj, to mam bardzo, bardzo rzadko. Dzisiaj jadę z dziećmi nad jezioro i przyjadę na gotowy obiad. Życie jest piękne .
No i po co się chwaliłam? Zamiast jeziora, miałam telefon i dwugodzinną jazdę w gorącym samochodzie Sad  Nie zawsze wychodzi tak, jak planujemy. Po załatwionych sprawach, udało mi się wygospodarować 2 godziny na jezioro, z resztą, dzieciaki i tak by mi żyć nie dały. Chyba już wyczekuję końca wakacji.
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #36 : 2009-08-05, 16:20:42 »



 
Cytuj
Cały dzień gary i nic więcej, oj marnie to widzę


To sama przyjemnosc Smile
Co do kuchni, to na pewno byśmy się dogadali...ja tam bym się nie plątała...  Wink)
Zapisane

akazah
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #37 : 2009-11-14, 17:23:09 »

Reniu, Adam 319 ma racje, ale............... dzieci nie oszukasz. Kazdemu doroslemu mozesz wytlumaczyc i wmowic, ale nie dzieciom. Poza tym, dzieci maja inne BTW niz my i moga zjesc troche wiecej weglowodanow.

Ja robie pizze tak:


rozwalkowane ciasto kladziesz na wysmarowana blache ( chyba, ze masz kamien do pizzy )
ciasto smaruje wlasnej roboty sosem pomidorowym, ktory sie robi z rozmiksowanej puszki pomidoraz oregano, pieprzem i innymi, ktore lubisz przyprawami
teraz rownomiernie rozkladasz skladniki, te ktore lubisz: np salami, albo ismazone mielone, mini parowki,mieso ze wczorajszego obiadu pokrojone w cienkie plasterki itd posupujac suto przyprawami
Pamietaj aby na koncu, na samym koncu posypac serem
Ja wbijam jeszcze pare jajek, ktore w piecu scinaja sie jak sadzone

no i do pieca na 10-15 min. Kiedy brzegi (ciasto) jest zlotobrazowe- pizza jest gotowa. Piec na 200 stopni


mam pytanie: trudno się robi ten spód??? a blacha ma być taka jak do normalnych ciast??? pozdrawiam
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #38 : 2009-11-14, 18:09:40 »

Reniu, Adam 319 ma racje, ale............... dzieci nie oszukasz. Kazdemu doroslemu mozesz wytlumaczyc i wmowic, ale nie dzieciom. Poza tym, dzieci maja inne BTW niz my i moga zjesc troche wiecej weglowodanow.

Ja robie pizze tak:


rozwalkowane ciasto kladziesz na wysmarowana blache ( chyba, ze masz kamien do pizzy )
ciasto smaruje wlasnej roboty sosem pomidorowym, ktory sie robi z rozmiksowanej puszki pomidoraz oregano, pieprzem i innymi, ktore lubisz przyprawami
teraz rownomiernie rozkladasz skladniki, te ktore lubisz: np salami, albo ismazone mielone, mini parowki,mieso ze wczorajszego obiadu pokrojone w cienkie plasterki itd posupujac suto przyprawami
Pamietaj aby na koncu, na samym koncu posypac serem
Ja wbijam jeszcze pare jajek, ktore w piecu scinaja sie jak sadzone

no i do pieca na 10-15 min. Kiedy brzegi (ciasto) jest zlotobrazowe- pizza jest gotowa. Piec na 200 stopni


mam pytanie: trudno się robi ten spód??? a blacha ma być taka jak do normalnych ciast??? pozdrawiam

Bardzo prosto i tak blache do ciasta najlepiej bez wysokiego kantu
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Optymalna pizza.
« Odpowiedz #39 : 2009-11-14, 18:53:24 »

wlasnie ja robie i szczerze mowiac to ciasto w ogole sie nie trzyma kupy...a co dopiero mowic o rozwalkowaniu.... nie wiem moze cos zrobilam nie tak????? Sad
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 1.469 sekund z 19 zapytaniami.